Cei mai scumpi foşti președinţi

Trei foşti preşedinţi ai Franţei costă bugetul statului nu mai puţin de 6,2 milioane de euro pe an, iar aceasta doar în baza unei scrisori personale adresate în 1985 de premierul de la acea data fostului preşedinte şi rămasă multă vreme secretă.

În acest moment, trei foşti preşedinti ai Frantei sunt în viaţă: Valery Giscard d’Estaing, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy. Aceştia costă statul francez 2,5 milioane de euro, 1,5 milioane de de euro, respectiv 2,2 milioane de euro, scrie pe blogul său deputatul francez Rene Dosiere, care a intrat în posesia documentului în baza căruia se stabilesc beneficiile foştilor şefi de stat.

Pe ce se duc aceşti bani? Mare parte din sumele care sunt suportate de contribuabili merg către plata personalului de care beneficiază fiecare fost şef de stat (şoferi, gărzi de corp, şef de cabinet, secretare şi dactilografe). Ministerul Apărării plăteşte doi subofiţeri de infanterie şi trei subofiţeri de marină care sunt puşi la dispoziţia lui Valery Giscard d’Estaing – costurile sunt de 109, 103, respectiv 177.566 de euro. Ministerul de Finanţe pune un agent la dispoziţia lui Nicolas Sarkozy, doi agenti la dispoziţia lui Jacques Chirac şi trei agenţi la dispozitia lui Giscard d’Estaing. Costul total suportat de Finante în 2013 era de 511.605 euro. Mai contribuie la echipele care îi înconjoara pe foştii şefi de stat şi Ministerul de Interne, dar şi cabinetul premierului. Acesta din urmă a vărsat în 2014 124.000 de euro pentru Jacques Chirac, 155.198 de euro pentru Valery Giscard d’Estaing şi 299.574 de euro pentru Nicolas Sarkozy.

Asemenea sume sunt oferite de statul francez doar în baza unei simple scrisori adresate în 1985 de premierul Laurent Fabius (actual ministru de Externe) fostului preşedinte Giscard d’Estaing. Multă vreme, beneficiile foştilor presedinti nu au făcut obiectul unei atenţii deosebite. În 1955 s-a stabilit ca aceştia să primească o rentă lunară echivalenta cu salariul unui consilier de stat, circa 6.000 de euro astăzi.

Numai că lucrurile se modifică o data cu instaurarea celei de a V-a Republici. Preşedintele Charles De Gaulle, mereu recunoscător pentru sprijinul pe care i l-a oferit fostul preşedinte Rene Coty în instaurarea noului regim, a creat o noua instituţie – Consiliul Constituţional, din care urmează să facă parte, contra unui salariu actualmente de 12.000 de euro, toţi foştii sefi de stat, atat timp cât aceştia nu refuza în mod expres (Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy nu fac parte din Consiliul Constituţional).

Multă vreme, Franţa nu a fost în situaţia de a se îngriji de soarta foştilor presedinti. Charles de Gaulle a murit la un an dupa părăsirea puterii, iar succesorul său Georges Popidou a murit în timpul mandatului. Abia începând cu încheierea mandatului lui Valery Giscard d’Estang s-a pus cu adevarat problema beneficiilor de care să se bucure foştii preşedinţi.

Şi totul a fost reglat printr-o scrisoare din 1985 a premierului Laurent Fabius, adresată lui Giscard d’Estaing (al cărui mandat a luat sfârşit in 1981, după înfrângerea în faţa lui Francois Mitterrand). Scrisoarea a rămas secretă până în 2010. “Preşedintele Republicii consideră necesar să definească, după ceea ce se constată deja în alte mari ţări democratice, un anumit număr de reguli care să stabilească permanent statutul foştilor preşedinti în cadrul Naţiunii”, se arată în scrisoare. Se atabilesc următoarele servicii pe care statul le va oferi fostului preşedinte:

  • un apartament mobilat şi echipat, ale cărui întretinere şi telefon sunt plătite de stat, alături de două persoane de serviciu
  • doi funcţionari ai poliţiei naţionale
  • protectie specială pentru domiciliu şi reşedinţe
  • măsuri similare pentru văduvele foştilor preşedinţi
  • maşină de serviciu şi doi şoferi
  • gratuitate în reţelele publice feroviare, aeriene şi maritime, la cea mai buna clasă
  • un şef de cabinet
  • două asistente
  • un funcţionar de la arhivele naţionale
  • trei secretare dactilografe
  • aceleaşi reguli de protocol ca şi în cazul preşedintilor în funcţie la ceremoniile oficiale
  • ambasadorii Franţei sunt obligaţi să se asigure de buna desfăşurare a vizitelor în străinătate ale foştilor preşedinti, dacă aceştia anunţă Ministerul de Externe în prealabil
  • foştii preşedinţi pot decide oricând să renunţe total sauparţial la aceste beneficii sau la anumite persoane puse la dispoziţia lor. Acestora din urmă li se încheie contractul şi sunt puse din nou la dispoziţia administraţiei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.