UNSAR: Sistemul de sănătate din România a ajuns la un deficit de circa 3 miliarde euro, în 2011

Deficitul bugetar al sistemului de sănătate din România a ajuns, în 2011, la aproximativ trei miliarde de euro, în pofida creşterii continue a cheltuielilor cu sănătatea din Produsul Intern Brut, potrivit datelor prezentate, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, de către Rangam Bir, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, potrivit Agerpres.

‘Sistemul de sănătate din România se află în stadiul unei subfinanţări cronice. În pofida creşterii continue a procentului cheltuielilor cu sănătatea raportat la PIB, deficitul bugetar în sănătate a crescut de la an la an. Acesta a ajuns, în 2011, la 2,5-3 miliarde de euro’, a apreciat Bir.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, în România o persoană din România cheltuie, în medie, 0,48 euro pe an pentru asigurarea privată de sănătate, în timp ce în Polonia suma ajunge la 5 euro/an, în Ungaria – 13 euro/an, iar în Croaţia de 28 euro/an.

În acest context, şeful UNSAR estimează că în anul 2050 rata de dependenţă privind îmbătrânirea populaţiei va ajunge în România să fie de 1 la 9, adică un adult care munceşte trebuie să susţină nouă pensionari.

citeste mai mult aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.