Universitățile agățate de SRI cu protocoale

protocoale

Protocoalele încheiate îndeosebi de SRI, dar și de DNA, au pervertit aproape toate instituțiile cheie ale statului. Devine tot mai evident că Binomul SRI-DNA a urmărit să dețină un control total asupra statului și societății.

Cu ajutorul DNA, în mai puțin de un deceniu, SRI a subjugat clasa politică, administrația publică, justiția, presa și mediul de afaceri. SRI a ajuns să viruseze cu protocoale până și mediul universitar, începând cu cele mai prestigioase universități din România. Este un fapt deosebit de trist în condițiile în care universitățile erau percepute drept oaze autonome de știință, lumină și critică. În toată lumea studenții și profesorii universitari s-au aflat în epicentrul mișcărilor contestatare și reformatoare. Din păcate, în România unele universități s-au dovedit deosebit de culante cu instituțiile represive ale statului și cu reprezentanții lor.

Doctoratul lui Kovesi

Cea mai culantă s-a dovedit a fi cu șefii Binomului SRI-DNA Universitatea de Vest din Timișoara, oraș martir în care a fost declanșată Revoluția din decembrie 1989. La Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a fost admisă la școala doctorală și a obținut doctoratul în drept, în decembrie 2011, Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Coordonatorul lucrării de doctorat al lui Kovesi, intitulată „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, a fost profesorul Viorel Pașca, fost procuror comunist, care a deținut funcția de procuror șef al Procuraturii Județene Timiș. În decembrie 1989 Pașca a condus colectivul de procurori care i-a anchetat, alături de ofițeri de securitate și de miliție, pe revoluționarii timișoreni arestați în Penitenciarul Popa Șapcă. Pașca a fost coleg și prieten cu tatăl lui Kovesi, Ioan Lascu, care a deținut funcția de procuror șef al Procuraturii Locale Mediaș în timpul regimului comunist și ulterior.

Președintele comisiei care i-a acordat doctoratul lui Kovesi a fost profesorul Radu Motrică, de profesie avocat, care deținea funcția de decan a Facultății de Drept al Universității de Vest din Timișoara. La susținerea și acordarea doctoratului, Laura Codruța Kovesi a fost însoțită de o cohortă de susținători, în frunte cu directorul SRI, George Maior, primul adjunct al acestuia, generalul Florian Coldea, și procurorul general adjunct Marius Iacob. Kovesi a primit pentru lucrarea sa de doctorat calificativul Magna Cum Laudae. După câteva luni au apărut primele acuzații privind plagiatul lucrării sale de doctorat, plagiat care a fost confirmat în parte de instituții specializate în 2016.

Cât de neutru a fost SRI?

Tot Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa directorului SRI, George Maior, eveniment organizat cu mare pompă în octombrie 2014. Distincția i-a fost înmânată de rectorul Marilen Pirtea, devenit deputat PNL din decembrie 2016. În laudatio rectorul Pirtea a clamat următoarele: „Senatul Universității de Vest din Timișoara a decis să-i acorde acest titlu domnului director al SRI, George Maior, ca semn de recunoaștere publică a meritelor excepționale, prestigiului și contribuțiilor majore, atât la nivel național cât și internațional, în menținerea securității naționale în fruntea unei instituții reformatoare, neutră și echidistantă care luptă pentru întărirea statului de drept și pentru securitatea cetățeanului”.

Cât de reformator, neutru și echidistant a fost SRI și cât de mult a luptat pentru întărirea statului de drept și pentru securitatea cetățeanului ne-am dat seama din dezvăluirile în cascadă din ultimii doi ani, inclusiv din protocoalele declasificate în ultima perioadă. Cu toate meritele excepționale invocate, George Maior a trebuit să demisioneze din funcție după trei luni de la primirea titlului de Doctor Honoris Causa de la universitatea timișoreană, iar acum este pasibil să fie tras la răspundere penală pentru abuzurile comise sau girate.

Mai recent, Universitatea de Vest din Timișoara s-a dovedit deosebit de generoasă și cu fostul prim-adjunct al directorului SRI generalul Florian Coldea, oferindu-i acestuia un colac de reabilitare după trecerea intempestivă în rezervă și la pensie. Începând din această primăvară fostul șef operativ al SRI predă cursuri pentru un masterat de Securitate Globală la Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest.

Oare ce poate să le predea studenților un individ ca și Coldea? Cum a reușit SRI să obțină, sub conducerea sa operativă, un control total asupra societății românești, depășind previziunile lui George Orwell din romanul „1984? Cum a reușit SRI să depășească de 36 de ori FBI, serviciul similar din cea mai mare putere planetară, la mandate de interceptare pe siguranță națională? Poate ne răspunde rectorul Marilen Pirtea, mai ales că, în calitate de politician și parlamentar liberal ar trebui să fie preocupat prioritar de apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Coldea predă la UBB

Și mai inexplicabil este că obtuzul general Coldea a fost invitat să predea și la cea mai prestigioasă universitate din România, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, instituția autohtonă de învățământ superior cel mai bine plasată în clasamentele europene și mondiale. Din februarie 2018, generalul Coldea predă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș Bolyai cursul de masterat „Inteligence și decizie politică, având statut de cadru didactic asociat. Cu ce inteligență deosebită îi poate captiva pe studenți un profesor care a rămas repetent și la Universitatea Politehnică din Timișoara, și la Academia Națională de Informații și a obținut un doctorat dubios și ținut ascuns, sub coordonarea unui sfertodoct ca profesorul general Gabriel Oprea?

Cum a putut să accepte un intelectual de factura rectorului Ioan Aurel Pop, ales recent președinte al Academiei Române, să fie profanată prestigioasa universitate clujeană de un individ care nu poate articula liber două fraze? Probabil că invitarea generalului Coldea la Universitatea Babeș Bolyai are legătură și cu faptul că actualul coordonator al școlii doctorale a Acadeiei Naționale de Informații, profesorul Adrian Ivan, a fost anterior decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din universitatea clujeană.

Plecăciunile și cesiunile făcute de cele două universități din Timișoara și Cluj-Napoca în fața celor doi șefi de tristă amintire ai SRI trebuie privite tot în cheia protocoalelor încheiate de SRI în ultimul deceniu. Recent am aflat că SRI a încheiat un protocol și cu cele mai prestigioase universități din România prin intermediul Academiei Naționale de Informații. Mai exact, Consorțiul „Universitaria, din care fac parte Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea București, ASE București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași, a semnat un protocol cu Academia Națională de Informații, cu motivarea că au programe de studii de securitate și au nevoie de experți în domeniu. Așteptăm cu interes să fie dat publicității și acest protocol.

Strategia lui Dâncu, prin pădure

Cine trece pe șoseaua care leagă comuna Corbeanca de Orașul Buftea nu poate ocoli panourile publicitare ale revistei Sinteza, proprietate de netăgăduit a forței financiare, intelectuale și de influență a profesorului doctor (și doctor Honoris Causa) Vasile Dâncu. Gânditorul de studii strategice pentru SRI, PSD, Romania și grupul de la Cluj a preluat titlul fostei reviste Sinteza a Ambasadei SUA la București de dinainte de 1989 și a făcut din ea o revistă de cultură (mai puțin) și de studii strategice (mai mult).

Cu o așa revistă, sponsorizată din plin de multinaționale sau de firme mixte, aflate sub influența Guvernului, Vasile Dâncu a completat un soi de grup de presă, format și dintr-un ziar, la un moment dat, și dintr-o televiziune și un radio. Ele funcționează ca Transilvania live TV (unde directorul Dâncu a tras obloanele, transformînd-o în Transilvania sleeping), devenind un soi de mogul secret al Clujului. Probabil că în această revistă de cultură și studii strategice urmează să publice și generalul Florian Coldea, dus de grupul de la Cluj să sporească forța intelectuală și didactică a Universității Babeș Bolyai.

Panourile publicitare sunt amplasate într-o pădure, pe șoseaua ce leagă satul Tamași de Corbeanca. De fiecare dată când localnicii merg spre București sau se întorc de la muncă, lucrătorii din construcții citesc:

– „Cineva gândește România

Și se întreabă

– Dar cine dracu o gândește atât de prost?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Valer Marian 279 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Un articol scris foarte bine care lamureste dezastrul din invatamaantul universitar.
    Incompetenta profesorilor-slugi genereaza gargaragii cu pretentii in politica care mai apoi se dedica distrugerii tarii.
    Educatia nu mai e reprezentata de diplome.Nu mai e deloc.

  2. Valerica, stim ca tie si multor altor penali va e frica de SRI SI JUSTITIE, da’ nu mai mazgali toata ziua articole despre ele! Daca e s-o-ncasezi, o-ncasezi, daca nu…bafta ta ( o stii pe-aia cu „…noroc sa ai”)

    • Valer Marian are dreptate. Nici nu a putut spune totul. Lucrurile sunt și mai grave. Un director de ziar din România a scris academicienilor când și-au ales președintele: „felicitări pentru alegerea lui Florian Coldea ca președinte al Academiei Române”. Aici suntem, din păcate. Un academician contracandidat a și exclamat consternat: nu știam de ce Ion Aurel Pop, cu Vasile Dâncu și Flrian Coldea se afișau în prezilele alegerilor de președinte la sediul Academiei! A analizat cineva câți secu sunt în Academie? Mă tem că mulți, iar Clujul excelează!

  3. Are doua sprancene ca doua coarne, iar buza de jos, mai mare ca cea de sus, arata un caracter stapanit de egoism.

  4. Tot imi aduc aminte de motto; CINE LIMBA LUNGA ARE LUCRA ZECE ANI LA SARE.
    Bunicul si tata tot schimbau prin 1952 vorbe de astea si uite ca le traiesc si eu din nou.
    Al naibi cum se repeta ISTORIA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.