CCR nu-i dă dreptate lui Firea

UPDATE CCR a decis joi că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională. CCR a dezbătut joi excepția de neconstituționalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea șefului statului.

În 20 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului.

Ulterior, în 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibilă, plângerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmăririi penale a preşedintelui, din motive de imunitate.

Plângerea de la ICCJ a fost depusă în 28 mai, de avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaş, după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării preşedintelui Traian Băsescu „pentru calomnie”. Avocatul a arătat în cerere că imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

Parchetul ICCJ anunţa, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale.

Traian Băsescu declara că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie” şi că este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală că jurist”. De asemenea, preşedintele mai afirma că „s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă ( pe soţ -n.r.) dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus şeful statului.

Zegrean: Va avea relevanță pentru că nu se încheie lumea cu acest președinte

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat joi înaintea deciziei că o decizie a judecătorilor constituționali cu privire la imunitatea șefului statului are relevanță pentru următorii președinți ai României.

„Va avea relevanță pentru că nu se încheie lumea cu acest președinte. Vor mai fi președinți și de aici încolo”, a afirmat Zegrean înainte de ședința în care, printre altele, se discută și excepția ridicată de Firea.

Zegrean a evitat să dea un răspuns despre limitele imunității, recomandând jurnaliștilor să caute în Constituție, „care dă răspuns la toate întrebările”.

Președintele CCR a făcut trimitere la articolul 84 din Constituție când a fost întrebat dacă șeful statului nu are imunitate absolută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.