Varianta halucinantă a boicotului „mini-olimpiadei” a căzut

Un articol de presă încearcă să acrediteze ideea că nu a existat un boicot politic al liderilor statelor UE la Jocurile Europene de la Baku. Personajul „susţinut” de liderii UE este vedetă la…Baku.

Războiul” Vizer-Bach

Duminică, EVZ a prezentat un text intitulat „Misterul Vizitei lui Ponta. Prins în războiul dintre Marius Vizer şi Thomas Bach (preşedintele CIO)”. Textul încerca să acrediteze ideea că de fapt ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku nu a fost boicotată de liderii statelor UE din motive politice, ci din motive pur sportive. Se spune în text că de fapt este vorba de un război între Marius Vizer care „a propus mai multe reforme în sistemul CIO, lucru care nu a mulțumit deloc conducerea asigurată în prezent de Thomas Bach. Ca reacție la acest conflict, mai multe state din UE, loiale viziunii lui Bach și a Comitetului International Olimpic nu au participat la Jocurile Europene de la Baku!” „Prin urmare politicul nu este un factor determinant al boicotului” este concluzia textului, în care nise mai spune că Vizer este prieten bun cu Putin şi că prezenţa acestuia şi a lui Victor Ponta nu au niciun fel de relevanţă în problema boicotului. O tentativă trasă de păr de spălare a prezenţei total inoportune a premierului român în tribunele arenei „Heydar Aliyev” din Baku. (textul a fost preluat şi de alte site-uri interesate – n.a.) Numai că această tentativă de spălare a fost clar infirmată de realitatea din teren.

Nu e Vizer, ci e chiar Bach

Numitul Thomas Bach, cel despre care autorul textului ne spune că este susţinut şi apărat de liderii statelor UE, se află de zile bune la Baku, au apărut şi poze în care se întreţine cordial cu Vladimir Putin, iar sâmbătă a fost primit oficial de preşedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev. Mai mult, după ce medii de presă din Occident l-au muştruluit bine pe Bach pentru faptul că girează cu mult elan competiţia de la Baku şi pentru că „a apărat Baku pentru organizarea jocurilor europene” (Sportal,de) acesta a declarat pentru „Der Spiegel”, că votul pentru competiţia din Azerbaijan „nu este un vot pentru un sistem politic” şi că „CIO nu este un guvern mondial”. Preşedintele CIO, referindu-se la situaţia din Azerbaijan a mai spus că „CIO trebuie să respecte legile unui stat suveran” şi a adăugat: „nu putem să schimbăm ceea ce nu au făcut generaţii de diplomaţi şi o serie de rezoluţii ONU”. În fapt un fel de recunoaştere a tarelor regimului politic din Azerbaijan, tare care au determinat boicotul liderilor statelor din UE. În sfârşit, legat tot de Bach, o ştire interesantă pe siteul europalibera.org: „Thomas Bach a lăudat primele Jocuri Europene pentru promovarea înțelegerii între popoare, în timp ce la fața locului, la Baku, tensiunile politice amenințau să eclipseze competiția sportivă. Într-o declarație de presă Bach a subliniat că sportivii ruși și ucraineni concurează umăr la umăr, ca și armenii și azerii. Dar chiar astăzi o parte din spectatorii azeri au huiduit un luptător armean și unul rus de origine armeană. Delegația Armeniei, pe care oficialii olimpici au convins-o cu greu să participe, fusese huiduită deja vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor”. După cum se vede, nu Vizer cel „nesusţinut” de liderii UE, ci Thomas Bach este unul dintre principalele personaje de la Baku.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.