Vacanțele „semideschișilor“

Strict reglementată de lege, executarea pedepselor privative de libertate include și regimul „semideschis“, precum și regimul „deschis“. Dar în anumite situații, atunci când a fost vorba despre pușcăriași din categoria VIP, regimul de detenție a fost atât de „deschis“, încât, în pușcărie, deținuții respectivi au fost la fel de liberi precum păsările cerului.

Publicată în Monitorul Oficial nr. 514/14 august 2013, Legea 254 din 19 iulie 2013, privitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, definește următoarele regimuri de executare a pedepselor: a) regimul de maximă siguranță, b) regimul închis, c) regimul semideschis și d) regimul deschis. Conform aceleiași legi, „regimurile de executare a pedepselor privative de libertate se diferențiază în ordinea descrescătoare a pedepselor“.

Semideschiși ori deschiși complet

Conform Legii 254, regimul semideschis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani. Persoanele care execută pedeapsa în acest regim „sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, prestează muncă și desfășoară activități educative“ plus altele asemenea. În schimb, regimul deschis este aplicabil în cazul „persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an“. În cazul acestora din urmă, legea prevede că „persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta muncă și pot desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioasă, instruire școlară și formare profesională în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi“. Legea este, așadar, foarte clară. Dar, după cum se spune pe meleagurile noastre, „legea este ca o barieră: leii sar peste ea, cățeii trec pe sub ea și doar boii se opresc în fața ei“.

Un caz unic: Relu Fenechiu

Relu Fenechiu este, probabil, unicul caz care a trebuit să plece de acasă pentru a se elibera din pușcărie. Fost ministru al Transporturilor, el a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de detenție, în dosarul „Transformatorul“. Anul trecut, în timp ce se afla la în închisoare, el a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare, pedeapsă pe care a obținut-o printr-un acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba despre un dosar instrumentat de către DNA Ploiești, în care Fenechiu era acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Săptămâna aceasta, el a fost pus în libertate, printr-o decizie a Judecătoriei Vaslui. Instanța a arătat în hotărârea prin care a dispus eliberarea condiţionată că, „până la data de 8 mai 2017, Relu Fenechiu a executat efectiv 1.195 zile închisoare, 203 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate (din care 83 de zile din activităţi lucrative la clubul unităţii şi 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări ştiinţifice/articole ştiinţifice) şi 0 zile executate în arest preventiv, în total fiind 1.398 zile câştigate şi executate“. La circa două ore de la pronunţarea instanţei care a decis eliberarea sa, Fenechiu a plecat de acasă și s-a dus glonț la Penitenciarul Vaslui, pentru a semna documentele privind eliberarea din pușcărie. La ieșirea din sediul penitenciarului, el a declarat că a venit până acolo doar pentru a respecta procedura şi pentru a semna documentele privind eliberarea, după ce decizia Tribunalului Vaslui a fost comunicată închisorii. El a explicat această situație inedită prin faptul că a fost învoit la sfârşitul săptămânii trecute, motiv pentru care luni nu se afla în închisoare.

Gigi Becali, mare boier la pușcărie

Pe 20 mai 2013, Gigi Becali, „latifundiarul din Pipera“, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale. Ulterior, el a mai primit un spor de şase luni, după alte două condamnări pronunțate împotriva lui în dosarul „Valiza“ şi în cel în care a fost acuzat că i-a sechestrat pe niște indivizi care i-au furat mașina. Inițial, el a fost deținut în Penitenciarul Jilava, dar în scurt timp a cerut și a obținut transferul la Penitenciarul Poarta Albă. Beneficiar al unui regim deschis de executare a pedepsei, el și-a petrecut o mare parte a detenției ajutându-l pe nașul său, Gică Hagi, la coordonarea clubului de fotbal deschis de acesta. În luna aprilie 2015, la mai puțin de doi ani după arestare, Becali a fost eliberat condiționat. La ieșirea pe poarta penitenciarului, Becali s-a lăudat: „La puşcărie, eu eram şef de cameră, şef de secţie, şef de toate“. Ulterior, el s-a lăudat cu faptul că în timpul detenției ar fi fost un soi de „boier al pușcăriei“: „Eu aveam apă în fiecare zi. Aveam patul meu, patul doi nu exista, l-am scos ca să îmi fac baldachin, să mă legăn. Condiţiile mi le-am făcut eu, că sunt Becali şi nu putea niciun miliţian să îmi zică nimic. Şi mâncam cu lingură şi furculiţă de aur, ca să ştiţi“. Iar anul acesta, prin luna martie, Gigi Becali a declarat că şi-a executat pedeapsa de închisoare într-o vilă cu… grădină! Atunci el s-a lăudat că deoarece este un „bun național“, ar fi beneficiat de „dragostea“ SRI, care ar fi decis ca el să fie încarcerat în asemenea condiţii. Becali vorbește multe vrute și nevrute, dar nimeni nu știe cât adevăr ar putea conține aceste vorbe.

Virilul Cristi Borcea

Anchetat alături de mai mulți inculpați în dosarul „Transferurilor“, Cristi Borcea a fost condamnat la șapte ani de detenție. Dar, băiat șarmant și finuț, el a reușit să-și facă viața dulce chiar și în pușcărie. În cursul anului 2014, s-a aflat că Borcea ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o asistentă, chiar în spitalul Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde a fost internat după ce a acuzat probleme de sănătate. Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declanșat o anchetă internă, în care „Don Juan“-ul din penitenciar a trebuit să relateze anumite amănunte picante din viața lui de pușcăriaș.

Discretul Dan Diaconescu

Acuzat de șantaj, Dan Diaconescu, fostul patron al postului de televiziune OTV, are de executat o pedeapsă de cinci ani și șase luni. Încarcerat în anul 2015, Diaconescu a fost deosebit de discret și, spre deosebire de mulți alți deținuți, nu a luat niciodată contact cu presa și nu a oferit niciun fel de interviu. În pușcărie, Diaconescu a avut un comportament ireproșabil și nu a creat niciun fel de probleme. Motiv pentru care a fost recompensat cu o învoire de o săptămână. Imediat ce a ieșit temporar din penitenciar, el și-a luat familia și a plecat direct la mare. După încheierea permisiei, el a revenit, la fel de discret, în penitenciar, unde își va continua executarea pedepsei.

Maricel Păcuraru cel bolnăvior

Fost patron al Realitatea TV, Maricel Păcuraru a fost condamnat, pe 3 noiembrie 2014, la patru ani de detenție. El a fost acuzat într-un dosar penal privitor la poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care ar fi provocat un prejudiciu de peste 4 milioane euro. În timpul detenției, pe care a efectuat-o în regim deschis, el a invocat starea precară a sănătății, motiv pentru care și-a petrecut o parte a pedepsei prin diverse instituții medicale. La un moment dat, s-a aflat despre el că în perioada executării pedepsei ar fi plecat prin diverse stațiuni balneoclimaterice, unde și-ar fi îngrijit sănătatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.