Atentatorul din Orlando, angajatul uneia dintre cele mai mari firme de securitate din lume

Atacatorul care a ucis 50 de oameni la Orlando deținea licență de bodyguard, permis de portarmă și, în plus, era angajat al firmei private de securitate G4S, o multinațională britanică care în țara de origine a preluat o serie de atribuții ale poliției. Este cea mai mare companie de securitate din lume din punct de vedere al venitului, scrie Palm Beach Post.

G4S a confirmă că Omar Mateen lucra pentru compamnie din 2007. ”Suntem șocați de evenimentul tragic petrecut în clubul din Orlando. Confirmăm că Omar Mateen era angajat al G4S din 2007, pe 10 septembrie. Cooperăm cu toate autoritățile care întreprind investigații, inclusiv FBI. Gândurile noastre se îndreaptă către toți prietenii, familiile și cei afectați de această tragedie”, se arată într-un comunicat al companiei.

Mateen, despre care informațiile oferite de autoritățile americane arată că a fost trecut pe lista potențialilor teroriști și care a reușit să obțină arme grație licențelor si permiselor sale, a fost angajat de una dintre cele mai mari companii de securitate din lume, acolo unde putea avea acces la arme mai sofisticate decât cele de pe piața liberă americană și chiar și la informații sensibile.

Site-ul Judicial Watch a scris recent că această companie de securitate pare a fi implicată în transportul imigranților ilegali de la graniță cu Mexicul în alte părti ale Statelor Unite. Aceste transporturi, scrie Judicial Watch, ar fi făcute extrem de discret, cu acordul tacit al Departamentului Securității Interne din SUA.

Omar Mateen nu a avut de suferit la locul sau de muncă în copmpania privată de securitate, deși a fost interogat de nu mai puțin de trei ori de FBI. În ciuda acestui fapt, permisul său de portarmă nu a fost suspendat. Mateen a devenit suspect pentru prima dată în 2013. În 2014, FBI a investigat posibila legătură dintre Mateen și un atentator american care s-a aruncat în aer în Siria. FBI a concluizonat că legăturile dintre cei doi sunt ”minime”.

În ciuda acestor antecedente, Omar Mateen a putut cumpăra nestingherit arme chiar cu o săptămână înainte de a comite masacrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.