USR-PLUS începe salvarea României cu minorii securiști

Pe 20 noiembrie 2015, presa raportaminiștrii Cabinetului Cioloș au semnat pe proprie raspundere, in prima sedinta de Guvern, declaratii de integritate ce conțineau criterii clare propuse de 35 de organizatii nonguvernamentale organizate sub steagul României Curate.

Conținutul declarațiilor semnate, copiat de guvernul Pavel Filip de la Chișinău o săptămînă mai tîrziu, era următorul:

Pe 10 august 2019 presa raporta că după încheierea unui protocol de alianță între USR și PLUS acesta a fost modificat fără acordul instanței statutare (Comitetul Politic) din USR pentru a modifica criteriile de integritate. Și anume, conform unui memorandum al avocatului deputat Stelian Ion de la USR, necontrazis de nici o altă sursă;

În varianta votată de CP era stabilită, ca o condiţie pentru însăşi existenţa Alianţei, ca toţi membrii din conducerile locale, judeţene sau naţionale ale USR şi PLUS să îndeplinească condiţiile de integritate ale ambelor partide. Această condiţie, după modificările din pix, nu mai este o condiţie esenţială pentru însăşi existenţa Alianţei, ci s-a transformat intr-o condiţie necesară doar pentru desemnarea candidaţilor (art. 6.1). O condiţie de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianţei era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ţinut morţiş ca aceasta condiţie să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. ”

Ce înseamnă practic acest lucru ?

De exemplu, că oricine care se transferă (traseizează) de la alte partide nu e ținut să respecte criteriile – care or fi ele- ale USR și PLUS. Un exemplu este Cristian Preda, PNL, PDL, PMP, unul din susținătorii candidaturii la prezidențiale a Elenei Udrea, transferat la PLUS fără nici un comentariu despre vreun criteriu sau noua clasă politică. Oricum nici PLUS, nici USR nu mai au curajul pe care l-a avut pînă și PSD în anul 2004 de a accepta măcar teoretic o instanță independentă care să le verifice integritatea (lor și tuturor celorlalte partide). USR și-a anexat pe Polițeanu, care le face liste direct contra adversarilor, și PLUS a făcut și el ceva asemănător, a găsit niște înlocuitori de integritate (după patru ani de Băsescu, cînd lucrurile o luaseră razna, mi-am dat demisia pe motive de integritate din diverse organisme publice: cei care au ocupat locurile lăsate libere pe motive de conștiință de mine au devenit azi specialiști în integritate). Practica de a remunera de către partide pe cine face liste de integritate e evident un mare regres, indiferent cine sunt ei, și e interesant că nu partidele vechi fac asta, care au îndurat destule de la România Curată și ONGurile independente, ci reformatorii clasei politice, USR și PLUS.

Despre minorii care au semnat cu Securitatea, sau, mai general, despre generația de lideri pregătită dinainte de securiști să preia conducerea României după 1989 aflăm din raportul monumental al procuraturii despre conspirația care a parazitat Revoluția din 1989. Erau foarte mulți, și toți au făcut cariere semnificative după 1990 în mai multe partide. Am scris cîte ceva despre asta, aici. Nu ar risca PLUS așa de jenant dacă nu ar exista o miză.

Cum de membrii onorabili din guvernul Cioloș, care erau la începuturile PLUS pe lîngă Dacian, sau oamenii onorabili din USR, și mai ales publicul acestor două partide, acceptă așa ceva? Sub steagul reformării clasei politice, poți face lucruri pe care PNL, PDL sau chiar PSD nu ar fi avut curaj să le facă pe față? USR-PLUS începe salvarea României cu minorii securiști? Or fi în neregulă vechile criterii sau alianțe de integritate, sau proiectul de reformă al clasei politice a fost deturnat?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.