Veterani din Legiunea Străină şi SEAL, cumpăraţi de şeicii din Golf

Un cunoscut veteran al trupelor SEAL va antrena în Abu Dhabi mii de mercenari columbieni şi sud-africani contra a peste jumătate de miliard de dolari plătiţi de un şeic apropiat Pentagonului. Mercenarii sunt obligatoriu nemusulmani, astfel încât să fie capabili „să-şi omoare fraţii”, iar analiştii se tem că pot fi folosiţi într-un război contra Iranului sau pentru înăbuşirea revoltelor arabilor.

Erik Prince, celebrul fondator al companiei de securitate Blackwater, a primit 529 de milioane de dolari din partea şeicului Mohamed bin Zayed al-Nahyan din Abu Dhabi pentru a forma o armată privată. Veterani din SEAL, SAS şi Legiunea Străină vor fi plătiţi cu salarii de peste 200.000 de euro anual pentru a antrena armata formată în special din columbieni şi sud-africani. Rolul ei va fi de a sprijini activitatea de informaţii a guvernmului Emiratelor Arabe Unite, contraterorismul, dar şi înăbuşirea oricăror revolte.

Oficial, armata va avea 800 de soldaţi, însă analişti citaţi de Deutsche Welle susţin că ar putea ajunge la mii de persoane. Potrivit „New York Times”, şeicul Mohamed a interzis recrutarea musulmanilor, pentru că nu crede că aceştia îşi vor ucide fraţii.

„Pe plan intern, forţa va permite înăbuşirea revoltelor de către conducatorii din Emirate într-un mod mult mai eficient decât în cazul altor dictatori”, spune pentru Deutsche Welle Dustin Dehez, un expert în folosirea mercenarilor. „Armatele din Egipt şi Tunisia nu au ascultat ordinele date de conducerea civilă, care a fost înlăturată prin lovituri de stat. Raţiunea din spatele acestei armate este că o forţă străină ar fi imună faţă de o asemenea insubordonare. Este de drept că mulţi mercenari care provin din armatele vestice ar refuza să se lupte cu civili neînarmaţi.”

Finanţatorul armatei de mercenari este cunoscut ca un apropiat al cercurilor de la Pentagon şi un adept al atacării cat mai rapide a Iranului, după cum arată o telegramă publicată de WikiLeaks. Emiratele Arabe Unite au dispute teritoriale cu Iranul privind unele insule ocupate de Republica Islamică şi pe care aceasta şi-a intensificat prezenţa militară.

Îngrijoraţi, mai mulţi senatori americani i-au scris secretarului de Stat Hillary Clinton o scriosoare pentru a afla dacă între guvernul SUA şi Erik Prince există încă o legătură, având în vedere că acesta a pus la dispoziţia Washingtonului cea mai mare armată de mercenari din Irak.

Legalitatea constituirii acestei armate de către un cetăţean american este pusă sub semnul întrebării. Potrivit legislaţiei SUA, compania lui Prince exportă un produs de apărare şi intră de aceea sub incidenţa legilor care reglementează traficul cu arme şi are nevoie de o licenţă. Un comunicat trimis de Departamentul de Stat către „New York Times” nu confirmă şi nici nu infirmă existenţa unei asemenea licenţe.

„Întreaga iniţiativă se poate întoarce împotriva Statelor Unite, pentru că nu se ştie dacă aceste forţe vor fi folosite pentru apărarea unui stat sau nu numai”, spune Patricia DeGennaro, profesor la New York University.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.