Zegrean desfiinţează decizia CEDO în cazul Kovesi

Fostul preşedintele al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune că decizia CEDO în cazul Laurei Kovesi este discutabilă şi greşită pentru că nu poate CEDO verifica legalitatea unei hotărâri a CCR unde se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni.

Augustin Zegrean a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR.

„CCR nu face parte din instanţele judecătoreşti, deci CEDO nu poate verifica legalitatea unei hotărâri a CCR pentru că la Curte se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni sau firme. Nu este în practica CEDO să judece legalitatea hotărârilor curţilor constituţionale. Deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, pentru ca un cetăţean să se adreseze CEDO cu o cerere, trebuie întâi să epuizeze căile de atac de la toate nivelurle instanţelor judecătoreşti din România.

„Doamn Kovesi nu s-a adresat instanţelor din România, ci s-a adresat cu cerere direct la CEDO, ceea ce este împotriva regulilor CEDO. Dacă cineva se adresează CEDO, spunând că a fost judecat greşit, CEDO îl trimite la instanţele româneşti şi doar după ce s-au epuizat toate căile de atac, în termen de patru luni se poate duce la CEDO. Iar CEDO, după 10 ani, dă o soluţie. Iar în cazul doamnei Kovesi a dat o soluţie în mai puţin de un an. De aceea eu spun că hotărârea CEDO este discutabilă şi greşită şi nu poate avea niciun efect pentru că nu-şi doreşte să aibă vreun efect”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a precizat că în decizia CEDO se arată că în cazul Kovesi s-au încălcat articolele 6 şi 10 din CEDO.

„Articolul 6 vorbeşte despre liberul acces la justiţie, or dna Kovesi nu s-a adresat justiţiei din România, iar articolul 10 vorbeşte despre dreptul la exprimare. Nu i-a oprit nimeni dnei Kovesi acest drept. Nu pot să înţeleg decizia CEDO, pe care am citit-o şi recitit-o”, a mai spus Zegrean.

Acesta susţine că deciziile CCR nu pot fi revizuite, în condiţiile în care nu există niciun text în legislaţia din România care să permită aşa ceva.

„Se poate face revizuire, dar la hotărârile judecătoreşti, unde există calea judecătorească extraordinară de atac a revizuirii, prevăzută în Codul de Procedură Civilă sau în penal, dar nu se referă la hotărârile CCR”, a mai precizat Augustin Zegrean.
Întrebat cum comentează atacurile la adresa CCR ale unor lideri ai statului român, fostul preşedinte al CCR a afirmat că încă din 2007 această instituţie este atacată.

„Ne-am obişnuit cu asta, atacă ba unii, ba alţii. Nu înţeleg de ce o iau în nume personal, câtă vreme CCR nu judecă oameni, ci legi”, a conchis Augustin Zegrean.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, marți, că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, marți, că judecătorii de la Curtea Constituțională (CCR) au obligația de a revizui „de îndată” decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

18 Comentarii

  1. aia de la CEDO sunt distrusi , mai exact nu se pot opri din ras.. le-a trimis Zegrean reclamatie de desfiintare pe facebook cu poza sa de profil.

  2. Unde sunt ăia de „dreapta”? S-au mutat pe „stânga”? Zegrean al lor le-a dat-o-n freză.

  3. Este o mafie externa amatorista ca re vrea sa supuna si sa tina sub papuc tarile din estul Europei unde acesti stapani externi nu tin cont de legislatie , de ordinea de drept !!!
    Se vede ca iohanis si kovesi sunt uneltele acestor stapani externi cu interese antiromanesti !!!

  4. Decizia CEDO si fazele cu sparanghelistii au demonstrat cam pe unde e Romania in Uniunea Europeana. Daca nici Zegrean, care l-a scapat pe nea Traian de suspendare, nu mai accepta ce zice CEDO, inseamna c-am ajuns rau de tot.

  5. FOSTUL JULIST DE LA AVICOLA CU MULTE PENSII INCLUSIV CU PENSIE DE HANDICAPAT FACE PE NEBUNU IN SISTEMUL JUDICIAR…………..VREA SA UIMESCA EUROPA SI NU NUMAI CU CEI 1,5 NEURONI AI LUI PE CARE NU SE STIE DACA II MAI ARE

  6. Mai nene daca si Zegrean, omul lui Petrov, ne spune ca CEDO e in rahat cu acesta hotarare inseamna ca, suntem sclavii Europei si Kovesi a fost instalata de Soros sa conduca justitia „stramba” europena! Huuo hahalerelor! Vai de mama noastra cu o justitie europeana condusa de Soros!

  7. Omenirea S-A POLITIZAT toata. D-aia se va alege praful. Ca, politica NU CONSTRUIESTE NIMIC, CI DOAR DISTRUGE.

  8. Daca si Zegrean zice ca e o prostie inseamna ca-i de rau!!. O prostie la patrat!. Plus Mutul scos din amorteala! Halal Romanie.Ce zicea Marga zilele trecute??

  9. „Hotărârea CEDO nu are nici un efect”. Chiar așa? Dar ca portdrapel al fanaticilor cu spirit justițiar, este perfectă, nu?

  10. Daca si juristul care se ocupa de lopeti si tarnacoape la baza de aprovizionare a unui judet din fundul tarii le da lectii impostorilor mafioti de la CEDO, atunci este limpede ca CEDO s-a decredibilizat definitiv in ochii romanilor. Urmeaza sa se dumireasca si restul europenilor.

  11. Ete bâţ! Legislatia romana? ce este aceea, domnule Erata? Coloniile nu au legislaţie proprie!

  12. Tilica, acelasi zegrean v-a scapat securistul de la demitere. Atunci nu aflaserati cine era?

  13. R.C.

    Ar fi bine sa scrieti si despre cine si cum a aparat interesele Statului roman la CEDO in cauza Kovesi c. Romania.
    Cu atat mai mult cu cat Orban cel Bun al-lea este multumit de aceasta decizie lipsita de interes juridic, dearece CEDO nu avea competenta sa accepte judecarea cerererii lui Kovesi, si vrea sa o foloseasca in campania electorala.

  14. Spre cinstea sa si in numele adevraului juridic ,dl.Zegrean da o interpretare si apreciere corecte.
    Nu ne spune nimic insa si desigur nici nu putea sa-si depaseasca obiectivitatea, despre fosta colega Iulia Motoc ,se pare autoarea „deciziei”CEDO.
    Daca CEDO a incaput pe mana trepadusilor inseamna ca s-a dus calitatea si increderea in aceasta „curte” a insolitelor ce se cearta cu prorpiile tati, din care ,asa ca Kovesi au fost date afara cu tinicheaua de coada.Daca reusesc sa traga sfori,nu inseamna ca adevarul intra in posesia lor,minciunile aplifcandu-se.Scopul?Dezordine, haos, contestarea institutiilor interne democratice, subminarea rolului legii spre directia vizata:slabirea statului national, al identitatii nationale, expansiunea sorosismului contra valorilor intrinseci unei natiuni, „maidane”…Daca niste maidaneze reusesc figuri de acest gen, este lipsa unei CEDO,iar Consiliul Europei se acopera de relativism si rusine .Presa ar cma trebui sa avda ce sfori au tras Bogdan AUrescu, Catalin predoiu, agentul guvernamental unul sau mai multi, ai PNLului.Cat au pus umarul la contrafacerea Iuliei Motoc si a companiei- Birchall etc.

  15. Acest sasiu istet de Zegrean , caruia ii mai lipseste manecutele negre si ar fi un sef de depozit priceput la furat. El nu face decat sa lupte pentru pensia sa speciala si a intregii armate de cozi de topor care au pus umarul la ,,construirea ,,noii ” societati . Sunt anticomunist si imi permit sa dau cu piatra. Toate interventiile politice ale lui Johannis sunt frectii la picior de scaun. Toti ministrii liberali sau psd- isti sunt la fel . Da, asa era jocul politic si in Regatul Romaniei, cu morisca la guvernare, cand unii se imbogateau , dar 80% dintre alesii neamului care ajungeau ministrii aveau studii facute in Occident , unii fusesera chiar colegi de studii universitare cu personaje ajunse presedinti de stat. Este cazul titanului Take Ionescu fost coleg la ,,drept” si doctorat in drept cu Poincare Raymond, viitorul presedintele al Frantei . Astfel ca aria de gandire a ministrilor interbelici era la nivelul Occidentului . Ca sa poata sa convinga pe romani ca vrea schimbare , el trebuie sa incerce sa cheme tinerii romani care au reusit ceva in Occident , plecati din tara de cel putin 10 ani, si sa incerce sa- i puna la treaba in tara . Dar atentie nu beizadele de baroni comunisti, ci tineri neinfectati de plaga comunista .

  16. E clar ca buna ziua ca este vorba de lucratura betivanei makovei si a individei aleia care ”fura curent”,motzok !!Astea amandoua ar trebui acuzate de inalta tradare !!Iar gunoiul cotrocean promterist sa ceara scuze poporului ROMAN !!

  17. PARCA ACORDURILE SI DECIZIILE INTERNATIONALE AU INTIETATE FATA DE LEGILE INTERNE, SAU SA MODOFICAT CONSTITUIA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.