Am fost din nou penibili contra unei echipe slabe

România – Finlanda 1-1 (0-1)

Joi seara am asistat la unul din cele mai slabe meciuri ale naţionalei României din ultimii 15 ani – am luat perioada de când nu mai avem o naţională competitivă la nivel înalt. Per ansamblu, în ultimii 50 de ani, doar într-un meci cu Cipru, 1-1 pe 13 mai 1979 în preliminariile Euro 1980, şi în „celebrul” 1-7 din 24 mai 1967 cu Elveţia la Zurich, naţionala României a jucat mai slab. Oricum, joi seara am bifat un record ruşinos în istoria echipei naţionale: 429 de minute fără să înscriem. Vechiul record, era de 413 minute şi a aparţinut naţionalei din anii 1947 şi 1948. Revenind la meci, în prima repriză am avut parţial, imaginea meciurilor de pregătire a naţionalei de acum 40-50 de ani, când înaintea unei partide oficiale, juca meciuri cu divizionarele B, Metalul Plopeni, Sportul Studenţesc sau cu echipa de tineret-rezerve a celor de la Progresul Bucureşti. În respectivele meciuri, jucătorii de „B” ca să facă faţă în apărare „tricolorilor” bubuiau mingile în tribune sau dincolo de centrul terenului, se apărau la disperare şi încercau să ţină două-trei pase la 40 de metri de poartă. Ei bine, în prima repriză finlandezii au fost mai slabi decât foştii parteneri de pregătire ai naţionalei. Nici măcar nu reuşeau să bubuie mingile ca lumea, iar 18 ieşiri spre centrul terenului au fost ratate prin pase la adversar. În această parte a meciului jucătorii lui Iordănescu au ratat impardonabil din situaţii excelente în faţa unei apărări hipnotizate. În partea a doua, parcă am revăzut repriza secundă din meciul FCSB – Rosenborg.

Este pentru prima oară când facem egal cu Finlanda acasă şi am avut noroc uriaş cu arbitrul, care în minutul 72 nu a acordat oaspeţilor un 11 metri clar. Acelaşi arbitru ne-adat „un milion” de lovituri libere din apropierea careului advers, dar când nu ai executanţi, de pomană te ajută „centralul”. Mai multe nu putem spune despre un meci în care cel mai bun jucător român a fost portarul Tătăruşanu. Cei mai slabi jucători de pe teren: Keşeru (un fotbalist umflat cu pompa şi care a fost relansat într-un „blat” cu Pandurii Tg.Jiu), Chipciu, Raţ (un adevărat bulevard pe partea lui în apărare), Torje, Stancu, Maxim şi Chiricheş. Probabil ne vom califica direct la turneul final, pentru că în Feroe gazdele vor ataca (din respect pentru public) şi vom avea spaţii largi care poate ne vor permite să înscriem cu un gol mai mult decât „pescarii”. Ruşinos a fost gestul câtorva jucători, în frunte cu Vlad Chiricheş, care imediat după fluierul final au fugit la vestiare.

Bucureşti: 11 grade

Stadion: Naţional Arena

Spectatori: 45.000

Arbitru: Craig Thomson (Scoţia)

Asistenţi: David McGeachie, William Conquer (Scoţia)

Al patrulea oficial: Douglas Ross (Scoţia)

Adiţionali: Steven McLean, Andrew Dallas (Scoţia)

Au marcat: 0-1 (min.67 – Pohjanpalo), 1-1 (min.90+1 – Hoban)

Cartonaşe galbene: – Pohjanpalo, Halsti, Hetemaj, Arajuuri,

România: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, D. Grigore, Raţ – Hoban, Sânmărtean – Torje (min.87-Popa), Stancu (min.69-Stancu), Chipciu (min.60-Chipciu) – Keşeru

Pe bancă: Pantilimon, Lung – Moţi, Găman, Măţel, Pintilii, Filip, Prepeliţă, Budescu.

Antrenor: Anghel Iordănescu

Finlanda: Hradecky – Arajuuri (min.62- Toivio), Moisander, Arkivuo (min.64- Jalasto), Uronen – Schüller, P. Hetemaj, Halsti, Ring – Pukki, Pohjanpalo (min.77- Hämäläinen)

Pe bancă: Mäenpää, Joronen – Ojala, Lam, Raitala, Lod, Mattila, Sadik.

Antrenor: Markku Kanerva

– total şuturi: 25 – 10

– şuturi spre poartă: 8 – 2

– şuturi pe spaţiul porţii: 9 – 7

– şuturi blocate: 8 – 1

– cornere: 9 – 4

– faulturi comise: 6 – 21

– posesie: 55% – 45%

Celelalte rezultate din grupă

Ungaria – Insulele Feroe 2-1 (0-1)

Irlanda de Nord – Grecia 3-1 (1-0)

Clasament

  1. Irlanda de Nord: 20 puncte (calificată)
  2. România: 17 puncte
  3. Ungaria: 16 puncte
  4. Finlanda: 11 puncte
  5. Insulele Feroe: 6 puncte
  6. Grecia; 3 puncte

Ultima etapă

Insulele Feroe – România

Grecia – Ungaria

Finlanda – Irlanda de Nord

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.