Văitarea furnizorilor

Plafonarea și compensarea facturilor este acoperită de către furnizori din fondurile proprii și credite bancare. Dacă va continua această situație, furnizorii vor fi avea mari probleme de cash flow, spune Laurențiu Urluescu, Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, invitat la webinarul “Energia în 2022: Noua tranziție. Încrederea consumatorilor și proiectele industriei”, organizat de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și Comunicării – CLCC. Conform acestuia, furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt într-o poziție ingrată. ”Asigurăm interfața cu consumatorii, care își primesc facturile de la noi, și orice s-ar întâmpla în tot sectorul energetic, vedem că se dă vină pe furnizori. În ultimul timp, și autoritățile fac asta, furnizorii sunt făcuți și hoți, ceea ce nu este cazul”, a afirmat Urluescu.

Furnizorii se confruntă cu o creștere majoră a expunerii financiare, fiind nevoiți să se adapteze din mers la multele modificări aduse legislației privind măsurile de sprijin pentru consumatori. În plus, noua OUG 3/2022, publicată în Monitorul Oficial, aduce furnizorilor mari pierderi. Așa cum este gândită schema de sprijin, nu se acoperă costurile furnizorilor, nu se asigură decontarea, a semnalat președintele AFEER, exemplificând că pentru un consumator din zona Oltenia, un furnizor are neacoperit suma de aproape 30 lei/1000 kWh.

Cea mai mare provocare

Cea mai mare provocare pentru furnizori, prezentată de Urluescu, este că autoritățile statului nu au decontat nimic, din noiembrie până în prezent, plafonarea și compensarea facturilor fiind acoperită de către furnizori din fondurile proprii și credite bancare. Dacă va continua această situație, furnizorii vor fi avea mari probleme de cash flow, a atras atenția președintele AFEER.

Chestiunea cu decontarea a fost menționată și de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. ”Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor, dar nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi”, a spus Câciu la Palatul Parlamentului.

„Ne preocupă să salvăm oamenii şi economia. Am prins în bugetele Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii bani pentru compensarea în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebaţi Ministerul Finanţelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi. Eu pot să mă informez şi data viitoare să vă spun. Ce a ţinut de ministrul Finanţelor sau de Parlament, de politica fiscal-bugetară, să avem aceşti bani pentru a putea banii în bugete am făcut. Banii sunt acolo”, a spus ministrul Finanțelor.

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii. „Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (…) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori”, a arătat Dărăban, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

Întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a răspuns că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii. ”Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

De ce au explodat prețurile

Revenind la reprezentantul AFEER, acesta s-a referit la majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. ”AFEER a avertizat, încă de la mijlocul anului trecut, că prețurile pe pietele centralizată din Europa au o traiectorie ascendentă, alimentată de creșterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a prețurilor certificatelor de carbon etc. Din păcate, această situație nu ține de furnizori, care fac tot posibilul să ofere consumatorilor un preț cât mai bun, dată fiind competiția foarte mare pe furnizare”, a spus Urluescu.El a avertizat însă asupra unei scăderi a competiției pe piața de furnizare. Numărul de furnizori care au oferte atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, este mult redus față de cel care era anul trecut în această perioadă, conform datelor prezentate în Comparatorul de prețuri al ANRE. Impactul este și va fi mare la consumatori. Recomand consumatorilor să-și schimbe furnizorul dacă au cea mai mică îndoială asupra furnizorului lor, a precizat președintele AFEER. Personal, am schimbat până acum 5 furnizori, ca și consumator casnic. E drept că am fost curios să văd și cum sunt serviciile. Sunt diferite, o plajă întreagă de servicii ce acoperă dorințele, nevoile consumatorilor, a completat Urluescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Mari ticalosi ! Se vaita de decontari ,,intarziate” la ce, la facturi supraincarcate, fara nici o legatura cu faimoasa piata/bursa ?! Cum e cu preturile speculative de pe ,,piata/burse” ?! Daca preturi speculative inseamna piata autentica, ne-am lamurit. Cei care mai au semne de intrebare !

  2. haideti ma baieti nu va mai vaitati. lasati jucariile si plecati la voi acasa daca e asa mare paguba. o chem pe bunica sa aprinda lumina ca mai tine minte din tinereti de cand a instalat reteaua . am intrebat-o si zice ca mai stie una alta, de cum se face, nu crede ca s-a schimbat mare lucru ca voi oricum nu ati facut investitii… hai , sa ne mai scriti de pe la voi de acolo de la germanea, italea, francia. va pupa dorel de la fostu cartel renel .

  3. pishatzii (i)enel, anu’ trecut mi-au facturat timp de 6 luni la 1.6-1.7 ron kilowatt-u’ (cand cica era 0.7 ron), acu’ nu s-au mai complicat, mi-au pus pe factura de 2.5 ori kilowattzii (fatza de consumul real).. e bine rau in romanea pt. ciorditori.. .

  4. Oy , vey, cum ne iubeste furnizorii : iese in paguba ca sa ne furnizeze noua energie !

  5. să ia din profituri și din alte chestii mascate pe care nu le știm toți; ticăloșii

  6. Dacă nu e rentabil pentru ei, săracii furnizori, să cedeze statului român furnizarea. Apele oricum nu sunt ale lor. Nici hidocentralele. Doar amantele și conturile.

  7. baietii baga pe conducta gaz cu putere calorica redusa ceea ce face sa creasca consumul. a crescut consumul de gaze la temperaturi mai mari decit in perioada anterioara cind temperaturile au fost mai scazute. sint curios care va fi PCS-ul din urmatoarea factura. preturile au explodat pentru ca Romania este condusa de imbecili calici si hoti dezinteresati de ceea ce se intimpla in tara.

  8. Hoții hoților!Sa li se limiteze un profit maxim de 5% restul sa se impoziteze de stat cu 99,99(9)%.Niste hoți străini care fac profituri de miliarde de euro și care le repatriaza integral. Romania, o vacă de muls!

  9. Aseara pe un post dl Petre Roman a enumerat: inchiderea CTE Turceni 1200 MWh, oprirea finalizarii CTE Iernut la 95% construita si avand o capacitate de 1000 MWh, n-a pomenit de MIntia, dar ea producea sute MWh, pe motiv de poluare, cand Germania produce 32% din energia necesara pe carbune si sigur necesitatile ei sunt de multe ori mai multe decat ale Romaniei. Cumparam din Ungaria care importa energia electrica din Ukraina care o produce TOT pe CARBUNE. De noaptea muntii, dar se pare ca PNL cu Iohannis, Orban, Citu si Virgil Popescu au premeditat totul si acum pt compensare vor distruge sitemul national prin lipsa de resurse finantiare pt a putea fi ”privatizat” in favoarea lu’ cine trebuie. Asa au lucrat si cu Ukraina pt a fi devalizata si folosita intr-un joc incepand cu revolutia portocalie, continuunad cu tot ceea ce se intampla. Terorizand lumea cu ideea unui razboi fizic dupa unul biologic nu o spun eu ci prima iesire a domnului Macron cand a spus:”Suntem in razboi”, parea o metafora, azi nu mai este. Traim intr-o teroare continua, ba Covid, ba schimbari climatice, ba razboi in Europa. Dar de ce nu am cumparat direct din Ukraina ci prin Ungaria? Nu cumva si UDMR este implicat in acest joc ostil Romaniei alaturi de tarile din care vin distribuitorii de energie francezi si germani? UE este un partener sau un…? PNL si Iohannis sunt in favoarea Romaniei sau …?

  10. Furnizorii au dreptate, nu din cauza lor au crescut preturile. Ei cumpara gaze si curent de pe piata “libera” adica unde pretul s-a aliniat la cotatiile de la Viena, iar cei care castiga diferenta de pret sunt statul si baietii destepti din energie. Ca ar fi bine sa dispara veriga furnizorilor (care de fapt sunt niste intermediari intre curentul si gazele vandute en-gross pe bursa si consumatorii finali care cumpara en-detail), iar furnizarea sa fie facuta direct de catre producatori fara trecerea prin bursa, asa cum face Hidroelectrica acum, sunt de acord, insa asta e alta poveste. Coeficientul PCS e important sa corespunda real cu concentratia gazelor din conducta, faptul ca gazele au aer bagat mai mult sau mai putin nu conteaza atat timp cat PCS reflecta corect acea concentratie, pentru ca platesti puterea calorica propriu-zisa, adica daca gazul e mai diluat cu aer atunci o sa platesti mai putin pe metrul cub, iar daca e mai putin aer bagat in gaz o sa platesti mai mult pe metrul cub, deci e corect. Acel PCS nu il fac furnizorii ci se stabileste tehnic in functie de ce se baga in conducta, insa trebuie facute controale sa se vada ca PCS este stabilit corect.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.