Burundezii resping acum ceea ce românii au acceptat în 2000

Haos şi incertitudine în Burundi, după ce un general care a condus până de curând serviciile secrete ale statului african a anunţat că preşedintele a fost inlaturat de la putere. Că în Burundi are loc o lovitură de stat a confirmat şi un oficial al Uniunii Africane, însă acesta a negat că guvernul ar fi fost îndepărtat de la putere.

În schimb, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a declarat că totul este “o glumă” şi că unii militari cred într-o lovitură de stat “imaginară”.

Preşedintele Pierre Nkurunziza se află acum în Tanzania, unde discută cu alţi lideri africani despre situaţia din ţara sa, cunoascută pentru lungul război civil din 1993-2002 între etniile tutsi şi hutu, aceleaşi care s-au încleştat şi în Rwanda vecină.

Războiul din 1993-2003 a început după asasinarea primului preşedinte hutu. Nkurunziza este tot hutu, fost lider al rebelilor in timpul razboiului civil. Acordul de pace prevedea că preşedintele are dreptul la două mandate şi va fi ales prin vot universal direct, fapt care a fost înscris şi în Constituţie.

Disputa din Burundi a început dupa ce preşpedintele a anunţat ca va candida pentru un nou mandat, la scrutinul de la inceputul lunii iunie. În opinia sa, confirmată de o Curte Constituţională despre opozanţii consideră că a fost supusă ameninţărilor, este ca va candida pentru un al doilea mandat. Opozanţii consideră ca este vorba despre al treilea mandat, ceea ce contravine Constituţiei. Preşedintele se află la putere din 2005, însă a fost ales de catre parlament şi nu prin vot direct, aşa cum prevede constituţia. Acesta este motivul pentru care Nkurunziza consideră că mai are drept la un mandat prezidenţial. O situaţie asemănătoare întrucâtva cu cea din momentul canditaturii lui Ioan Iliescu la alegerile din 2000.

Având în vedere ca este vorba despre chestiuni constituţionale, esenţială este, prin urmare, poziţia SUA. Ambasadoarea SUA la ONU si-a exprimat ingrijorarea fata de protestele din Burundi şi a mai spus că decizia Curţii Constituţionale nu a fost imparţială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.