BNR mai face un pas spre dezmorţirea creditării

Banca Naţională a României a redus marţi, 31 martie, rata de dobândă de politică monetară la minimul istoric de 2%, dând în acest fel un nou semnal de reducere a ratei de dobândă pentru creditele în lei. Este a şasea reducere de 0,25% pe care Banca Centrală o face din august 2014 încoace, ultima fiind în februarie. O altă măsură luată de BNR se referă la îngustarea coridorului de variaţie în jurul ratei de dobândă de politică monetară de la 2% la 1,75%. Asta înseamnă că băncile care nu reuşesc să plaseze banii în credite vor fi bonificate cu 0,25% pe an, ca şi până în prezent, iar cele care rămân fără lichidităţi se pot împrumuta de la BNR mai ieftin, la o rată de 3,75% pe an, comparativ cu 4,25% de azi. În plus, Banca Centrală îşi rezervă pentru viitor pomparea de lichiditate suplimentară în piaţă prin eventuale reduceri ulterioare de rezervă minimă obligatorie, adică acele sume pe care instituţiile bancare le imobilizează, ca procent, din total resurse atrase, prin plasarea obligatorie la BNR.

E posibil ca politica Băncii Centrale să nu se oprească aici, chiar guvernatorul Mugur Isărescu dând de înţeles acest lucru. „Nu pot să confirm că suntem la încheierea unui ciclu de reducere a dobânzii, dar nu pot nici să infirm. În definiţia noastră, politica monetară, cel puţin în România, nu se reduce numai la rata dobânzii de politică monetară, include şi rezervele minime obligatorii şi coridorul (dintre ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii cheie – n.r.). Putem să ne imaginăm modificări ale coridorului, fără a modifica rata de dobândă de politică monetară”, a declarat Isărescu la briefingul de presă, după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Măsurile luate de BNR marţi vin pe un trend de scădere continuă a creditării în România. În februarie 2015, de exemplu, creditul neguvernamental (cel acordat populaţiei şi companiilor) a ajuns la 210,22 miliarde de lei, cu 3,7% mai scăzut ca în perioada similară a anului trecut. Or, prin măsura de îngustare a coridorului de variaţie de la 4,25% la 3,75%, BNR mai face încă o încercare de impuls a creditării, atât de necesar economiei.

Scăderea dobânzii de politică monetară va conduce însă şi la scărerea dobânzilor la depozitele în lei, posibil sub 1% la băncile mari. Din 2009 şi până azi, dobânda a coborât de la peste 10% până la 2% în zilele noastre. Sunt bănci, precum Raiffeisen Bank, care au scos depozitele pe termen scurt, pentru a încuraja economisirea pe termen mediu şi lung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.