Valerian Vreme îl dă în gât pe premierul Boc

Cine minte: Emil Boc, Valerian Vreme sau amândoi?

Premierul Emil Boc, referindu-se la negocierile cu alţi investitori care să preia în Cluj golul pe care îl va lăsa Nokia, a fost categoric: „Să nu ne cereţi nume, e foarte important să nu pronunţăm nume de companii multinaţionale sau giganţi din diverse domenii, pentru că ar putea compromite tocmai instalarea acestor firme în România. Negocierile vor fi anunţate în momentul când se finalizează, pentru că altfel ar putea periclita instalarea. De ce? Competiţia este globală, mişcările sunt pretutindeni şi pot afecta aducerea de investiţii şi investitori în România. Important este că ştim ce avem de făcut”.

La puţine minute după ce premierul a făcut vineri această declaraţie – luată de televiziuni la Palatul Parlamentului, unde Emil Boc participa la o acţiune politică -, surpriză de proporţii. Apare în „Evenimentul zilei” un articol cu următorul titlu: „Ce companii stau la pândă să ia locul gol lăsat de Nokia la Cluj”. Articolul are un început triumfalist, cu tentă vădită de a confirma spusele premierului, care a lăsat de înţeles că marii investitori stau la coadă pentru a veni la Cluj. „Nici nu a anunţat bine Nokia închiderea fabricii de la Cluj, că se anunţă deja companii care sunt gata să ocupe locul care va fi lăsat liber de o companie aflată în suferinţă” (De unde au dedus cei de la EVZ că Nokia ar fi în suferinţă este un mare mister – n.a.). După care urmează o declaraţie a ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, preluată de pe Agerpres: „Am vorbit cu cei de la Huawei, care au în Europa multe centrale telefonice şi au nevoie de service. Compania Ericsson are deja 800 de angajaţi în România şi vrea să urce cu încă 500. Cu cei de la Dell am discutat, de asemenea, despre intenţia lor de a investi în România”.

Trei variante

Faptul că premierul spune una, din motive de siguranţă nu pot fi nominalizaţi potenţialii investitorii, iar unul dintre miniştri dă, cu subiect şi predicat, nume nu înseamnă neapărat că la guvern s-a vorbit pe limbi diferite în acest caz. Sunt mai multe variante de luat în calcul. Una ar fi aceea că premierul nu a spus adevărul atunci când a „secretizat” numele potenţialilor investitori; o altă variantă, premierul a fost corect şi Valerian Vreme a fabulat. Din păcate există şi o a treia variantă: nici unul nu a spus adevărul. În acest caz situaţia este gravă, pentru că s-ar putea să nu fie nici o companie care să „ocupe golul” de la Cluj. Premierul Boc nu a dat nume pentru că acestea nu există, ministrul Valerian Vreme aruncă în public nişte nume de companii pentru a linişti lumea şi pentru ca guvernul (şi PDL) să nu sufere prea mult la capitolul imagine.

Alte „contre” în Paradis

Traian Băsescu: „Nu este o noutate; este un fenomen la care trebuie să ne aşteptăm” (plecarea unor companii – n.a.)

Teodor Baconschi: „Nu am primit de la ambasade astfel de semnale”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.