Prietenul lui Traian Băsescu, implicat într-un dosar exploziv de fraude bancare

Printre cei audiaţi de procurorii DIICOT într-un dosar exploziv de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro se numără şi fostul general de securitate Dragoş Florian Diaconescu, acum un extrem de discret, dar periculos om de afaceri şi prieten al lui Traian Băsescu.

Celebrul om al securităţii Dragoş Diaconescu a fost până în 1989 şeful Oficiului Argus. Acesta funcţiona sub controlul direct al Securităţii. Prin Argus se făceau absolut toate angajările românilor de către angajatori străini care funcţionau pe teritoriul Romaniei – de la şoferi, menajere, bucătărese sau ospătari pentru reprezentanţele diplomatice străine din România, până la diverşi specialişti – economişti, ingineri arhitecţi etc. – ai firmelor străine din România, dar şi cei care lucrau în străinătate erau tot în evidenţa Argus. Cum era, spre exemplu, şi fostul comandant de navă Traian Băsescu, trimis ca reprezentant Navrom la Anvers. Aşadar, pe la şeful Argus treceau toate: valuta, informaţiile de primă mână, banii negri şi multe alte valori. După 1989, Diaconescu, împreună cu soţia, Florentina, şi cu cele două fiice, Dana-Alice Diaconescu Sadagorschi şi Raluca Draga Diaconescu Baldan (ultima fiind şi notar public), conduce un adevărat holding de firme ale familiei, cu cele mai diverse obiecte de activitate: schimb valutar, asigurări, mobilier din lemn, imobiliare, pază şi securitate, tratarea deşeurilor, comerţ cu ridicata al cosmeticelor şi parfumurilor, comerţ cu ridicata al cerealelor şi tutunului, consultanţă, comerţ en-gros cu material lemnos, materiale de construcţii şi echipamente sanitare.

Pe 1 decembrie 2009, Dragoş Diaconescu a fost invitatul preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, unde au ciocnit împreună o cupă de şampanie cu ocazia Zilei Naţionale a României. De altfel, Băsescu este vecin cu Diaconescu la Predeal, acolo unde fostul director de la Argus şi-a ridicat un hotel situat chiar pe locul fostului heliport al lui Ceauşescu şi gard în gard cu vila de protocol unde mai trage Băsescu când are chef de relaxare.

Directorul de la Argus a luat cu japca terenuri în Predeal

Devenit, după 1989, un feroce capitalist, Diaconescu nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi spori averea. De la folosirea unor documente false la ameninţări cu bătaia sau chiar cu moartea. Astfel, spre exemplu, a procedat fostul securist cu Iulian Boneanu, patronul unei firme de turism din Predeal, căruia a vrut să-i fure, prin acte false, vila Cristina, pentru care Boneanu avea absolut toate documentele valabile. La fel a procedat fostul director al Argus şi cu parcela de teren, tot din Predeal, a proprietarului Şerban Nechifor, compozitor şi conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Acestuia, fostul om al partidului şi securităţii i-a luat cu japca o bucată bună din proprietate, care este amplasată exact pe fostul heliport al lui Ceauşescu din Predeal. Pe terenul respectiv, foarte aproape de vila fostului dictator comunist, unde acum se relaxează Băsescu, Diaconescu a ridicat un ansamblu rezidenţial de pe urma căruia încasează venituri foarte mari. Cu toate matrapazlâcurile pe care le-a făcut şi care sunt dovedite cu acte şi cu martori, Justiţia şi autorităţile l-au lăsat în continuare să-şi facă mendrele pe fostul şef al oficiului de “turnători”, cum era denumit Argus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.