Ziua mondială împotriva traficului de persoane

În fiecare an, începând din 2013, la 30 iulie este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, cu scopul de a spori gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi de a promova protecţia drepturilor acestora, potrivit site-ului www.un.org.

Ziua mondială împotriva traficului de persoane reprezintă o chemare la acţiune pentru a stopa această infracţiune prin descoperirea traficanţilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor, precizează www.un.org. Majoritatea persoanelor care devin victime ale traficului de fiinţe umane este alcătuită din femei şi fete vulnerabile. Migranţii care îşi părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte sau de persecuţie prezintă riscul de a deveni potenţiale victime.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt vânduţi pe piaţa mondială a sclaviei moderne. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinătate. Dorinţa de a avea o viaţă mai bună le face pe aceste persoane vulnerabile în faţa traficanţilor de persoane. Fiecare ţară din lume poate fi afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.

Traficul de persoane constituie o infracţiune gravă şi o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor sale, acordă asistenţă şi sprijin ţărilor în efortul lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).

În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de acţiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să adopte măsuri coerente şi coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de fiinţe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea şi consolidarea securităţii în întreaga lume.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) ajută guvernele să implementeze astfel de acţiuni de combatere, în ţările care pun în aplicare Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate şi protocolul său de prevenire, reprimare şi pedepsire a traficului de persoane, în special în ceea ce priveşte femeile şi copiii.

Traficul de persoane este o problemă globală şi reprezintă dintre cele mai grave infracţiuni din lume, care afectează viaţa a milioane de oameni şi le lezează demnitatea. Traficanţii înşeală femei, bărbaţi şi copii din toate colţurile lumii şi îi forţează să intre în situaţii prin care sunt exploataţi. Multe dintre persoanele traficate sunt obligate să muncească forţat, să cerşească sau, şi mai grav, să-şi doneze organele pentru a fi comercializate de traficanţi, menţionează www.unodc.org.

În 2018, Ziua mondială împotriva traficului de persoane a pus accent pe urgentarea măsurilor ce trebuie luate în stoparea traficului cu copii şi tineri, menţionează site-ul www.unodc.org.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Inseamna ca astazi va fi ziua fasta in care o vom revedea pe Alexandra. Nu se poate altfel in tara Anticoruptiei, care a beneficiat si de o Zeita de profil,de specialisti de inalta clasa (Doamne, am vazut unul, mai bine zis, una, de-si zicea profiler la Ciutacu!) si de contributia lui Zeus, supranuimit de popor Sarsaila, care a declarat singur dupa travaliul de doua mandate ca Romania este Stat mafiot!Daca fost rapita, fata cred ca ar trebui cautata in zonele apropiate cu multi baieti care au nevoie de distractie.

  2. Este plina Centura Capitalei de fete traficate de retele interlope plus padurea Branesti…si altele. Politia trece si-si ia probabil spaga…daca nu face nimic.

  3. Omul lui Klaus, acel Helvig (ce nume neaose au toti astia!!!!) ar trebui sa stie si sa informeze de retelele internationale de trafic de carne vie. Dar probabil oamenii sai nu au timp de asa ceva, ei se ocupa de politicienii aflati pe anumite liste.

  4. Politia de Frontiera din Romania trebuie defiintata si adusi politisti noi, Romania este pe primul loc la trafic de persoane in UE de ani de zile. Toti premierii, toate guvernele Romaniei si presa au facut pe strutii pentru ca banii din retelele de carne vie ajung la cel mai inalt nivel in stat. Reiese din marturiile putinilor minori recuperati ca pretul cu care se cumpara o jigodie de politist de frontiera pentru a inchide ochii pentru de a scoate un minor din Romania este 250 de euro.Pe atat isi vand satanele din politia de frontiera sufletul! Presa a tacut si ea malc desi tragedii se intampla in fiecare zi.

  5. Ce v-a deranjat că afirmat că adopțiile pot face parte din traficul de copii, că agențiile care oferă de lucru în străinătate pot face parte din traficul de persoane, că agențiile de modeling pot fi sursă de escorte?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.