Zile negre pentru ”Kovesi din Balcani”

Laura Codruța Kovesi și procuroarea Katica Janeva

Din 2015 și până la jumătatea anului trecut, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (acum Macedonia de Nord) a fost o țară paralizată politic și administrativ. Principalii vinovați erau considerați premierul Nikola Gruevski (conservator, pro-occidental și apoi anti-albanez înclinând spre interesele Serbiei și Rusiei) și Zoran Zaev, actualul premier (social-democrat, coalizat cu paridele minorității albaneze, cel care a încheiat acordul cu Grecia pentru denumirea țării și a rezolvat astfel chestiunea apartenenței la NATO).

Criza începută în 2015 a pornit de la acuzația opozantului, pe atunci, Zaev cum că guvernul interceptează convorbirile a circa 20.000 de oficiali și alte persoane importante din țară. Premierul Gruevski a sugerat că interceptările sunt făcute de un serviciu secret străin, fără a preciza din ce țară.

Atunci, în 2015, pe fondul acestui scandal, a fost numit primul procuror special, anticorupție, o instituție creată chiar atunci, la recomandarea UE și SUA. Acest procuror trebuia să rezolve cazul interceptărilor, să lupte împotriva coruptiei, desigur, și să ajute la rezolvarea crizei politice (prin medierea SUA și UE). Acum, acest procuror este considerat principalul vinovat pentru prelungirea crizei. Este vorba despre Katica  Janeva, comparată de o serie de publicații din Macedonia cu Laura Codruța Kovesi.

Există parcă o rețetă pentru alegerea acestor cruciați anticorupție în țările de la periferia Europei. În primul rând, sunt niste anonimi. Ca și Kovesi înainte de a fi numită Procuror general, Janeva era o anonimă, procuroare într-un mic oraș unde nu putea ancheta decât infracțiuni minore, cu pedepse de maximum cinci ani de închisoare. Ca și Kovesi, tatăl ei a fost procuror. A urmat niște cursuri în SUA și Sicilia, ceea ce ne aduce aminte nu de Kovesi, ci de Victor Ponta. Și nu putem uita alegațiile fostului președinte Băsescu privind perioada siciliană a fostului premier Ponta – cum ca ar fi fost racolat de SIE, cum că ar fi urmărit-o pe procuroarea Carla del Ponte. Sau poate că în Sicilia era organizată în acei ani ’90 un soi de ”școala” de procurori, președinți și premieri pentru statele de pe limesul Occidentului, unde aveau să se dea bătăliile strategice cu Rusia. Și ar mai trebui adăugat că fugarul Gruevski este chiar premierul consiliat în chestiuni de anticorupție de Monica Macovei, plătită în 2007 din banii contribuabililor britanici pentru a-l ajuta pe ”copilul minune” de la Skopje să lupte cu corupția și să-și ducă țara în UE și NATO. Având în vedere consilierea de care a avut parte, poate că nu ar trebui sa mire cele 20.000 de interceptări sub guvernarea lui Gruevski.

Acum, după preluarea puterii de social-democrații pro-occidentali de la Skopje, procuroarea Janeva taie în carne vie în partidul fostei puteri. Fostul premier Gruevski era acuzat de o mulțime de fapte de corupție, însă nu a fost condamnat decât pentru achiziționarea unei limuzine. A fost condamnat la închisoare, însă s-a refugiat în Ungaria, unde a primit drept de azil din partea regimului Viktor Orban – încă un motiv pentru ca regimul de la Budapesta să fie acuzat de protejarea intereselor ruse în Balcani. Pe măsură ce curgeau comndamnările impotriva fostei puteri (90 de persoane doar in dosarul interceptărilor), procuroarea Janeva și instituția pe care o conducea au început să fie acuzați de obediență politică. În plus, termenul până la care procurorii puteau deschide noi dosare (stabilit printr-un acord politc) a expirat, de circa doi ani. Reînnoirea mandatului necesită doua treimi din voturile parlamentarilor, aproape imposibil de obținut de actuala putere.

În tot acest context a explodat o bombă. Procuroarea Janeva a demisionat, la jumătatea lunii iulie 2019. A declarat că nu vrea să fie folosita ca ”alibi pentru transformarea instituției sale în ostatic și pentru amânarea integrării în UE”.

Imediat după demisie, procurorii au anunțat că Janeva este investigată într-un caz de extorcare de fonduri, iar telefonul i-a fost confiscat. Vocea Americii arată că Janeva este suspectată că a pus la cale o schemă de extorcare de la un afacerist pus sub acuzație, în schimbul unei sentințe mai blânde.

La Washington, Matthew Palmer (”urmașul” Victoriei Nuland în Departamentul de Stat) declară că acuzațiile sunt grave, că necesită un răspuns pe măsură și că acest caz, alături de un nou acord politic pentru continuarea activității Priocurorului Special, poate decide soarta integrării euroatlantice a Macedoniei de Nord. ”Susținem o investigare completă și transparentă a acestor acuzații și, dacă se găsesc probe, susținem o judecată corectă. Este o oportunitate pentru autoritățile din Macedonia de Nord de a-și demonstra angajamentul total pentru statul de drept”, a spus Palmer.

Publicația macedoneană Nezavisen susține că, la fel ca și Laura Codruța Kovesi in România, procuroarea Janeva s-a bucurat de multă susținere și popularitate în timpul Revoluției Colorate (protestele din 2016 care au marcat începutul sfârșitului pentru partidul lui Gruevski), dar, la fel ca și Codruța Kovesi, Janeva și-a creat mulți inamici printre politicienii pe care i-a acuzat de corupție. Rămâne de văzut dacă procuroarea până mai ieri necunoscută în Macedonia va depăși acest moment, printr-un proces care să arate ”angajamentul total pentru statul de drept” solicitat de SUA prin vocea lui Palmer, și dacă, asemeni lui Kovesi, va ajunge să fie favorita sustinuta de marile capitale pentru șefia Oficiului Procurorului European, odată ce Macedonia de Nord va adera la UE. CV-ul și modul în care a transformat justiția în unealtă politică o recomandă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. E bagata ca umplutura sa nu fie candidat unic si sa fie obligati sa reia sesiunea de laudatio cu pupaceli incat sa poata continua manevra prigonitoare privind distrugerea natiunilor care au pupat europa + shengen pe toate partile!

  2. infractorii conduc si acolo tara… ce a ajuns Romania? Raiul infractorilor si interlopilor!

  3. Gaselnita noilor Kominternisti, botezati globalisti, se numeste lupta anticoruptie! Inainte , pe vreamea „tarilor socialiste infratite” se numea „lupta impotriva burgheziei”, ordinele de executie le dadeau ofiterii NKVD si executati erau politicienii bastinasi ai tarilor ocupate de intenationalistii „rusi”: ex. Coposu, Mihalache, Antonescu. Acum,in noile colonii ocupate, numite „parteneri”, neocomunistii , gen Nuland, dau ordinele prin „noul NKVD” la K2!
    Politicieni semidocti si fara cunostinte de istorie adevarata, ca Nastsase sau acest macedonean Gruevski, sau chiar Dragnea fac un balet politic si accepta pe noile Ana PauKere si pe noii Nikolski- aceste bate numite de ex. Koevesi, Macovei sau Janeva- infinteaza Institutiile Procurorilor „independenti” aflate sub comanda internationalistilor si se trezesc dupa ce ii baga pa ei la puscarie. Reteta e veche, compusa de Kark Marx, implementata de Trozki si Lenin, descrisa de George Orwell si Solzenitzin, implementata acum de laboratoarele Soros. Si popolatia aplauda cum aplauda si lupta cu burghezii si se trezeste cand moare de faome! Nu mai e mult.
    PS Victor Orban, Sorosist de baza initial, s-a dumirit ca schema era sa il bage si pe el, si i-a matrasit.

  4. Dacă o duce capul cât pe paragladina noastră care nu stie să citească o factură este bună acolo..căci principalul atu este să fii prost grămadă, ultimul la facultate, odraslă de procuror comunist, lingau de clante, doar cu astfel de specimene se pot rezolva toate treburile murdare. Experiențele sinistre se fac in România, cu tot felul de gunoaie gen Monica Macovei iar apoi se exportă unde sunt o grămadă de HASTAGIENI proști și IDIOȚI!

  5. Uita cum au nenorocit „aliatii” sistemul judiciar din Europa de est, ca in Vest nu au curajul sa-si bage nasul! O fac altfel, recrutind politisti, procurori si judecatori!

  6. Acorduri multe,multe prealabile semnate de tari determinate de securitate si pericolul rusesc cum a fost tara noastra si iata Macedonia de Nord acum, prin care sa adere la clubul vorba lui Birchall, select al UE si NATO tunse,rase,frezate ,spreyate de „coruption”, sa devina adevarate „state de drept” cum sunt statele potlogare ce au facut piata comuna si pus la cale Tratatul de la Maastricht,de spre care daca intrebi un roman ce e ala, se uita picat din luna.Pe reteta figureaza apoi gasirea unor unelte oarbe necesare bagarii la zdup a parlamentarilor,primarilor, miniștrilor și a unui prim-ministru sau mai multi daca se poate „trofeu dupa torfeu” vorba preacinstitei prese britanice la adresa lui Kovesi-Lascu specialista in metalurgia decaparii,revocata pt. abuzuri.Asa cum ei i-a casunat pe Ghita Sebastian,lui tanti bucalata Katica Janeva la fel instrument orb,i-a casunat pe Gruevki scolit de cine daca nu de tanti MAcovei precursoarea si moasa metalurgiei si siderurgiei UE a punerii la pamant a tot ce nu este otel si carbune german,francez,suedez.Fugitul Gruevski a gasit azil la un V Orban intre timp lamurit ce-i cu statul de drept si toate balivernele potlogarilor si acastigat la CEDO daca nu ma insel.Bucalata cu aer inselator de gospodina acuzata de coruptie ca si KLC,va fi extrasa si ea prin minciuna si manevre de sefii bruxelezi sai de Matthew Palmer ,Macedonia de N sa dea tot ce poate mai mult si de folos clabului NATO,nesatios de stat de drept ca talharul de ladita cu monezi de aur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.