Bucureştiul între captivantul Spotlight Festival şi Memorie

Peste 20 de instalaţii de artă, iluminare şi proiecţii arhitecturale

În perioada 23-25 aprilie, Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB le vor prezenta locuitorilor Capitalei centrul oraşului într-o lumină nouă. Prima ediţie a Spotlight Festival le oferă bucureştenilor o experienţă inedită prin transformarea uneia dintre cele mai circulate zone ale oraşului într-un traseu spectaculos, în care lumina şi tehnologia joacă rolurile principale.

Deschiderea oficială a Spotlight Festival va avea loc joi, 23 aprilie, de la ora 20.00, şi va fi marcată de un concert exploziv susţinut de Robin and the Backstabbers şi Alternosfera, pe Strada Franceză din Centrul Istoric.

O instalaţie ca un OZN

Calea Victoriei şi Centrul Istoric vor fi gazda a 16 instalaţii de artă, printre care se numără proiecte prezentate în cadrul celor mai mari festivaluri de acest gen din Europa, dar şi lucrări realizate de artişti români. Parteneriatul dezvoltat cu Signal Festival (Cehia) va asigura prezenţa unor instalaţii cu dimensiune internaţională precum Cloud, Large Pendulum Wave, Chill_Voxel#4, Metropolia şi The Sun, care vor împânzi traseul Spotlight şi care vor încuraja oamenii să interacţioneze cu obiectele de artă.

O mare parte din instalaţiile ce poartă semnătură autohtonă sunt realizate special pentru Spotlight Festival – Urban Neon Forest (instalaţia desemnată câştigătoare în urma call for projects), Triangles Unfold, Lux Magnetica, Constelaţie Urbană -, dar publicul va avea parte şi de proiecte ale unor artişti români, care au reprezentat ţara la festivaluri internaţionale. Exemplul este instalaţia Ghost Ship, o hidro-hologramă de mari dimensiuni, creată de arhitecţii din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. În 2015 şi 2016, acest vas efemer va călători în jurul lumii, Spotlight Festival fiind prima oprire.

O instalaţie construită din 6.000 de surse de iluminat

Cloud este o instalaţie de artă inedită, interactivă, construită din 6.000 de surse de iluminat. Proiectată în ton cu limbajul universal al cerului, instalaţia invită spectatorii să se apropie, să interacţioneze şi să colaboreze spontan pentru a crea fulgere pe suprafaţa norului.

Autor: Caitlind Brown & Wayne Garrett din Canada

Chill Voxel sub stelele Bucureştiului

Chill Voxel. Umflate cu heliu şi dotate cu LED-uri, 256 de baloane formează o matrice de sfere luminoase deasupra solului.

Audienţa este introdusă într-un peisaj sinestezic, unde sunetul devine conductor.

Autor: Maxime Houot, Franţa.

Metropolia

Metropolia. Scopul acestei lucrări este de a încuraja publicul să perceapă oraşul ca pe un întreg şi să beneficieze de energia sa duală. Un alt ţel este ca fiecare să găsească în el abordarea pozitivă asupra oraşului, acesta din urmă fiind un mecanism inevitabil în societatea modernă. Autor: Jakub Nepraš (CZ).

Large Pendulum Wave, o operă de artă pusă în mişcare de gravitaţie

Large Pendulum Wave este o operă de artă pusă în mişcare de gravitaţie. După ce a fost lansat, observăm doar gravitaţia acţionând. Poezia matematicii. Frumuseţea fizicii. Scoasă din laborator şi expusă alături de elementele de sub stele. Va dansa şi dormi în continuare? Va dispărea în haos? Un experiment kinetic de artă.

Autor: Ivo Schoofs din Olanda.

The Sun, o întâlnire cu mărimea soarelui

The Sun. Proiectul facilitează spectatorilor o întâlnire neobişnuită oferindu-le o “confruntare” cu energia, puterea şi mărimea Soarelui. Suprafaţa de proiecţie funcţionează ca o oglinda semi-transparentă – observatorul devine parte din proiecţie. Autor: Josef Šafařík (CZ).

Light Orchestra. Ritmul schimbării culorilor Palatului Telefoanelor este predominant alert, cromatica neobişnuită şi arborescentă, în timp ce dimensiunea instalaţiei adaugă greutate expresiei artistice. Toate acestea creează o atmosferă şi o tensiune aproape poetică, cu inserţii experimental ludice.

Autor: Adrian Pochişcan.

Urban Neon Forest. Conceptul acestui proiect a pornit de la asimilarea unui element natural într-o experienţă urbană – artificială. ”Astfel am asimilat copacul unui tub de neon colorat şi fiindcă într-o pădure copacii sunt diferiţi şi dispuşi aleatoriu, aceştia se regăsesc dispuşi aleatoriu şi în spaţiul public urban. Prin această instalaţie încercăm să stimulăm interacţiunile publicului faţă de acest tip de obiect ce invadează trotuarul”. Autori: Păun Antonio, Herrera Thomas.

Cubic Lense

Cubic Lense este o stranie “lentilă” a iluziei – un cub cu latura de patru metri, ridicat deasupra mulţimii şi iluminat cu peste 20.000 de lumeni.

Ziua, iluzia care îmbracă feţele cubului păcăleşte ochiul uman, dându-i impresia că vede linii curbe acolo unde sunt doar pătrate identice. Noaptea conţinutul proiecţiei exploatează această percepţie la maximum pentru a obţine noi şi nebănuite efecte vizuale. Autor: Aural Eye (Alina Anca, Mihai Militaru, Răzvan Pascu).

Lux Magnetica este oInstalaţie biomimetică interactivă prezentată sub forma unui banc de meduze ce reacţioneză prin variaţii de lumină la proximitatea oamenilor. Prezenţa acestor forme luminoase în spaţiul monumentalist al muzeului, complementară proiecţiilor mapate pe suprafaţa acestuia, adaugă un accent suprarealist întregului peisaj. Autor: Modulab, România.

Triangles Unfold, o instalaţie din triunghiuri modulare

Triangles Unfold este o instalaţie modulară realizată din triunghiuri echilaterale identice. Acestea se compun la fiecare construcţie într-o formă nouă, ca nişte atomi bidimensionali cu posibilităţi infinite de combinare. Triunghiurile desfăşurate devin după construcţie suportul jocului cu lumina, iar interactivitatea şi feedback-ul le conectează la trecători. De: Aural Eye (Alina Anca, Mihai Militaru, Razvan Pascu).

Ghost Ship în 3D

Vasul Fantomă (Ghost Ship) este o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecţii români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014.

În 2015 şi 2016 acest vas efemer va călători în jurul lumii. Bucharest Light Festival este prima oprire.

Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se tranformă din profilul vasului în vederea frontală. Fermecătorul efect 3D este şi mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului.

Vasul Fantomă va putea fi admirat şi în Bucureşti

Un set de patru pompe submersibile aruncă în aer jeturi de apă de 12 mînălţime, formând astfel două ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantomă (Ghost Ship) este proiectate pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W.

Lumina este arhitectura emoţiei

Bucuria (re)descoperirii frumuseţii, a simplităţii, a naturii şi a armoniei este tema principală a acestei instalaţii.

Light and Emotion” foloseşte materiale naturale pe cât posibil, cât mai ales moduri inedite de a redescoperi lumina ca liant social în comunicare, ca un intermediar al loisir-ului, un prieten al studiului şi un util aliat în lucrul la birou.

Practic, paşii în această instalaţie sunt o excursie în lumea plină de inspiraţie a luminii.

Veţi putea experimenta un atelier comun Philips, expert consacrat universal în lumină, şi Matius, singurul studio de arhitectură specializat exclusiv în retail din România. Scenariul, scenografia şi producţia sunt realizate de studioul Matius, cu un design de lumini semnate Cătălin Prahase şi Dan Ionescu, amândoi designeri specialişti Philips.

Lumini colorate în Bucureşti

Venit de la Philips, mesajul principal se traduce prin: Bucuraţi-vă de fiecare clipă, sub lumina potrivită! Creşte intensitatea şi temperatura de culoare, în funcţie de nevoile reale şi bucură-te mereu de un mediu nou, recreat prin lumină. O dezvoltare durabilă se poate face prin consum eficient de resurse energetice, prin întoarcerea la armonia naturii, legături sociale vii cu concetăţenii noştri autohtoni şi nu doar atât. Arhitecţii Matius au creat şi de data aceasta, o poveste unică şi inedită. Pregăteşte-te de o destinaţie sigură între 22 şi 25 aprilie, atât ziua cât şi noaptea.

Alături de spectacolele captivante ale celor 16 instalaţii de artă, care vor fascina cu siguranţă trecătorii, iluminatul arhitectural şi sesiunile de video-mapping pregătite de artiştii invitaţi vor aduce un plus de magie festivalului, însufleţind faţadele clădirilor de pe acest traseu. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, Palatul CEC şi Muzeul Naţional de Istorie vor prinde viaţă şi vor completa perfect spaţiile expoziţionale ale galeriei-gigant în aer liber.

Baloanele de heliu de la Chill Voxel

Un alt element inedit al festivalului este expoziţia de fotografie rezultată din campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociaţia Free Mioriţa. Scopul campaniei este acela de a descoperi şcoli şi oameni care nu au electricitate şi de a le duce lumină prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. După lăsarea întunericului, expoziţia „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalaţie realizată din becuri opaiţ şi felinare.

Memoria | Explorarea | Imaginarea Oraşului

Proiectul se desfăşoară la Hanul Gabroveni din Bucureşti şi este structurat sub forma unei trilogii, în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar locuitorii lui generatori de conţinut. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 26 martie, avându-i curatori pe Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina Șerban • Texte: Alina Şerban, Anca Ioniţă • Manager de proiect: Raluca Ciută.

Memorie | Expoziţie permanentă

Prima parte a proiectului, intitulată Memoria Oraşului, are ca scop alcătuirea unei hărţi afective a Bucureştiului, pornind de la imagini fotografice şi secvenţe filmate extrase din colecţii personale şi fonduri documentare, la care locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe cu mărturii fotografice şi istorii subiective ce surprind dinamica vieţii bucureştene.

Miercuri, 22 aprilie la ora 19.00, la Hanul Gabroveni, are loc dezbaterea „Demolăm pentru a construi?”.

Invitaţi: Liviu Chelcea, sociolog, şi Philip O’Ceallaigh, scriitor.

Memoria Oraşului – Foto Radu Caulea

„Oraşul Bucureşti arată ca un şantier colosal. Te plimbi pe străzi şi te pierzi printre schele, construcţii neterminate, ruine şi zone dezafectate. Blocurile de locuit, turnurile, casele, clădirile administrative, vechile fabrici sau hale aproape că şi-au pierdut identitatea. Clădiri, mult plastic şi ferestre reflectorizante. Câteodată, în aceste geamuri se oglindesc nişte case frumoase, dar neîngrijite, gata să sucombe. În rest, e foarte mult moloz. Nu ştii exact ce vrea proiectantul, habar nu ai cum va arăta, pînă la urmă, oraşul. Ce e de păstrat din «oraşul vechi»?”, se întreabă moderatorul Matei Martin.

Curator: Svetlana Cârstean.

Conferinţa Internaţională de Iluminat Eficient Energetic la Hanul Gabroveni, sala Arcelor, ora 19.00.

În cadrul acestui eveniment de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Bucureşti — Oraş sub microscop”, în prezenţa oficialilor LUCI la Bucureşti şi a reprezentanţilor din câteva zeci de oraşe membre ale Asociaţiei, primarul general, Sorin Oprescu va semna Carta Iluminatului Urban, ceea ce va conferi Bucureştiului calitatea de membru asociat al Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban (LUCI). Până în acest moment, Carta Iluminatului Urban a fost semnată de 39 de oraşe printre care Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Glasgow, Lyon, Hamburg, Moscova, Paris, Roma.

Hanul Gabroveni în timpul lucrărilor

Conferinţa „Bucureşti — Oraş sub microscop” se desfăşoară între 23 – 24 aprilie la Hotel Novotel, ora 9.30.

Tema conferinţei o constituie prezentarea şi dezbaterea Strategiei Bucureşti 2035 şi a celor mai importante programe şi proiecte de infrastructură urbană cu componentă de iluminat eficient energetic realizate în oraş, în perioada 2008-2015. La conferinţă, alături de reprezentanţii Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban (LUCI) şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, vor participa persoane din conducerea autorităţilor publice locale din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai principalelor organisme de reglementare în domeniul iluminatului şi energiei din România. „Oraşul sub microscop” este un eveniment bianual, ce oferă participanţilor oportunitatea de a descoperi strategia de iluminat a unui oraş membru al Asociaţiei.

Plimbare prin Bucureştiul de odinioară

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii, Spotlight are loc între 23 şi 25 aprilie.

Festivalul, aşa cum aminteam, va fi lansat printr-un concert incendiar susţinut de Robin and the Backstabbers şi Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucureştiului. Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piaţa Naţiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziţie-gigant, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalaţiilor interactive şi al spectacolelor de lumini.

Memoria Oraşului participă în cadrul programului Noaptea Albă a Galeriilor, vineri 24 aprilie, fiind deschisă publicului între orele 16.00 şi 4.00.

Expoziţia Război şi Pace în Balcani

40 de galerii şi 31 de spaţii alternative îşi vor deschide porţile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiţie a Nopţii Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane. Noaptea Galeriilor de la Hanul Gabroveni cuprinde trei expozitii: Memoria Oraşului, Război şi Pace în Balcani, precum şi Bucureştiul Sălbatic.

Expoziţia Război şi Pace în Balcani de la Hanul Gabroveni, sala ”Coloanelor”, prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum şi imagini din viaţa cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceştia ne-au rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viaţă în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a imortalizat în imagini retragerea armatei sârbe prin munţii Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viaţa de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum şi crimele de război îndreptate împotriva populaţiei civile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.