„Inspecţia Judiciară a pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor”

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) ne-a transmis prin preşedinta Gabriela BALTAG un comunicat prin care trage un cutremurător semnal de alarmă ce vizează derapajul periculos al Inspecţiei Judiciare, prin faptul că se amestecă direct în actul de Justiţie în care nu are absolut nici o competenţă, această sarcină revenind exclusiv judecătorului.


AMR face referire directă la Cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis să-l elibereze pe primarul Secotorului 4, Piedone Popescu. Acesta este al treilea caz în care un judecător este anchetat de Inspecţia Judiciară substituindu-se, practic, instanţei de judecată, după celebrul Caz Rarinca, în care judecătorii Risantea Georgescu şi Damian Dolache, de la Curtea de Apel Bucureşti, o achitaseră pe Mariana Rarinca, fiind ulterior anchetaţi de Inspecţia Judiciară! La fel s-a întîmplat şi cu judecătorul de la Vaslui care dăduse sentinţa de punere în arest la domiciliu a tinerilor implicaţi într-un viol, iar presiunea opiniei publice a dus la rearestarea lor şi la anchetarea judecătorului respectiv!


Vă prezentăm mai jos facsimilul acestui Comunicat remis de Asociaţia Magistraţilor din România, un document extraordinar care exprimă temerea judecătorilor magistraţi faţă de pericolul reprezentat de imixtiunea unui organism administrativ în actul de justiţie:

După cum se vede în acest document, „Asociația Magistraților din România (AMR) respinge categoric maniera de lucru adoptată de Inspecția Judiciară care a pornit, în ultimul timp, o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor, cenzurând actul de judecată înfăptuit de aceștia prin mecanisme pe care nicio lege nu le îngăduie”.

Mai mult chiar, AMR subliniază faptul că Inspecția judiciară a înțeles să adopte comportamentul unei instanțe de control judiciar, chiar al unei suprainstanțe, să împrumute din prevederile ce guvernează regulile subordonării ierarhice, îndrăznind să supervizeze modalitatea în care judecătorii interpretează și aplică legea, împrejurări ce ne determină să descoperim, cu îngrijorare că, statul de drept este înfrânt, ca principiu, chiar de instituțiile chemate să vegheze la buna lui funcționare”.


O asemenea constatare, venită chiar din partea judecătorilor ar trebui să fie analizată la cel înalt nivel, de către Preşedintele Iohannis şi CSAT, întrucît este vorba de pericolul în care se află chiar statul de drept, prin acţiunile îndreptate împotriva uneia dintre instituţiile sale fundamentale, Justiţia! Preşedintele nu ar trebui să întîrzie nici măcar un moment în analizarea acestui document, întrucît el este cel care numeşte în funcţie orice judecător, avînd, deci, şi responsabilitatea protejării sale în faţa abuzurilor!


De altfel, Constituţia României are prevederi foarte clare referitoare la Justiţie, la inamovibilitatea judecătorilor şi chiar la judecători, în calitatea lor de unici făptuitori ai actului de justiţie! Nicăieri nu veţi vedea că Inspecţia Judiciară ar avea vreun rol în proces! Iată prevederile actului fundamental al României, Constituţia, referitoare la Justiţie:


CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

CAP. 6

Autoritatea judecătorească

SECTIUNEA 1

Instantele judecătoreşti

ART. 124

Infăptuirea justiţiei

(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.

ART. 125

Statutul judecătorilor

(1) Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii.

(2) Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.

(3) Functia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţămîntul superior.

ART. 126

Instanţele judecătoreşti

(1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.

(2) Competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege.

În exclusivitate pentru cotidianul.ro, preşedinta AMR Gabriela BALTAG ne-a oferit un interviu care completează Comunicatul de mai sus, interviu pe care îl vom publica peste puţin timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.