Bulgaria, ”desființată” de raportul MCV și indexul percepției corupției

Raportul MCV Întocmit de Comisia Europeană pentru Bulgaria critică autoritățile pentru modul în care combat corupția la nivel înalt și le cer rezultate palpabile. ”Cea mai mare provocare pentru Bulgaria în combaterea corupției la nivel înalt și în lupta împotriva crimei organizate rămâne faptul că trebuie văzute rezultate reale și aceasta trebuie să fie prioritatea”, a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

”Anul trecut, Bulgaria a făcut pași importanți pentru a readuce reforma în prim-plan. Acum e momentul să treacă la etapa următoare, punând în acțiune strategiile pentru reforma justiției și pentru lupta împotriva corupției și obținând rezultate concrete”, a mai spus Timmermans.

Comisia a arătat că ”progresul lent în combaterea corupției la nivel înalt și a crimei organizate continuă sa erodeze încrederea publică și capacitatea autorităților de a oferi justiție. Același lucru se poate spune și despre reacția ezitantă și controversele care au urmat după cazul Tribumnalului din Sofia din 2014”, arată comisia. În decembrie 2014, mai multi judecători de la Tribunalul din Sofia au scris Consiliului Superior al Magistraturii și au cerut demisia președintelui tribunalului și a doi adjuncți, o inițiativă sprijinită de mai multe ambasade occidentale. După câteva luni de presiune, un magistrat a fost demis, iar altul a demisionat. Ambasadoul Franței a declarat atunci că ”Bulgaria nu este un loc sigur pentru investiții. Veniti aici și compania va fi furată cu ajutorul unui judecător”.

În raportul MVC din ianuarie 2016 se arată că recomandările făcute în 2015 nu au fost încă puse în practică, din cauza ”lipsei consensului politic din spatele procesului de reformă”.

Cu o zi înainte de publicarea raportului MCV, cioaliția guvernamentală din Bulgaria a cerut demisia Consiliului Superior al Magistraturii de la Sofia, scrie Agerpres.

CSM, responsabil de numirea și cariera judecătorilor, „a pierdut definitiv încrederea societății” după „o serie de scandaluri” și membrii săi sunt „implicați în tentative de influență”, a declarat Țvetan Țvetanov, șeful grupului parlamentar al partidului conservator Gerb (83 alesi din 240), deplângând de asemenea supunerea la „interese corporatiste”. Consiliul Superior al Magistraturii este acuzat de mass-media și mai mulți responsabili politici de lipsa de transparență si politica disciplinară incoerentă.

Bulgaria se clasează ultima între țările UE în topul percepției corupției publicat miercuri de Tranpsarency International. La coada clasamentului țărilor UE se află Bulgaria, Italia România, Grecia, Slovacia și Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.