Veste proastă pentru consumatori: Cresc prețurile la carnea de porc

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările UE, comparativ cu România, unde, deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește la nivel european.

În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator.

„În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA, solicităm Primului Ministru și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”, scrie asociația.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene. APCPR asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Dacă cresc prețurile cu min. 25%, atunci și cererea va scădea cu min. 25% . Toate cresc mai puțin salariile și pensiile. De crescut va crește și profiturile companiilor multinaționale, doar încasările către bugetul de stat de la multinaționale va scădea, că de e criză post covid și pre covid…

  2. Asa, asa. Si ptr a echilibra raportul ia taiati/inghetati pensiile si salariile. In medie o sa fie bine. Preturlie cresc (+), veniturile se erodeaza (-) = in medie e bine.
    Si culmea, pe langa carne si energia si cam toate se scumpesc. Si toate cu mai mult de 3%. Dar asta nu ii impiedica pe ticalosi sa ne spuna ca inflatia va fi de 2,5% !!!

  3. Cum Ro este teren de experimentare, curand se va introduce carnea artificiala, iar in paralel, molimele vor decima fermele de animale. Combinatele de prelucrare se vor inchide la fel ca minele de carbuni. Prin alte locuri, deja exista cateva branduri de „hamburgeri” din carne crescuta in laborator. Bill zice ca trebuie sa ne obisnuim chiar daca nu ne place…

  4. No,no,no,no …(Beirut)
    Don’t know the first thing about who you are
    My heart is waiting, taken from the star
    If we don’t go now, we won’t get very far
    Don’t know the first thing about who you are…..

    PS Falsilor,greu la deal cu boii mici

  5. Vrajeala de doi bani! Cum naiba sa ajunga gripa porcina tocmai din africa in Romania? E aceeasi manevra ca cu coro(intentionat caco) si aviara?! Intreb si eu! Cam prea se leaga prosteala cu cresterea preturilor si omorarea animalelor din gospodaria cetateanului roman!

  6. Pe timpul domniei calailor extremisti de dreapta nu vor mai exista vesti bune si nici nu-i de mirare.

  7. Pesta porcină la porci este precum covidu la oameni, PLANdemie. Vaccinații cred că porcii mor că li s-au înroşit urechile nu că sînt omorîți la grămadă. Unii crescători pun botul pt că sînt despăgubiți, nu mai trebuie să caute cumpărători.
    Ne sărăcesc din orice poziție.

  8. Germania are supraproductie din cauza ca unii au devenit vegetarieni. In magazine se fac promotii, adica scaderi sa-si vanda, iar azi intr-un supermarket preferat carnea era cu data de 7 iun. nici mar de ieri, asa mult trafic au avut in aceste trei zile…La ora actuala preturile sunt de la nivelul anului 2009 vremea lui Boc Basescu, numai ca atunci salariul minim net era 450 de lei azi 1.300 sau 1400, iar pensia minima 350 lei, azi 800, tot atunci benzina era 6 lei azi e pe acolo. Daca tot v-ati pierdut memoria e timpul sa luati putina lecitina poate va ajuta…Bucurati-va de viata nu mai bociti atata!

  9. Yoi ce surpriza surprinzatoare!
    (Ca doar n-o sa vedeti in Rromanistan preturi scazand!)

  10. Pai da… puneti mana si mancati greieri si alte insecte, cum demonstreaza aia pe la statia afiliata a A3, CNN, si pana una alta, Bill Gates trebuie sa vanda si el pe undeva carnea aia sintetica, si presimt ca o sa primeasca si subventii de la state.
    Romanul azi e tot atat de prost cum era si in 2008, imprumuturi sa-si cumpere/construiasca case, daca atunci erau putini care anticipasera criza, azi nu se mai fereste nimeni sa o mai anunte, de la mici analisti, la fonduri de investitii si banci mari. Problema e ca nu are cine sa-i asculte, toata lumea muta pe circ… iar media romaneasca prefera sa ignore toate semnalele de alarma internationale si sa-l pupe pe Catu prin toate locurile, sa primeasca si sufletelul lor ceva bani din PNRR.

  11. Dintr-un articol de anul trecut, 2020, reiese că porcii vii erau mai ieftini ca niciodată, 47% față de 2019, dar în magazin, carnea și mezelurile mai scumpe ca niciodată, cu 11% carnea și 15% mezelurile.
    Cel mai bogat om din Germania, Dieter Schwarz, nu-i german, are Lidl și Kaufland.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.