Bătălie chioară pentru DNA și Parchet

De mai multă vreme mă tot chinuie un gînd. Pe unde putem ieși din situația în care ne aflăm. Cu anticorupția ne-am ars. Am dat într-o afacere politică oneroasă și sofisticată, ea însăși un soi ultrarafinat de corupție. Anticorupția celor care vor veni la putere va avea aceleași bannere morale, dar va fi tot împotriva adversarilor.

Nu-mi imaginez în nici un fel o anticorupție a PSD-ului îndreptată împotriva oamenilor săi. Anticorupția PSD-ului va fi și ea un soi de răzbunare din care nu vor scăpa oamenii conduși de Kovesi, Coldea și Augustin Lazăr. Și nu vor scăpa pentru a fi înlocuiți cu alți oameni de încredere ai cîștigătorilor. Fenomenul nu se va diminua. Dimpotrivă.

Va fi folosit împotriva altcuiva de noii beneficiari. Anticorupția tip Kovesi este un raport asupra acțiunilor de executare a adversarilor lui Traian Băsescu. Anticorupția de tip Dragnea va fi tot un raport despre înfundarea oamenilor anti-PSD.

Anticorupția a debutat ca un crez și a decăzut într-o distracție pe seama politicienilor, totul spre bucuria televiziunilor. Nici nu ai nevoie de multă minte și profesionalism ca să arăți că și tu, ca ziar sau ca televiziune, ești împotriva corupției. Este un cîntec atît de fredonat, încît nu mai convinge pe nimeni.

Sub furioasa și faimoasa anticorupție de tip Kovesi s-au înmulțit afacerile consilierilor din primării, ale directorilor din deconcentrate, se măsluiesc mai toate licitațiile, contrabanda cu țigări, chiar și afacerile cu droguri înfloresc sub protecția polițiilor locale, devenite și ele gărzi și echipe de influență ale primarilor.

România este vămuită și stoarsă de bani de rețeaua uriașă de centre de pariuri și jocuri de noroc. Cine a încercat o abordare a acestor teritorii de fraudă, protejate de politicieni, de servicii, de primari și consilieri?
Un raport asupra corupției din România nu mai include prea multe lucruri din activitatea DNA. Mai degrabă acestea ar putea figura pe liste ale răzbunărilor politice.

Ce este bătălia pentru controlul asupra DNA, dacă nu o luptă pentru adjudecarea celor mai eficiente instrumente de combatere a adversarilor politici? De ce sar Monica Macovei și toată gașca pentru apărarea Codruței Kovesi? De ce se luptă DNA-ul să debarce conducerea Inspecției Judiciare? Pentru a o neutraliza și pentru a îngropa dosarul inspecției la DNA.

Tot tărăboiul pe care îl vedeți în jurul Justiției este expresia luptei pentru controlul instrumentelor de putere. Iar Parchetul General, DNA, multă vreme și CSM, președinția Înaltei Curți de Casație și Justiție, toate sunt cote ce trebuie cucerite și în celălalt sens apărate de cei care vor să păstreze influența sau chiar controlul.

Monstrul care s-a format cu sprijinul lui Traian Băsescu se apără. Cu vremea și cu fiecare caz s-a format un fel de putere autonomă ce nu se supune decît președintelui României și SRI-ului. De ce? Pentru că pe la ei trec ultimele decizii care le hotărăște existența.

Sunt curios în ce măsură PSD-ul va reuși să schimbe ceva. Ministrul Justiției se dovedește a fi mai priceput decît adversarii săi. Chiar un combatant redutabil. Nu se pripește, își calculează mișcările și încearcă să păstreze campania în perimetrul legal, logic, chiar și democratic. Acest lucru îi încurcă la nebunie pe moderatorii și pe combatanții din plutonul de propagandă al Binomului, rămas în scenă cu doi comandanți – Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi –, alături de care prestează o mulțime de admiratori.

Ce s-a petrecut la CSM ne mai indică un fenomen mai nou. Că și instituțiile profesionale, alese democratic, pot fi corupte și contrafăcute.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.