Zi tristă: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea

Amza Pellea, unul dintre cei mai străluciți actori ai României, a murit la 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la doar 52 de ani. Se împlinesc 40 de ani de la momentul tragic.

S-a născut pe 7 aprilie a anului 1931, în Băileşti, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii.

În teatru sau film, a jucat atât personaje istorice, cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal, roluri caracterizate prin vitalitate, carismă şi echilibru interior, iar talentul său deosebit pentru comedie a fost pus în valoare prin interpretarea binecunoscutului personaj Nea Mărin.

Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc (1956), Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Între anii 1974-1983 a predat la IATC.

A câştigat o mare popularitate în urma interpretării rolurilor din filmele istorice „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970), precum şi a rolurilor dramatice din „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971) şi „Osânda” (1976). Din bogata sa filmografie mai amintim: „Alarmă în munţi”, „Darclée”, „Setea”, „Tudor”, „Pisica de mare”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Camera albă”, „Haiducii”, „Columna”, „Războiul domniţelor”, „Puterea şi adevărul”, „Ciprian Porumbescu”, „Săgeata căpitanului Ion”, „Aventurile lui Babuşcă”, „Porţile albastre ale oraşului”, „Ultimul cartuş”, „Nemuritorii”, „Stejar – extremă urgenţă”, „Un august în flăcări”, „Un comisar acuză”, „Cantemir”, „Muşchetarul român”, „Tată de duminică”, „Accident”, „Tufă de Veneţia”, „Împuşcături sub clar de lună”, „Eu, tu, şi… Ovidiu”, „Omul de aur”, „Pentru patrie”, „Războiul de Independenţă”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Melodii, melodii”, „Revanşa”, „Casa dintre câmpuri”, „Duios Anastasia trecea”, „Mihail, câine de circ”, „Capcana mercenarilor”, „Wilhelm Cuceritorul”, „Rămân cu tine”, „Imposibila iubire”, ”Un petic de cer”.

În Băileşti, Casa de cultură, o stradă, o grădiniţă şi o şcoală care poartă numele lui Amza Pellea, iar în centrul localităţii a fost construită o fântână pentru el. Tot aici, în 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului, a fost inaugurată Casa memorială ”Amza Pellea”. Marele actor a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Bai Frate ! Stai oleaca sa-ti pui eu ! Suca a lui Zapacitul din Capul Satului spusai sa-i Mărească Pensia de 1100 de lei cu 500 de lei de la 1 ianuarie 2024 ca Suca vrea sa Emigreze in Europa si nu are Bani de Belete de Avion ! Ca zisei ca Suca sa Emigreze in Europa iar Străinii sa vina in Romania ca in Europa Nu sunt Locuri de Munca ! Iar in Romania Nu mai vrea sa Munceasca Nimeni ! Pentru ca sunt in Greve de Anul Nou ! Nici Porc nu mai vor sa Mănânce ! Vor sa Bea doar Zaibar ! In loc de Apa !

  2. nea Marine, ce-a avut moartea cu tine??…
    Mare OM, mare CARACTER.

  3. trist sa pierdem oameni unici de valoare care ne amintesc de tineretea si atmosfera in care am trait odata…

  4. A fost un gigant ! Dar de ce a murit asa de tanar ?!. Multa lume a ramas perplexa si debusolata la aflarea informatiei despre moartea acestui adevarat Erou National. Eu candva, undeva, am auzit ceva rusinos despre el, care m-a enervat la culme…?! Stie cineva adevarul !

  5. Denzel Washington, ” Hannibal”
    Denzel Washington, ” Lord Macbeth ”

    au fost alte vremuri,
    o spunem cu parere de rau:
    -mortul de la groapa nun se mai intoarce!

  6. Imi aduc aminte de decesul sau. Imi aduc aminte si de treaba cu fumatul. Atunci priveam cu alti ochi viata si misterul mortii.
    S-a consumat. Vocea e ragusita, sparta, trage de sine sa aiba suflu, depune efort, si atunci si cancerul e galopant.
    Pe atunci tratam gripa si raceala cu ceaiuri de musetel cu lamaie, 1-2 zile stat acasa cu scutire medicala. Nu stiau oamenii sa ia otravuri ca astazi.
    L-or fi depistat tarziu si cam aceasta sa fi fost cauza. Daca folosesti vocea un pic mai mult si deja sufera. In teatru nu aveai nevoie sa ai voce de aur, ci audienta. A neglijat, a neglijat si prins din toate partile fiind, a sucombat. Imi pare rau!
    Daca am da timpul indarat i-am spune sa aiba grija de el intai.
    Si televiziunea atunci avea spectacole, filme, nu iti lasa loc daca nu erai competitiv. Iar competitia presupunea ca vrei-nu vrei esti pe scena si performezi, ca in balet, pentru ca altfel venind altul iti si lua locul pe langa sef.
    4 decenii sunt o distanta. Ne-am schimbat in rau.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.