BNR, monedă dedicată Elenei Văcărescu

BNR lansează, luni, în circuitul numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea Elenei Văcărescu.

Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, diametru 37 mm, greutate 31,103 g, calitate
proof și cant zimțat.

Aversul monedei redă conacul de la Văcăreşti, în care a copilărit Elena Văcărescu, anul de emisiune „2014”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi inscripţia în arc de cerc „ROMÂNIA”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele, semnătura Elenei Văcărescu şi anul naşterii.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.

Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea Elenei Văcărescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Elena Văcărescu a fost poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru.

A avut o bogată activitate politică și literară la Paris. În ce privește viața privată, aceasta a avut o idilă cu viitorul rege Ferdinand, relație dezaprobată de regele Carol I și guvern

În perioada primului război mondial, Elena Văcărescu a militat pentru realizarea marii uniri de la 1918. Începând din anul 1919 este numită de către regele României ca secretar general al Asociației Române pe lângă Societatea Națiunilor pentru o perioadă de douăzeci de ani. Pentru meritele sale, guvernul francez îi decernează ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare. Ca urmare, în anul 1925, Elena Văcărescu devine membru de onoare al Academiei Române, ea fiind prima femeie dinRomânia care a beneficiat de acest titlu.

Moare la Paris, la 17 februarie 1947, și este înhumată în cripta familiei Văcăreștilor din cimitirul Bellu. Ea a lăsat moștenire Academiei Române, prin testament, majoritatea averii Văcăreștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.