Vom avea un campionat de fotbal rupt în trei

Petrolul şi Astra au făcut instrucţie cu Botoşaniul şi Braşovul. Pandurii-CFR 0-0 într-un prim derby pentru locul 4. Ce performanţă a realizat Mutu abia la 35 de ani. La un meci de 2Bundesliga mai mulţi spectatori decât la 6 meciuri din Liga I.

Un campionat „fracturat”

Deşi Liga I ediţia 2014/2015 este încă la început şi nici măcar etapa a II-a nu s-a consumat în integralitate, lucrurile sunt de pea cum cât se poate de clare. Vom avea un campionat „special”. Şi nu doar pentru că retrogradează 6 echipe pentru a se ajunge la păgubosul sistem cu 14 echipe de acum 50 de ani, ci pentru că există discrepanţe mari în ceea ce priveşte competitoarele. Vom avea de fapt „3 campionate”. Unul va fi al celor trei echipe care se vor bate la titlu, Astra, Petrolul şi Steaua. Va fi, la o scară liliputană, ceea ce se întâmplă de doi ani în Spania, unde Real, Barcelona şi Atletico au un campionat „al lor” şi când se trage linia, se întregistrează o diferenţă uriaţă de puncte între locul 3 şi locul 4 şi imediat următoarele. Vom mai avea şi un campionat „secund” între CFR, Pandurii, Dinamo şi ASA miza fiind locul 4, iar restul de 11 echipe vor avea campionatul lor pentru evitarea retrogradării. Deja (prin subţirimea loturilor şi a haosului din joc) s-au „detaşat” 5 echipe – Ceahlăul Piatra Neamţ, Oţelul Galaţi, FC Botoşani, Viitorul Constanţa şi FC Braşov – care sunt „super favorite” la retrogradare. Toate cele 16 meciuri jucate până acum au fost ne un nivel foarte scăzut. Şi nu suntem sub influenţa a ceea ce am văzut la mondialele din Brazilia. Am ales drept grad de comparaţie 2Bundesliga. În cele 8 meciuri disputate din prima etapă, 6 au fost mult peste cele 16 de la noi. Poate suntem prea pretenţioşi raportându-ne la liga a II-a din Germania, dar în acest moment alte competiţii nu ave. Dacă ne-a raporta la campionatele Estoniei, Islandei sau Finlandei am ieşi ceva mai bine, dar ne-am fura singuri căciula.
Şi din punctul de vedere al asistenţei stăm foarte prost în raport cu 2Bundesliga. În 6 meciuri din etapa a II-a (Steaua-CSU s-a jucat cu porţile închise) au fost în jur de 31.000 de spectatori. La Fortuna Düsseldorf – Eintracht Braunschweig 2-2, au fost 41.676 spectatori; la 1FC Nürnberg (echipă retrogradată din Bundesliga) – Erzgebirge Aue 1-0 în tribune s-au aflat 37.116 spectatori. Credem că orice comentariu este inutil la acest capitol.

Un meci de „A” şi două între echipe de „A” şi „B”

Cel mai aşteptat meci al serii de duminică a fost cel dintre Pandurii Tg Jiu şi CFR Cluj. Se anunţa un meci echilibrat şi toată lumea vroia să vadă dacă evoluţia de la Borisov a clujenilor a fost sau nu un accident. Meciul a fost într-adevăr echilibrat, ambele echipe s-au anihilat reciproc, dar se pare că jocul clujenilor în Belarus nu a fost un accident. În afară de apărare, de fapt doar excelentul portar Felgueiras şi fundaşii Larie, Rada şi Camora, foştii campioni nu au nimic de valoare în teren. Atât, în 4 oameni stau clujenii. Mai este în faţă croatul Jazvic (el a debutat la CFR duminică seara), dar nu are cu cine să joace. Aşa cum am mai arătat, Deac şi Florin Costea sunt „istorie”, iar ceilalţi mijlocaşi şi vârful Guima nu ştim ce caută în prima ligă. Faptul că Pandurii (cu un lot totuşi superior oaspeţilor) nu au reuşit să puncteze s-a datorat atât apărării, cât şi scăderii drastice a valorii jocului numelor grele de acum un an sau doi: Dan Nistor (trimis acasă din Franţa unde nu a făcut nicio brânză), Răduţ (ştia ce ştia „Reghe” când nu l-a vrut la Steaua), Iorga şi Anton (de Buleică ne-am lămurit mai demult), sunt cu două clase sub ce au fost. Practic pe parcursul celor 90 de minute, s-au înregistrat două ocazii mari de gol (o bară a clujenilor şi un penalty tras de Iorga de la gazde şi apărat de Felgueiras) şi trei situaţii bune ale gazdelor, scoase de portar. Florin Costea a avut şi el o oportunitate mare, dar nu a nimerit poarta. A ieşit în evidenţă şi „celebrul” Marius Avram (fiul şi mai „celebrului” Vasile Avram) care a dictat 11 metri pentru gazde la o simulare a lui Răduţ şi nu l-a eliminat pe rudimentarul Breeveld, care tot meciul a căutat doar tibiile adversarilor.
Meciul dintre Astra şi FC Braşov a semănat cu unul dintre o echipă de liga I şi una de liga II. Faptul că gazdele au avut doar 1-0 la pauză şi au majorat scorul abia în minutul 70 are o explicaţie simplă: cei de la Astra nu au forţat de loc şi s-au menajat pentru returul cu Liberec. Ar mai fi o explicaţie: sarabanda de ratări din prima repriză, unde din nou Budescu a fost campion. Mai multe nu se pot spune despre acest meci, care putea fi închis şi până la pauză. Braşovenii deşi au câţiva jucători cu experienţă nici în acest meci nu au legat nimic fiind ei arătând mai prost decât arăta anul trecut concitadina lor Corona, cea care a avut abonament la locul 18.
În minutul 16, tabela de scor de pe „Ilie Oană” indica 3-0 pentru Petrolul în meciul cu FC Botoşani. Un scor firesc mai ales dacă echipa care a încasat golurile este una care a pierdut în prima etapă cu 0-3 acasă în faţa unei noi promovate. La 3-0 ploieştenii s-au plictisit şi ţinând cont că joi vor forţa imposibilul la Plzen, au oprit motoarele. Dacă ar fi forţat în continuare se ajungea la un scor fluviu. Mai trebuie spus că scorul a fost deschis de Mutu (reluare cu capul a unei mingi centrate de pe partea dreaptă) după 70 de secunde de la primul fluier al arbitrului, iar fost internaţional a declarat că este cel mai rapid gol din cariera sa. „Cel mai repede până acum am înscris în minutul 3. Nu ştiu să fi înscris în primul minut” (Mutu, imediat după meci). Despre oaspeţi se poate spune doar că sunt la nivelul unei echipe de mijloc din Liga a II. Din România.

Casete tehnice

Pandurii – CFR Cluj 0-0

Tg.Jiu: 26 de grade
Stadion: Municipal
Spectatori: 4.000
Arbitru: Marius Avram (Bucureşti)
Asistenţi: Mircea Orbuleţ şi Valentin Avram (Bucureşti)
Al patrulea oficial: Marian Balaci (Turnu Severin)

Cartonaşe galbene: Nicoară, Matulevicius, Breeveld – Camora, Christian

Pandurii: Stanca – Pleaşcă (min.85- Shalaj), Elton da Silva, Christou, Momcilovici – Breeveld, P. Anton (min.64- Nicoară), D. Nistor, L. Iorga (min.46-Buleică), Matulevicius, Răduţ.
Antrenor: Petre Grigoraş

CFR Cluj: Felgueiras – Susici, I. Rada, Larie, Camora – Christian, Monroy – Jazvic (min.80- Thiago Lopes), Jakolis (min.71- Negruţ), Deac (min.65- Fl. Costea) – Guima
Antrenor: Vasile Miriuţă

Astra Giurgiu – FC Braşov 5-0 (1-0)

Giurgiu: 27 de grade
Stadion: Marin Anastasovici
Spectatori: 5.000
Arbitru: Marcel Bârsan (Bucureşti)
Asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Mircea Grigoriu (Bucureşti)
Al patrulea oficial: Dragoş Istrate (Bucureşti)

Au marcat: 1-0 (min.33 – Takayuki), 2-0 (min.70 – Găman, pen.), 3-0 (min.71 – Găman), 4-0 (min.86 – Enache), 5-0 (min.90+1 – Bukari)
Cartonaşe roşii: 0 – Vagner (2 c.g.)
Cartonaşe galbene: Fatai – Diogo Santos, Iacob, Cătălin Munteanu, Vagner (x 2)

Astra Giurgiu: S. Lung – Rus, Găman, Oros, Morais – Laban, Takayuki – Enache, Budescu (min.62-Bukari), De Amorim (min.72-Al. Ioniţă II) – Fatai (min.77.Cristescu)
Antrenor: Daniel Isăilă

FC Braşov: Iacob – Străuţ (min.62-Enceanu), Machado, Leko, Serginho – Vagner, D. Santos (min.72-Aganovic), C. Munteanu, C. Cristea – Grigorie – M. Constantinescu (min.55-Buga)
Antrenor: Cornel Ţălnar

Petrolul Ploieşti – FC Botoşani 4-1 (3-1)

Ploieşti: 29 de grade
Stadion: Ilie Oană
Spectatori : 5.000
Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad)
Asistenţi: Radu Ghinguleac (Bucureşti) şi Florin Neacşu (C-lung Mulscel)
Al patrulea oficial: George Rădulescu (Bucureşti)

Au marcat: 1-0 (min.2 – Mutu), 2-0 (min.13 – Albin), 3-0 (min.16 – Tamuz), 3-1 (min.38 – Batin), 4-1 (min.60 – Tamuz)
Cartonaşe galbene: Marinescu, De Licas – Batin

Petrolul Ploieşti: Pecanha – Alcenat, Hoban, Geraldo Alves (min.76-Satli), Fanchone – Marinescu, De Lucas – Teixeira (min.72-Astafei), Albin, Mutu – Tamuz (min.62-Nepomuceno).
Antrenor: Razvan Lucescu.

FC Botosani: Lazar (min.34-Tiuţ) – Patache, Oltean, Tincu, Acsinte – Croitoru, Vasvari – Ivanovici, Ianc (min.64-Tiron), Quenten (min.74-Fullop) – Batin.
Antrenor: Leo Grozavu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.