Daniel Tudor va fi schimbat din funcţia de şef al ASF

Decizia guvernului de a reduce numărul de membri din conducerea ASF este doar un pretext pentru a destitui câteva persoane numite în posturile respective, în luna aprilie. Printre acestea se numără şi actualul vicepreşedinte Daniel Tudor.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, guvernul a decis ca numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară să fie redus de la 17 la 11. Decizia se aplică imediat, ceea ce înseamnă că vor fi reluate toate procedurile prin care au fost numiţi membrii ASF.

“Grupurile parlamentare propun din nou candidaţi, care vor fi audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament şi votaţi. Diferenţa faţă de ce s-a întâmplat în luna aprilie ar fi că de această dată sunt condiţii mai drastice, care să corespundă prevederilor UE”, au explicat surse guvernamentale, pentru cotidianul.ro. Potrivit surselor citate, una din aceste condiţii este aceea că membrii ASF nu pot fi soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu parlamentarii, membrii guvernului, CA al BNR. Vizat direct de această modificare este Daniel Tudor, în prezent vicepreşedinte al ASF. Soţia acestuia este senator PNL de Buzău.

Liderii USL au ajuns la această soluţie pentru a-l destitui pe Daniel Tudor, după informaţiile apărute în presă cu privire la salariul pe care îl avea ca preşedinte la CSA, de 24.000 de euro. În plus, Tudor ar fi depus cerere şi pentru salarii compensatorii, la încetarea mandatului de şef al CSA, deşi el a fost mutat pe postul de vicepreşedinte în noua structură ASF.

Minimum zece ani experienţă în domeniu, pentru postul de membru simplu

O altă schimbare este că nu vor mai fi acceptate în noua conducere decât persoane care au minim 10 ani experienţă în domeniul de care urmează să se ocupe. Pe acest criteriu se va face departajarea între cei 12 membri neexecutivi, din care vor rămâne doar şase. Nu este însă exclus ca pe lista cu propuneri să apară şi nume noi.

Prin urmare, reîncep negocierile între partide. Sursele citate ne-au explicat că Dan Radu Ruşanu, Daniel Dăianu şi Mircea Ursache rămân pe posturile actuale. În schimb, în locul lui Daniel Tudor ar putea fi propus un social-democrat. Din noua conducere vor face parte cinci membri executive (un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi), plus şase membri neexecutivi.

Plenul reunit al Parlamentului trebuie să aprobe conducerea ASF până la sfârşitul acestei luni.

În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un consiliu format din 17 membri. Preşedinte este Dan Dadu Ruşanu (propus de PNL), secondat de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu (PNL) şi trei vicepreşedinţi:Mircea Ursache, Daniel Turor şi Ion Giurescu. Ceilalţi 12 membri ai consiliului sunt membri neexecutivi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.