(VIDEO) OFICIAL. Cele două întrebări de la Referendum!

Purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi a anunțat joi că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de convocare a referendumului pentru 26 mai și a făcut cunoscute cele două întrebări.

Referendumul vizează interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Cele două întrebări sunt:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Cetățenii sunt chemați să răspundă la aceste întrebări cu DA sau NU.

Pușcalău a mai anunțat că președintele Klaus Iohannis va susține joi, la ora 19.00, declarații de presă cu privire la referendumul convocat.

LIVE: Declaraţii la Cotroceni. Decizia luată aseară de preşedintele Iohannis — http://bit.ly/2UzQhkp

Publicată de StirileProTV pe Joi, 25 aprilie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. Si răposatul a avut întrebări cand s-a vrut dictator înainte de 1989! Asta deja vrea să interzică drepturile unor cetățeni!? Vedeți în ce capcană ne trage cotrocenistul,analizați cu lux de amănunte pe micile ecrane să fie informat cetateanul inainte de ziua votului! Cam așa s-a întâmplat și cu base:referendum 300 si oamenii nu au stiut despre ce e vorba votand in necunoștință de cauza!

  2. Întrebări de gagă pentru habarniști. In felul acesta își mai revărsa frustrarea o parte dintre cetățeni si se spera stimularea prezentei la vot in favoarea opoziției. Nimic mai mult.

  3. Minunat ! Fara amnistie si gratiere ! Da’ cu arestul la domiciliu,cum ramane , da’ cu arestul sub control judiciar , da ‘ cu scutirea de pedeapsa pentru bun comportament in puscarie , da’ cu scutirea de puscarie pentru „savantii ” care scriu in puscarie „opere ” stiintifice , sau lucrari literare (sic!) , pe care nu le citeste nimeni , cum ramane ? Vedeti dragilor , pentru „baietii buni” , cu staif , se vor gasi todeauna solutii ! De ce nu se intreaba , daca suntem de acord , ca singura modalitate de reducerea pedepselor sa fie sfanta munca ? Nu ca munca-i grea ! Asa ca totul este apa de ploua ! Deci, cantec , joc si voie buna ! Vivat ! N.B. Nu voi vota la referendum !Ma rog , fiecare face cum ii dicteaza constiinta .

  4. Bai Joianis, infractor de drept comun, care ai retrocedat proprietati confiscate de Stat, care ai dobandit, la randul tau proprietati cu acte false, imi dai voie sa mictionez pe referendumul tau? Sunt de acord cu desfiintarea amnisiei si gratierii in ceea ce priveste infractiunile comise de tine. Nu sunt de acord cu eliminarea ordonantelor de urgenta. Cu un ticalos ca tine, tara nu poate merge inainte. Daca mamaligile de la guvernare n-au fost in stare sa te alunge, macar sa-si poata indeplini programul de guvernare, fara mofturile tale.

  5. Esenta lumii moderne nu-i un ou ci enorm, atunci esti apreciat si intri in acel spatiu in care ”zeii” te doresc drept candidat de succes.

  6. „E dreptul constituțional al președintelui Klaus Iohannis să consulte poporul pe teme de interes național. Și președintele României la investitură a depus un jurământ prin care se angaja să respecte Constituția și legile țării. Ori, Constituția, prin Art. 74, alin. 2, stipulează că „nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor”, și implicit a unui referendum, „problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”. Ori, prima întrebare pe care vrea să o adreseze Iohannis cetățenilor în cadrul referendumului este interzisă de Constituție.

    A doua întrebare vizează dreptul Guvernului de a emite ordonanțe sau, mai exact, interdicția Guvernului de a emite ordonanțe de urgență. Ghinion, din nou, câtă vreme aceeași Constituție, care ar trebui să fie obligatorie pentru toți cetățenii și cu atât mai mult pentru președintele țării, abilitează Guvernul, prin Art. 108, de a adopta hotărâri și ordonanțe”

  7. Cele doua intrebari sunt de fapt trei ! Nu exista o definitie clara (unanim acceptata) a coruptiei; accesul discretionar la CCR trimite aceasta institutie in derizoriu, transformand-o intr-o parghie de control a parlamentului oferita opozitiei (o minoritate in conformitate cu rezultatul unor alegeri) ; aduce atingere directa si Avocatului Poporului, institutie consacrata de constitutie, !

  8. Vreau sa stiu daca vor fi liste separate; daca nu, nu voi merge nici la vot

  9. Cumva este zidit cotrocenistul platit foarte bine inclusiv cu bonusuri imense de nu i-am vazut moaca azi? E in gips sau spanzurat de sky? Putratoarea de”rahaturi orale” nu trebuie luata in seama,sa fie clar! Ea nu e institutia presedinte ca sa vorbeasca si Tariceanu,trebuie sa o dea in judecata pentru afirmatiile personale de la pupitrul prezidential „probleme penale sau penal”! Opiniile sa si le spuna la dus,in niciun caz de la pupitrul presedintelui tarii!

  10. Intrebarile sunt bune, pentru ca nimeni nu intelege intrebarea 2, de exemplu, asa ca rezultatele vor fi „fooartee concludente”!!! Ura! Bolsevicul nu se lasa de escrocherii. Dupa alea imobiliare, acuma a trecut la escrocherii referen… tiale.

  11. Pare mai degraba un chestionar decat o intrebare. Dar un chestionar realizat de un analfabet, dupa cum remarca cineva mai sus, cu intrebari care se bat cap in cap cu constitutia existenta.

  12. Din Intelepciunea lui Jhonny:
    1. In noptile de reverie , alaturi de Laura, aruncam, intotdeauna, la cos realitatile și oamenii României.
    2. Deși am decis sa-l consult, sincer, nu sunt interesat de ce gandeste mulțimea. Mi-e suficient cat gandesc eu.
    3. Când ești intrăgostit de tine, de ce ți-ar pasa de ceilalti!
    4. Când nu ajungi actor te mulțumești și cu rolul de figurant.
    5. Iubesc tortura si pe cei care o practică.
    5. Un președinte înalt e bun de paratraznet pentru cei care-l protejează.
    6. E greu să fii meditat cand ești adult, dar și mai greu e sa fii cand pari.
    7. Mintea scurta se asorteaza cu fusta scurtă.
    8. Mi s-a spus ca minele antitanc nu sunt rentabile. De aceea nu-nțeleg de ce nu se inchid, iar muncitorilor să le fie oferite salarii compensatorii.
    9. Cand voi fi prim ministru voi schimba numele Palatului Victoria in Palatul Carmen.
    10. De când joc golf nimeresc mult mai ușor gaura!

  13. Intebarea a doua are de fapt 2 întrebări. Cea cu oronanțele de urgență reclamate la CCR, este neconstituținală, orice ordonanță trece prin votul parlamentului care poate modifica sau amenda acea ordonanță. Deci prin sesizarea CCR este atins un drept constituțional al parlamentului. Dacă nu se modifică a doua întrebare, nu voi vota așa ceva!

  14. Apreciez că aceste întrebări sunt formulate numai privind spre coaliția majoritară. D-l președinte consideră corupția apanajul PSD (ciuma roșie). De celelalte partide: PNL/PDL, USR- Plus, etc, corupția nu se leagă/prinde, sunt curați lacrimă.
    Referitor la corupție, cum este definită corupția? Prin ce se măsoară/cântărește corupția? Cel mai probabil corupția se referă la darea și luarea de mită. Intr-un proces penal, pedeapsa este în funcție de valoarea acesteia, de la minimă la maximă. Oare faptele d-nei Livia Stanciu si a d-l Augustin Lazăr, fapte salvatoare la timpul respectiv, vizavi de persoana K.W. Iohannis sunt fapte de corupție, sau NU ?

  15. Cel mai frumos ar fi daca PSD ar cere sa se pronunte CCR, comisia de la Venetia si nu stiu cate alte comisii sa se constate daca sunt in regula aceste, cam 3 intrebari.
    Daca intreb: ai luat paine?; ai luat branza?; ai luat rosii?; cate intrebari sunt? Dar daca intreb: ai luat paine, branza si rosii?; cate intrebari sunt?

  16. Trebuie sa le facem pe plac hotilor. Sa mergem la VOT ! Hotii sa trebuie sa mearga multi ani la puscarie !

  17. Sa mergem la vot pt europarlamentare si sa mictionam pe referendumul lui Bolovannis.Trebuie sa fie LISTE SEPARATE,ba chiar comisii separate.

  18. Se pare că vom avea Alegeri Europarlamentare, dublate de Referendum în 26 mai. S-a pus problema mai de demult, dacă e corect să fie o singură Comisie, care să înmâneze două buletine, sau două comisii în două săli separate. Eu apreciez, că nu e corect cu o singură comisie cu două buletine de vot, deoarece cine nu vrea să participe la Referendum, ar însemna să refuze buletinul pentru acesta. In aceste condiții nu este asigurat secretul procesului de vot. Apoi, se pare că, cele două întrebări aduc atingere prevederilor constituționale. A doua întrebare este multiplă, confuză nu va fi înțeleasă de mare parte a electoratului. Pentru atingerea scopului Referendumului, trebuie aduse schimbări Constituției, acțiune foarte complicată și de lungă durată.

  19. Uite asa s-a dovedit inca odata, parca mai era nevoie, ca individul asta ori nu cunoaste Constitutia, ori o calca intentionat in picioare, cu bocancii de urmas al GEGR! Sa voteze el cu presurile lui!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.