Vot negativ pentru schimbarea regulilor la alegeri

Comsia pentru administrație a Senatului a votat marți, raport de respingere pentru proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi.
Proiectul senatorilor USR a fost respins cu șapte voturi „împotrivă” și două voturi pentru.

Proiectul de lege prevedere modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
Articolul 101 se modifică și completează și va avea următorul cuprins:
„(1) Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de către biroul electoral de circumscripție.
(2) Este declarat ales primarul candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii 2 candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.
(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales canddiatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, potrivit inițiativei legislative a USR.
Articolul 102 al prezentei legi se abrogă.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în luna iunie, că este imposibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care nu pot fi făcute modificări legislative cu un an înainte de alegerile locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.