Via Transilvanica – proiect de ţară! Ce înseamnă

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, s-a întâlnit cu Alin Uşeriu si Marcel Iureş, doi dintre iniţiatorii şi susţinătorii proiectului Via Transilvanica, care va deveni prin lege un proiect de ţară. Este vorba despre primul traseu turistic pedestru de lungă distanţă din România.

”Am avut privilegiul să-i cunosc pe Alin Uşeriu si Marcel Iureş, doi dintre iniţiatorii şi susţinătorii proiectului Via Transilvanica. Este proiectul premiat de public la Premiile Europene pentru Patrimoniu 2023. La întâlnirea cu prim-ministrul Marcel Ciolacu am discutat despre cum acest proiect va deveni prin lege unul de importanţă naţională. Este rodul iniţiativei unui grup inimos care a crezut că România trebuie să fie pusă pe harta lumii printr-un proiect ambiţios şi au reuşit să mobilizeze mii de voluntari, donatorii şi susţinători”, a scris, Ştefan Radu Oprea pe Facebook.

Și premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, vineri, cu Alin Uşeriu şi Marcel Iureş, reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social, pentru a găsi soluţii ca Via Transilvanica să poată fi dezvoltat şi pus în valoare.

”Guvernul va iniţia un proiect de lege cu privire la instituirea şi administrarea acestui nou tip de traseu turistic, traversarea anumitor tipuri de zone cu regim special şi modalităţi de control pentru menţinerea specificului traseului”, a afirmat Ciolacu.

Conform descrierii de pe site-ul propriu, Via Transilvanica, “drumul care uneşte”, este un traseu turistic de lungă distanţă de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin şi este destinat drumeţiei pe jos, cu bicicleta sau călare.

”Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găseşte o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume şi care însoţesc călătorii pe tot parcursul drumeţiei”, se mai arată în prezentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Puteți să suflați cu aur la propriu (nu cu sigla politica aur) locurile pe oriunde, bani și munca cheltuite degeaba daca clanurile de politiceni nu au limita la denigrare tara si furt prin lege din Romania! Degeaba e online daca nu exista publicitate direct in strainezia cu lux de amănunte. Oricum, politicienii prin ceea ce practică cu vechime, distrug orice se vrea pentru Romania.

  2. Cu trotineta e voie pe Valea Oltului sau numai pe carare ?! Carul cu boi unde e ?

  3. n-am inteles,este alt drum,sau se marcheaza drumurile existente?

  4. Ne intoarcem la daci si la romani,opinci avem,romanii abia asteapta sa circule sute de kilometri pe jos,mai trebuie descoperite niste moaste,niste sfinti,ceva,orice,sa aiba motiv
    Va dati seama niste smecheri din ONGuri,vor sa mai incurce lumea cu pelerinaje gaselnite tip Camino de Santiago de 800 km lungime varianta franco-spaniola,Via Tolosana,Via Lemovicensis,etc
    La plagiate nu ne intrece nimeni..

  5. CE MONUMENTE ! CURAT ROMÂNEȘTI! ȘI NE MAI MIRĂ CĂ UNGURII AU UMPLUT -UNIVERSUL – CU „ARDEALU PĂMÂNT UNGARO-SĂSESC”

  6. De Useriu asta nici n-am auzit. Iar Iures este un fost actor, care inca se mai baga in seama. imbarligatura asta de drumuri n-are alt scop decat propaganda.

  7. @Vax, albina. Ești tare prost…informat. Performanțele sportive ale lui Ușeriu sunt de pus în ramă. Ia de studiază unde, ce, când, cum, cine. Apoi, poți să-ți dai cu părerea…

  8. Cu o pensula si un bidon de vopsea nu faci turism.
    Ideea e foarte buna dar fara ifrastructura mare branza nu va iesii.

  9. Am impresia ca astia care lanseaza tot felul de proiecte isi bat joc de noi.Chiar crede cineva despre acest proiect ? Sigur va fi la fel cu proiectul Romania educata ,sau Romania lucrului bine facut ale lui Johannis.

  10. Deci ati reusit un prim pas prin care ati delimitat pe Carpati o regiune de cealalta! De maine, hai cu bornele de hotar nazuite de austro-ungari si veti mai bifa o mare realizare!
    Ce-si face romanul cu mana lui, tradare se numeste, trotinetistilor!

  11. Tot mai des apare denumirea de Alba Carolina, in loc de Alba Iulia. Este un alt mod de a sterge amprenta romaneasca chiar in orasul Marii Uniri. Drumul este interesant, dar ocoleste abil toate sau aproape toate elementele romanesti din Transilvania. mMsajul este clar. Numai cine nu are ochi nu vede si cine nu are minte nu pricepe. Daca va fi proiect de tara, ar trebui sa arate monumentele romanesti din Transilvania si mai multe monumente (nu doar doua) si din celelalte regiuni. Apropos, ce se mai intampla cu statuile personalitatilor romanesti din Trasilvania? Emil Racovita, Avram Iancu, Scoala Ardeleana si, nu in ultimul rand, Mihai Viteazu? Cand vor fi repuse pe soclu si introduse in circuit turistic?

  12. Cine salveaza statuile romanilor distruse in Transilvania?Vor ruperea tarii

  13. Dacă pleacă de la Putna și ajunge la Drobeta Turnu Severin, de ce aceasta denumire, total anapoda, antiromaneasca, Via Transilvanica?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.