Ungaria: Presa, la un pas să fie obligată să angajeze agenți ai serviciilor secrete

Viktor Orban, "copilul teribil" al PPE, "prietenul" congresmenilor lui Trump şi al ruşilor de la Rosatom

Fiecare instituție de presă din Ungaria este obligată să angajeze agenți ai serviciilor de informații, în cazul în care primește o asemenea solicitare din partea autorităților. Este vorba despre ziare, posturi TV, radiouri și publicații online. Măsura legislativă făcea parte dintr-o serie de amendamente propuse pentru legea securității naționale, amendamente care prevăd ca instituții precum poșta, companiile energetice, companiile de stat de importanță strategica, facilitățile industriale care au legătură cu cercetarea în domeniul militar pot fi obligate să angajeze agenți ai serviciilor de informații. Aceștia din urmă ar urma să fie bine pregătiți în domeniul în care ar urma să activeze.

Guvernul ungar nu a negat informația de mai sus, odată ce a fost făcută publică. Însă guvernanții de la Budapesta susțin că amendamentul a fost interpretat greșit de către opoziție și că amendamentul nu prevede angajarea în presă a unor agenți ai serviciilor secrete. Serviciul de presă al guvernului de la Budapesta a precizat că amendamentul nu face altceva decât să alinieze Ungaria la o practica întâlnită în majoritatea statelor – aceea de a avea agenți secreți în cadrul firmelor importante de telecomunicații, precum companiile de telefonie mobilă.

Asociația publisher-ilor din Ungaria, care reunește circa 40 de instituții de presă, a solicitat imediat guvernului să retragă amendamentele propuse. ”Legislația violează independența și libertatea mediului de afaceri prevăzută în Constituție și în legislația UE, reduce libertatea presei și promoveaza cenzura”, susține asociatia.

”E un nonsens. Dacă editorii ar ști cine este agentul secret, atunci eficiența sa ar fi redusa semnificativ. Ne îngrijorează mai mult însă supravegherea secretă a comunicațiilor jurnaliștilor sau infiltrarea sub acoperire a agenților. Dacă trimit pe cineva în mod oficial, acest lucru ar fi mai mult pentru distracție”, a spus redactorul-șef al publicației Atlatszo, Tamas Bodoky.

Și partidul de extremă dreapta Jobbik s-a declarat împotriva acestor amendamente. ”Ele aduc aminte de cea mai neagră perioadă a comunismului și urmăresc să impună comisari în redactiile ziarelor. Treaba lor ar fi să observe ce informații primesc jurnaliștii și de unde anume”, a declarat un deputat al Jobbik.

Amendamentul ar avea nevoie de votul a două treimi din numărul deputaților unguri pentru a deveni lege, iar Fidesz, partidul lui Viktor Orban nu deține această majoritate. Jobbik si socialiștii se opun acestor amendamente.

La solicitările presei ungare și internationale, Ministerul de Interne de la Budapesta a declarat doar că nu poate comenta pe marginea acestor amendamente.

Pe acest fond, guvernul de la Budapesta a anuntat că renunță la introducerea în amendamentele cu pricina a termenului generic de ”furnizori de conținut”. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat, joi 5 noiembrie, că ”din motive de securitate este necesar” ca agenții sa lucreze, spre exemplu, in companiile de telefonie mobilă, dar că, din păcate, s-a înțeles greșit că amendamentele privesc și presa. Rămân însă toate celelalte instituții si organizații pomenite mai sus.

Șeful de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, unul dintre cei mai puternici oameni politici din Ungaria, a declarat că ”interesele privind securitatea națională nu presupun existența cuiva care să intervină în bucătăria unei redacții”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.