Ne-am făcut de râs şi cu Algeria: 1-2

Nu am arătat nimic în faţa unei naţionale modeste. Algerienii ne-au umilit pe final. Piţurcă era mulţumit că am avut ocazii. Lotul deplasat în Elveţia este cel care va ataca şi preliminariile CE 2016. Ce a făcut „concurenţa”.

Este corect că ai noştri văd „mondialul” la televizor

Meciul dintre România şi Algeria („tricolorii” au fost parteneri de pregătire pentru echipa africană, calificată la turneul campionatului mondial de fotbal) a reconfirmat, dacă mai era nevoie, de ce este corect ca ai noştri să vadă meciurile din Brazilia la televizor. În faţa unei echipe modeste (dacă Algeria ar fi foar o ţară europeană, nu ar fi ajuns „veci” la mondiale), am demonstrat că suntem o echipă limitată. Nu (mai) avem jucători de valoare şi nu avem nici antrenor. Pentru că, dacă am avea, ar exista şi o concepţie de joc, o strategie acolo şi poate şi o selecţie mai inspirată. România ultimilor ani este o echipă mediocră, cenuşie, aşa cum este şi sistemul competiţional (de la juniori III la Liga I) aşa cum sunt, cu mici excepţii, şi echipele la care sunt angajaţi fotbaliştii selecţionaţi.

În anii ’60 şi la mijlocul anilor ’70 , jucători infinit mai buni decât cei de azi, dar sub nivelul numelor sonore din Europa, alcătuiau o naţională care ştia ce are de făcut: în meciurile cu echipele mari se apăra (uneori la disperare) şi ţinea mingea la centrul terenului. Dacă se iveau oportunităţi, se încerca să se şi marcheze. Cu echipele medii şi mici (de genul Algeriei, să zicem), însă se juca ofensiv, însă nu haotic, ci pe bază de scheme îndelung exersate. Este o impietate să alăturăm numele lui Piţurcă de cele ale unui Ilie Oană, Angelo Niculescu, Ştefan Kovacs sau Valentin Stănescu (câţiva dintre antrenorii epocilor la care ne-am referit).

Ne-am făcut de râs în faţa unei echipe „subţiri”

Despre meciul în sine nu sunt foarte multe lucruri de spus. Ca de obicei am jucat „nimic”. Am primit două goluri pe erori grave de apărare. La primul gol (min. 23), Chiricheş a fost întors şi pe faţă şi pe dos (mai lipsea doar să cadă în fund aşa cum a păţit-o Chivu în 2007, după ce l-a ameţit C. Ronaldo în acel 7-1 de pomină, MU – Roma) de Djabou, mingea a ajuns însă în braţele lui Pantelimon, care… a scăpat-o în gheata lui Bentaleb şi 0-1. Am egalat (min. 28) prin Chipciu, care a sancţionat jocul la offside al algerienilor şi în minutul 65, Soudani, complet liber în careu, a reluat în plasă o centrare de pe partea dreaptă a lui Taider, care anterior făcuse un slalom pe acea parte a terenului.

La capitolul ocazii mari, România a avut una singură, în timp ce algerienii, după ce au trecut de două ori ca prin brânză prin apărarea noastră, au rămas în poziţie de unu la unu cu Lung, dar de fiecare dată au şutat slab, permiţând portarului Astrei să evite golurile.

Stade de Geneve: 15.000 de spectatori (95% algerieni)
Arbitru: Nicolaj Haenni (Elveţia)
Asistenti: Devis Dettemanti, Raffael Zeder (Elveţia)

România: Pantilimon (min.48 – Silviu Lung jr) – Chiricheş, Găman, D. Grigore, Raţ – Bourceanu, C. Lazăr (min.52 – Bănel Nicoliţă – min.82 – Cosmin Matei), Maxim, Chipciu (min. 76 – Rusescu), Cristian Tănase – Marica
Antrenor: Victor Piţurcă

Algeria: Rais Mbolhi – Mostefa, Bougherra, Bentaiba, Ghoulam – Bentaleb (min. 84 – Lacen), Medjani ( min.90+2 – Halliche), Feghouli (min.84 – Brahimi), Taider (min.69 – Yebda), Djabou (min.69 – Mahrez) – Soudani (min.76 – Slimani).
Antrenor: Vahid Halilhodžić

Umilinţă maximă în ultimele 20 de minute

În ultimele 20 de minute, naţionala lui Piţurcă a fost pur şi simplu umilită. Văzând că „au cu cine”, jucătorii algerieni au început să paseze între ei cu călcâiul şi, culmea, le-a ieşit totul. Au fost şi două, trei faze când algerienii au făcut „miuţă” cu ai noştri. „Concluzia” meciului poate fi trasă punând faţă în faţă doi jucători de la aceeaşi echipă, Tottenham Hotspurs: Vlad Chiricheş a fost de-a dreptul penibil timp de 90 de minute, în timp ce puştiul de 19 ani Bentaleb a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. Fotbaliştii români au totuşi o consolare: după fiecare gol înscris de algerieni, au intrat câţiva suporteri pe teren, iar după fluierul final, cca 3.000 de suporteri au invadat terenul şi au declanşat fiesta, de parcă echipa lor ar fi învins una dintre marile puteri ale lumii.

Tot din cauza suporterilor algerieni, prima repriză s-a întrerupt în minutul 43, după o sticlă aruncată în teren, echipele fiind trimise la vestiare. Cele 2 minute a fost jucate după pauză, fapt rarisim în fotbal. Iniţial arbitrul a vrut să pună capăt meciului, dar la cabine a fost sfătuit să continue jocul, pentru a nu da prilejul suporterilor algerieni (cei mai mulţi rezidenţi în Franţa) să comită violenţe.

Piţurcă: Important este că ne-am creat ocazii

După meci, antrenorul naţionalei, Victor Piţurcă, a dat următoarea declaraţie: „Cred că au fost două jocuri bune. Am terminat rău prin această înfrângere, însă jucătorii au evoluat foarte bine în multe momente. Am făcut şi greşeli nepermise, acesta este motivul pentru care am ratat victoria.

Am ratat şi foarte mult. Important este că ne-am creat ocazii cu o echipă care s-a apărat mult, poziţional. Le-am spus băieţilor că vor face un joc de aşteptare.

Am luat şi un gol după o greşeală mare la 1-1, nu anunţa nimic acea fază. Şi băieţii au fost prea relaxaţi după golul al doilea” (sursa: GSP.ro). Orice comentariu este inutil.

Atacăm preliminariile CE cu ce am avut la Geneva

Pentru România, meciul cu Algeria a fost ultimul înaintea celui oficial cu Grecia, din 7 septembrie de la Atena, din preliminariile CE 2016. Cum vom aborda preliminariile tot cu aceşti jucători, va fi foarte greu să prindem locul 2, cel care de această dată este unul calificant. Vă prezentăm ultimele rezultate (meciuri amicale) din acest an ale echipelor Greciei, Ungariei, Finlandei şi Irlandei de Nord cu care ne batem pentru calificare:

Grecia – Coreea de Sud 0-2 (5 martie)
Portugalia – Grecia 0-0 (31 mai)
Grecia – Nigeria 0-0 (3 iunie – teren neutru)

Ungaria – Finlanda 1-2 (5 martie)
Ungaria – Danemarca 2-2 (22 mai)
Ungaria – Albania 1-0 (4 iunie)

Finlanda – Cehia 2-2 (21 mai)
Lituania – Finlanda 1-0 (29 mai)
Estonia – Finlanda 0-2 (31 mai)

Cipru – Irlanda de Nord 0-0 (5 martie)
Uruguay – Irlanda de Nord 1-0 (30 mai)

România – Argentina 0-0 (5 martie)
România – Albania 1-0 (31 mai – în Elveţia)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.