300 de expozanţi şi 700 de evenimente

Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio”, Târgul Internaţional GAUDEAMUS 2015 va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 22, este iniţiat şi organizat de Radio România.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 18 noiembrie, la ora 12.00.

Târgul Internaţional GAUDEAMUS este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei.

Ce a însemnat Gaudeamus până azi: 90 de târguri în Bucureşti şi în ţară, peste 2.485.000 de vizitatori şi aproape 9.700 de manifestări, organizate în acest cadru, aduc Radio România în postura de lider naţional în industria evenimentelor de acest gen.

E.S. Joanne Lemay, ambasadoarea Canadei, şi Oltea Şerban Pârâu, la Conferinţa de presă

Ce va fi la GAUDEAMUS 2015: aproape 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă, numeroşi participanţi în premieră. La care să mai adăugăm peste 700 de evenimente editoriale şi profesionale care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, ale GADIF, Dacia şi BRD Groupe Société Générale şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola – nivel 0.00, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz&Co – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” – nivelul 3.20, Sala Mircea Sântimbreanu – nivelul 7.70).

Invitatul de onoare al ediţiei este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar Preşedintele de Onoare al Târgului GAUDEAMUS 2015 este domnul Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.

Acesta a studiat la Bucureşti, Roma, München şi Paris (Doctorat în Litere din 1989). A desfăşurat o activitate de profesor şi cercetător, fiind invitat de mai multe universităţi şi institute de cercetare europene şi americane. Începând cu anul 1991, este profesor de istoria artei moderne şi contemporane la Universitatea din Fribourg (Elveţia). Este autorul mai multor cărţi, traduse în 12 limbi, printre care L’Effet Pygmalion, L’Instauration du tableau, Brève Histoire de l’ombre, Figures de la transgression, L’Image de l’Autre, Noirs, Juifs, Musulmans et Gitanes dans l’art occidental des Temps Modernes, Oublier Bucarest, Variations du regard de Manet à Hitchcock şi L’Effet Sherlock Holmes. Este Doctor Honoris Causa al UJniversităţii Catolice din Louvain şi membru al Academiei Naţionale Dei Lincei.

GADIF, instituţie creată în urma summit-ului Francofoniei de la Montreux din 2010 de către reprezentanţii statelor şi guvernelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în România, are ca obiectiv susţinerea şi promovarea limbii franceze şi a valorilor de diversitate culturală şi lingvistică, de pace, democraţie şi drepturile omului.

La conferinţa de presă ce a prefaţat deschiderea Târgului, E.S. Ambasadoarea Canadei, Joanne Lemay, spunea: ”Vă invit pe toţi să vă alăturaţi nouă într-o aventură literară francofonă, prilejuită prin organizarea unor variate mese rotunde, momente poetice, lansări de carte şi multe alte surprize. Prin prisma acestei viziuni a fost aleasă şi tematica specifică prezenţei GADIF la ediţia din acest an a Târgului – Cartea este o joacă de copii, care se adresează tuturor celor doritori să descopere diversitatea, bogăţia şi calitatea literaturii franceze din întreaga lume”.

Programul extrem de variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti (mese rotunde cu tematică francofonă, lansări de carte, o expoziţie de fotografii suprarealiste şi numeroase alte activităţi, susţinute de scriitori, artişti, profesori de istoria artei şi a literaturii, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan francofon).

Victor I. Stoichiţă, Preşedintele de Onoare al Târgului Gaudeamus 2015

Standul GADIF va fi consacrat literaturii francofone din întrega lume, cu un accent deosebit pe cartea pentru tineret. Astfel, vor avea loc ateliere de ilustraţie de carte pentru copii cu Sophie Daxhelet, ilustratoare şi autoare de cărţi din Walonie-Bruxelles, precum şi prezentări de cărţi cu Marie Chartres, librar de origine franceză şi autoare de cărţi penru tineret.

Anna Gnedina-Moretti, doctor în ştiinţele artei şi în estetică de la Agenţia Universitară a Francofoniei.

Prima masă rotundă va avea ca temă Cartea ca suport pedagogic de învăţare a limbii franceze şi va fi co-animată de directoarea librăriei franceze Kiralina de la Bucureşti.

Cea de a doua masă rotundă va avea ca temă Vitalitatea literaturii francofone în România: stare de fapt şi perspective. Va fi animată de Rodica Pop, Directoarea Centrului de Studii Belgiene de Limbă Franceză a Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj. Vor participa, de asemenea, Victor Ieronim Stoichiţă, Preşedintele de Onoare al Târgului Gaudeamus, Radu Boroianu, Preşedintele ICR, Radu Toma, Directorul Şcolii Doctorale Francofone în Ştiinţe Sociale, Valentina Bianchi, dar şi Jean-Louius Courriol şi Florica Ciodaru Courriol, doi profesori, traducători de limbă română şi franceză.

Premiile Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2015 vor fi decernate duminică, 22 noiembrie, ora 17.00:

Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului, prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;

– Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi online – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului; pentru secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, trofeele se vor acorda pe baza Votului Publicului;

Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;

– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română;

Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg;

– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Colecţia „Biblioteca Polirom” numără până în prezent peste 1.000 de titluri

Cel mai recent roman de Salman Rushdie la Polirom: Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi.

Istoria este neîndurătoare cu cei pe care îi abandonează şi poate fi la fel de neîndurătoare şi cu cei care o scriu”, scria Salman Rushdie.

Romanul va fi lansat sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18.30.

Într-o dimineaţă, grădinarul newyorkez Geronimo descoperă uluit că nu mai poate atinge pământul, că a început să leviteze. Jimmy Kapoor, un tânăr contabil ce-şi doreşte să devină autor de romane grafice, e vizitat în miez de noapte de figura fantastică a unui super-erou imaginat chiar de el. Tânăra mondenă Teresa Saca dobândeşte puterea de a lansa fulgere ucigătoare şi o foloseşte din plin. Toate astea se întâmplă după o furtună devastatoare, care mătură Coasta de Est a Americii şi deschide porţile ce leagă lumea oamenilor de cea a basmelor, de Tărâmul Fermecat. Astfel se prefigurează un nemaivăzut Război al Lumilor, o luptă între djinnii întunecaţi din lumea de sus şi fiinţele umane, aparent neputincioase, de pe pământ.

Ediţia originală a romanului a apărut în luna septembrie a acestui an, la Penguin Random House.

Cu secole în urmă, o prinţesă din neamul djinnilor, Dunia, s-a îndrăgostit de un muritor, gânditorul exilat Ibn-Rushd (cunoscut nouă ca Averroes). Copiii lor s-au răspândit prin toată lumea, fără a fi conştienţi de puterile pe care le deţin. Odată cu redobândirea lor, în secolul XXI, se naşte şi primul roman «pentru adulţi» al lui Salman Rushdie din ultimii ani”, declara Bogdan-Alexandru Stănescu.

Rushdie este Şeherezada noastră. Cartea aceasta e o fantezie, un basm strălucitor”, nota Ursula K. Le Guin.

În vârtejul de poveşti întreţesute în roman, Rushdie aduce la viaţă un întreg univers de djinni ce se strecoară prin timp şi spaţiu, se amestecă în vieţile oamenilor şi fac sex ca şi cum de-abia ar fi scăpat dintr-un prizonierat de douăzeci de ani într-o lampă… Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi transpune bătăliile sângeroase din ultimele decenii ale istoriei noastre într-un joc grotesc, de benzi desenate, cu djinni războinici care lansează fulgere, cu transmutaţii mistice şi vrăji de luptă versificate”, scria cronicarul de la The Washington Post.

Cartea lui Salman Rushdie este o fantezie, un basm, dar şi o reflecţie sclipitoare şi o meditaţie gravă asupra opţiunilor şi zbaterilor la care e supusă viaţa noastră pe această lume”, considera The Guardian.

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (azi Mumbai) în 1947. A debutat în literatură în 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins cu Booker Prize în 1981 şi The Booker of Bookers în 1993. Au urmat volumele Ruşinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, Harun şi Marea de Poveşti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pămîntul de sub tălpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducătoarea din Florenţa (2008), Luka şi Focul Vieţii (2010).

În 2012 publică Joseph Anton. Memorii, un volum de amintiri în care dezvăluie cu o sinceritate tăioasă evenimentele din perioada cea mai grea a vieţii sale, când, în urma condamnării la moarte de către ayatollahul Khomeini, printr-un edict religios, a fost silit să se ascundă 13 ani sub un nume fals. Din anul 2000, scriitorul locuieşte în Statele Unite, în New York City.

Debutul literar al regizorului David Cronenberg

O altă propunere extrem de incitantă este volumul Mistuiţi, debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, considerat de Stephen King „Un roman tulburător, înfricoşător, palpitant”.

Mistuiţi a apărut în această săptămână în colecţia Biblioteca Polirom, traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo, şi va fi lansat vineri, 20 noiembrie, la ora 17.00. Invitaţi: Iulia Popovici, Mihai Fulger, Bogdan-Alexandru Stănescu.

Mistuiţi îi aduce în prim-plan pe Nathan şi Naomi, un cuplu modern de jurnalişti, a căror viaţă este atât de haotică, încât se întâlnesc doar în hoteluri, când drumurile li se intersectează. Ea scrie despre crime, el – despre intervenţii medicale speciale. Viaţa de cuplu le este mediată de internet, smartphone-uri, laptopuri şi camere video. Cei doi au, de asemenea, în comun gustul pentru aventuri sexuale, în special cu subiecţii articolelor la care lucrează. În timp ce Naomi intervievează un celebru filosof francez, suspectat că şi-ar fi ucis soţia şi ar fi mâncat părţi din trupul ei, Nathan face un reportaj despre un tratament medical obscur pentru cancerul de sân, aplicat unei paciente superbe într-o clinică din Budapesta. Acolo descoperă îngrozit că a contractat o boală venerică numită boala lui Roiphe şi gândul că trebuie să-i explice totul lui Naomi îl terorizează. Căutând un tratament, în minte i se iveşte neîncetat întrebarea „Ce s-o fi întîmplat cu Roiphe?”, care deschide, aidoma unei chei, poarta spre o lume halucinantă, impregnată de erotism, în care virtualul pare să submineze constant realitatea, o lume extrem de plastică, amintind de filmele regizorului Cronenberg.

Odată cu apariţia romanului Mistuiţi, Cronenberg intră în compania selectă a cineaştilor care au scris şi opere literare: cartea sa poate fi comparată cu memoriile luminoase ale lui Luis Buñuel, Ultimul meu suspin, cu confabulaţia hilară a lui Werner Herzog din Conquest of the Useless sau cu romanul burlesc al lui Bruce Robinson, The Peculiar Memories of Thomas Penman”, scrie Will Self.

Această carte, originală până în cel mai mic amănunt, având anvergura şi acurateţea poetică ale capodoperelor lui Nabokov, are puterea să-l tulbure şi să-l dezarmeze pe cititor, dar şi să facă din el, în cele din urmă, un complice absolut”, apreciază Viggo Mortensen.

Proza densă, aristocratică a lui Cronenberg este plină de detalii hi-tech, erotice, medicale… fiecare bit de informaţie e încărcat de indecenţă şi ridicat la rangul de frumuseţe pervertită”, potrivit Booklist.

David Cronenberg (n. 1943, Toronto) este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori contemporani, mai ales pentru inventarea unui gen aparte, horrorul visceral, ce explorează temerile şi obsesiile legate de transformarea propriului corp. În filmele sale, psihologicul se împleteşte strâns cu fiziologicul. La începutul carierei, regizorul a explorat aceste teme mai ales prin filme horror şi SF, deşi opera lui s-a dezvoltat dincolo de aceste subiecte. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Videodrome, The Fly, Naked Lunch, ecranizarea romanului omonim al lui William Burroughs, Crash, care a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1996, eXistenZ, pentru care i-a fost decernat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 1999, Spider, A History of Violence, Cosmopolis, ecranizarea romanului omonim al lui Don DeLillo, Maps to the Stars.

Humanitas la Gaudeamus 2015

Humanitas, o ofertă remarcabilă

Îmi închipui aceste cinci zile de Gaudeamus mai puţin ca pe un târg de carte şi mai mult ca pe o carte pur şi simplu. Una cu 27 de capitole, lansările, şi cu aproape o sută de autori, invitaţii noştri; o carte care se va scrie pe măsură ce, la scenă deschisă şi bucurându-se unii de ceilalţi, cititorii îşi vor întâlni scriitorii; o carte cu un titlu simplu, Humanitas 25”, declara Lidia Bodea, director general Humanitas.

La Gaudeamus 2015 toate cărţile Humanitas vor avea 10% reducere, iar ediţiile de colecţie se vor bucura de preţuri speciale, valabile numai în cele cinci zile ale salonului de carte. Sunteţi aşteptaţi la standul Humanitas, în Pavilionul Central Romexpo, începând de mâine, de la ora 10.00.

Din avalanşa lansate să amintim Dostoievski în conştiinţa literară românească de Dinu Pillat, Prietenii noştri imaginari, coordonat deNadine Vlădescu, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârsu de T.S. Eliot, Mihai Eminescu, romanul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit de Lucian Boia, Jurnalul unei fete greu de mulţumit, ediţie integrală, de Jeni Acterian, cu participarea lui Dan C. Mihăilescu, a Ioanei Pârvulescu şi Lidiei Bodea, Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii, de Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, Despărţirea de Bucureşti. O povestire de Victor Ieronim Stoichiţă, Femeia în faţa oglinzii de Eric-Emmanuel Schmitt, Moartea la Deptford de Anthony Burgess, Anul Zero. 1945, o istorie, de Ian Buruma, la care vor participa Sever Voinescu, Ioan Stanomir şi Radu Paraschivescu, Omul de ianuarie de David Mitchell şi Cronica vieţii mele de Bob Dylan.

Nu pierdeţi nici audiobook-urile Cum au înflorit horile în glasul meu, de Grigore Leşe, în lectura autorului şi 11 autori Humanitas citesc cele mai frumoase pagini.

Grupul Editorial Trei a pregătit titluri captivante, bestselleruri mondiale pentru ediţia din acest an a Gaudeamus

Gaudeamus, cel mai citit Târg

Lisbeth Salander şi Mikael Blomkvist s-au întors în Millennium 4. Duo-ul care a încântat milioane de cititori în trilogia Millennium, scrisă de Stieg Larsson, îşi uneşte din nou forţele într-un nou thriller senzaţional, încărcat de adrenalină: Prizonieră în pânza de păianjen, de David Lagercrantz.

PanDa, o nouă colecţie care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, propune o selecţie de cărţi ilustrate, care le vor satisface atât curiozitatea, cât şi dorinţa de a cunoaşte lumea. Primele nouă titluri le vor spune micuţilor simplu, direct şi sincer poveşti emoţionante despre imaginaţie, tristeţe, prietenie, iubire, supărare sau relaţia cu părinţii şi bunicii.

Cum putem explica resorturile războaielor sau ale regimurile opresive? Care sunt cele mai solide minciuni? Găsiţi răspunsurile în Anatomia distructivităţii umane de Erich Fromm, colecţia Psihologie-Psihoterapie, şi Spy the lie de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero şi Don Tennant, colecţia Psihologie practică.

La standul Grupului Editorial Trei vă aşteaptă peste 400 de titluri cu reducere de până la 50% şi peste 80 de cărţi cu preţ promoţional 10 lei.

Institutul Cultural Român se axează pe albume

Miercuri, 18 noiembrie, de la ora 16.00, la sala Cupola din cadrul ROMEXPO, sub egida revistei Lettre Internationale, va avea loc dezbaterea A da drumul gurii, sau a-i pune pază?, la care vor participa acad. Nicolae Manolescu şi prof. univ. Mihai Zamfir. Discuţia va fi moderată de prof. univ. Adrian Mihalache.

Sâmbătă, 21 noiembrie, standul ICR va găzdui două lansări de carte. De la ora 11, Pavel Şuşară, critic de artă, şi prof.univ. Silviu Angelescu vor prezenta albumul Mircia Dumitrescu (ediţia a 2-a). De la ora 14, va fi lansat albumul bilingv George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini/George Enescu. The musical genius in pictures. Vor vorbi despre album muzicologul Viorel Cosma, editor al lucrării, Cristina Andrei, directoarea Muzeului Naţional „George Enescu“, şi Sever Voinescu, publicist.

ICR este, de asemenea, partener al Centrului Internaţional de Agenţii Literare (CIAL), inaugurat la ediţia din 2012 a Târgului Gaudeamus şi este un spaţiu profesional dedicat negocierii drepturilor de autor şi de traducere, schimbului de experienţă dintre profesioniştii din domeniu şi fluidizării contactelor între editorii, autorii şi agenţii literari români şi omologii lor din străinătate. În cei trei ani de la înfiinţare, 25 de agenţii literare din Anglia, Franţa, Germania, Italia, România, Spania, SUA şi Turcia au fost reprezentate în cadrul CIAL – Gaudeamus. La această ediţie vor participa, cu sprijinul ICR, agenţii literari Amaiur Fernandez (Spania), Mehmet Demirtaş şi Fatma Yilmaz (Turcia).

Editura Litera la Gaudeamus 2015

Cărţi incitante şi albume pentru pasionaţii de vinuri şi călătorii

Editura Litera îşi aşteaptă cititorii cu o ofertă editorială bogată şi cu reduceri de preţ, la standul său din Pavilionul Central al Romexpo.

Printre noutăţile editoriale pe care Litera le-a pregătit se numără Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată, scrisă de Karl Ove Knausgård şi distinsă cu Premiul Criticilor Norvegieni, O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan, câştigătoarea Premiului Man Booker 2014 şi De ce eşuează naţiunile. Originile puterii, ale prosperităţii şi ale sărăciei scrisă de doi dintre cei mai importanţi experţi din lume în domeniul dezvoltării: Daron Agemoglu şi James A. Robinson.

Noile albume pentru pasionaţii de vinuri, călătorii, spiritualitate şi dezvoltare personală sunt cele mai potrivite alegeri pentru un cadou deosebit: Atlasul mondial al vinului, de Hugh Johnson şi Jancis Robinson, 1000 de vinuri excelente, Ocolul pământului în 80 de minuni, Capitalele Europei,Cele mai frumoase oraşe, Biblia ilustrată. Repovestită şi explicată, Psihologie. Idei fundamentale.

Pentru copii, Litera Mică a pregătit cele mai noi şi captivante serii de cărţi Disney: Descendenţii, Bunul dinozaur, Întors pe dos şi Regatul de gheaţă. Specialiştii în educaţie pot alege colecţia Academia copiilor isteţi, care îi ajută pe cei mici să dobândească principalele abilităţi de învăţare.

Vizitatorii standului Litera se vor bucura de reduceri de preţ de până la 75%, vouchere cu sume între 12 şi 15 lei, lansări în prezenţa unor mari personalităţi şi acţiuni dedicate copiilor.

Împreună cu Uber,Litera va asigura transportul gratuit la Gaudeamus tuturor celor care folosesc serviciul Uber pentru prima dată! Tot ce trebuie să facă doritorii este să îşi activeze GPS-ul, să îşi instaleze aplicaţia Uber şi cel mai apropiat şofer, înregistrat în baza de date Uber, se va opri să îl ducă la Gaudeamus. Pe drum, călătorii pot răsfoi cărţi din colecţiile Clasici moderni şi Thriller, iar odată ajunşi la târg pot profita de reducerea de 30% oferită la câteva titluri Litera, în baza voucherului primit.

Dintre lansări, amintim: seria Descendenţii, volumele De ce eşuează naţiunile. Originile puterii, ale prosperităţii şi ale sărăciei de Daron Acemoglu şi James A. Robinson, O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan, Atlasul mondial al vinului de Hugh Johnson şi Jancis Robinson, la care vor fi prezenţi Mircea Dinescu şi Cătălin Păduraru, Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată de Karl Ove Knausg, cu participarea invitaţilor Tove Bruvik Westberg, Laura Câlţea, Ioana Andreea Mureşan şi Bedros Horasangian.

Editura Litera organizează şi un Atelier de lectură intitulatRegatul de gheaţă. Cele mai frumoase poveşti, care o are ca invitată pe actriţa Monica Davidescu.

Editura Nemira

Colecţii diverse şi autori excepţionali

Editura Nemira a capacitat la maximum atât echipa editorială, cât şi producţia de carte din această toamnă, urmând să îşi surprindă cititorii cu foarte multe noutăţi din literatura universală, fantasy, science-fiction, Young Adult, dar şi cu titluri din colecţiile de teatru, psihologie şi poezie.

Amintim câteva dintre lansările cele mai incitante: Mileniul bizantin, de Hans-Georg Beck, va fi prezentat de Lidia Rus, Remus Rus, Dorin Matei, Răzvan Teodorescu şi Adrian Carabă, coordonatorul prestigioasei colecţii Byzantivm. Hans-Georg Beck recunoaşte că «existenţa strălucitoare a bizantinului nu poate fi contestată», dar pune în balanţă cu precădere ceea ce defineşte cotidianul, scormonind în complexitatea vieţii bizantine pentru a evidenţia starea omului obişnuit şi nu arareori subjugat din cadrul societăţii bizantine.

Adam, zeul roşu, din colecţia Porta Magica, este lansată în prezenţa traducătorului cărţii, Vlad Sauciuc. Două vechi doctrine occidentale, ambele izvorâte din tradiţia religioasă iudeo-creştină sunt analizate, în esenţa şi în detaliile lor, într-o carte bine cunoscută tuturor celor pasionaţi de ezoterism. Adam, zeul roşu dezvăluie doctrina atribuită Rozi-Crucienilor medievali şi doctrina luciferiană.

Visele şi viaţa, de Etienne Perrot, este o carte importantă în istoria spiritului contemporan, reprezentând o incursiune dialogată în străfundurile fiinţei umane. Acolo unde se ascund întrebări şi enigme ce trebuie elucidate pătrunde Étienne Perrot cu rigoarea şi fineţea iniţiatului ce caută răspunsuri pentru toţi cei care întreabă. Pornind de la visele mărturisite ale ascultătorilor la radio, specialistul revizitează „alchimia tradiţională“ apelând la psihanaliză. Călătoria sa echivalează cu o întoarcere la adevărata origine: profunzimea sufletului, izvor al „vieţii veşnice“.

Mineral, de Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă, este continuarea succesului editorial Vegetal semnat de aceiaşi doi autori, întâmpinat cu multe aprecieri din partea cititorilor şi a criticii de specialitate. Nemurirea? Sublimarea sufletului? O umanitate absolvită de păcate? Sunt promisiunile unei tehnologii revoluţionare, pe care eroii romanului Mineral le urmează ca pe singurele speranţe ce le-au mai rămas într-o societate împotmolită la limita neputinţelor sale. Ceva se întâmplă însă pe calea către contopirea cu perfecţiunea universului, ameninţând să spulbere ultimele şanse de supravieţuire a speciei. Şi, pas cu pas, personajele din Mineral înţeleg că oamenii trebuie să găsească mai întâi în sine soluţiile pentru a merge mai departe…

Nu rataţi lansarea Almanahului Anticipaţia 2016, la care va participa Alexandru Mironov, unul dintre numele cele mai importante de care este legată această apariţie editorială de marcă. Personajele din Alamanahul Anticipaţia ne poartă pe planete depărtate şi exotice, pe Pământ, în trecut şi în viitor, căutând şi descoperind pretutindeni, indiferent de întâmplările extraordinare prin care trec, esenţa spiritului uman. Altfel spus, Almanahul Anticipaţia oferă cititorilor săi o colecţie de Imaginar de cea mai bună calitate şi care are darul magic de a rezona cu tot ce avem mai bun în noi.

Vor fi prezentate şi cele mai noi titluri din colecţia Babel, ce mai adaugă cu această ocazie portofoliului său încă o serie de cărţi care se integrează perfect calităţii excepţionale a volumelor propuse de-a lungul timpului, începând cu exoticul Distanţa dintre noi, de Jhumpa Lahiri, trecând prin jucăuşul Viaţa elfilor, al aceleiaşi prolifice Muriel Barbery, autoarea titlurilor Eleganţa ariciului şi O delicatesă şi ajungând la superbul poem în proză Charlotte, semnat David Foenkinos. Invitat special: Maia Morgenstern, care va oferi publicului o lectură-eveniment din romanul Charlotte, de David Foenkinos.

În Marte de Foc, de Antoinette Wornik, al doilea volum al seriei Lumi la răspântie, deschisă de romanul Atlantida, acţiunea se deplasează pe mai multe planuri: de la nisipurile de foc ale lui Marte ajungem în lumea adâncă a apelor, guvernată de înţelepţii Haruni, şi în laboratoarele ultratehnologizate ale Federaţiei Terra. Aparent disparate, toate aceste existenţe sunt unite într-o perspectivă cosmică.

Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski, este o altă propunere de nerefuzat. Căutând răspunsuri la întrebări despre film şi artă în general, despre creator şi public, despre valori şi nonvalori, unul dintre cei mai importanţi cineaşti din secolul XX priveşte adânc în sine şi spre lumea din jur. Lumea lui se dezvăluie în Sculptând în timp, carte fundamentală pentru orice artist, astfel încât să stârnească şi mai multe întrebări.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, atrag atenţia volumele Zahăr şi miere, de Gabriel Gafiţa, şi Răbdarea păianjenului de Andrea Camilleri.

Muzeul Municipiului Bucureşti participă pentru prima dată la un Târg de carte

Târgul de carte una dintre bucuriile bucureştenilor

Dacă ar fi să ne referim la editura Muzeului Municipiului Bucureşti, în 2013, aceasta practic nu exista. Apare cu un real conţinut începând cu acest an, devenind o entitate în organigrama instituţiei şi datorită faptului că în anul 2014, am început să deschidem un şantier de dezvoltare editorial, care să conţină şi referinţe colaterale domeniului istoric sau oraşului Bucureşti.

Este o premieră pentru Muzeu şi editura sa să fie prezente la un târg de carte, iar pentru noi este foarte relevant să vedem care este opinia consumatorului de lectură şi de studiu de cercetare faţă de munca noastră editorială.

Evident că ne-au interesat teme cât se poate de inovative cu un cuantum consistent de originalitate şi pe cât se poate să nu fie precedente editoriale, cum este de pildă primul roman în bandă desenată exclusiv românesc, Tata Moşu, sau cum este prima radiografie ilustrată a secolului XX pentru Bucureşti, Bucureşti. Un portret Novecento, publicată şi în limba engleză. Iar pentru acest an sunt în curs de tipărire câteva lucrări de referinţă legate de patrimoniul instituţiei noastre, dar şi sinteze privind unele zone din istoria oraşului Bucureşti mai puţin abordate”, mărturisea Dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Din titlurile prezente la târg: Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România, Actele domniei lui Ştefan Cantacuzino aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti,Oraşul din Oraş, Gheorghe Tattarascu – Repertoriul de Pictură, Tiparul şi cartea din Ţara Românească în epoca domniilor fanariote.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.