Asasinarea lui bin Laden: Cum a „reperat” NBC onoarea CIA

Articolul publicat de jurnalistul Seymour Hersh în London Review of Books, în care arată că Statele Unite şi autorităţile din Pakistan au cooperat în vederea organizării operaţiunii în care a fost ucis Osama bin Laden şi că liderul terorist era deţinut de multă vreme de serviciile pakistaneze, a fost extrem de criticat în Statele Unite şi a fost socotit plin de informaţii neconcludente.

Numai că NBC News a făcut notă discordantă în peisajul presei de mainstream de peste Ocean care susţine versiunea Casei Albe şi a confirmat practic una dintre tezele lui Hersh: CIA a aflat despre locul în care se afla bin Laden nu în urma unei ample operaţiuni de urmărire a curierilor săi, ci de la un ofiţer de rang înalt din serviciul de informaţii al Armatei Pakistanului, care a vorbit în schimbul a zeci de milioane de dolari.

Potrivit ştirii initiale publicate de NBC News, citată de Slate, “două surse din cadrul serviciilor de informaţii au spus pentru NBC News că în anul de dinaintea operaţiunii în care a fost ucis Osama bin Laden, CIA a fost informată despre locul în care se ascunde cel mai căutat terorist de o sursă din serviciile pakistaneze”.

Confirmarea de către NBC a tezei lui Seymour Hersh a dispărut însa brusc de pe site, iar la începutul articolului cu pricina a apărut în scurt timp următoarea menţiune: “Această relatare a fost actualizata de la prima ei publicare. Versiunea originală a articolului preciza că o sursă pakistaneză a spus SUA unde se ascunde bin Laden. Sursele noastre spun că, deşi informatiile primite de la ofiţerul pakistanez au fost vitale, nu acesta a fost sursa care a oferit locaţia lui bin Laden”.

Modificat, textul publicat de NBC News arată astfel: sursa “nu a dezvăluit locaţia liderului al Qaeda din Abottabad, Pakistan”.

Astfel, fără a folosi nici măcar sintagma “erată”, NBC News pare să fi “reperat” onoarea CIA şi a Casei Albe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.