Cererea lui Dan Voiculescu privind controlul judiciar, respinsă

Procurorii au respins, luni, cererea lui Dan Voiculescu provind controlul judiciar. Omul de afaceri se află sub control judiciar într-un dosarul de șantaj.

Aflat sub control judiciar, Voiculescu are obligația de a se prezenta de două ori pe săptămână, luni şi vineri, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe data de 10 iulie, cererea lui Dan Voiculescu de ridicare a măsurii controlului judiciar.

De asemenea, pe 30 iulie, Voiculescu a cerut DNA înlocuirea obligației de a se prezenta la IPJ Ilfov în zilele de luni şi vineri, conform programului de supraveghere din cadrul controlului judiciar, cu cea alternativă, de a se prezenta ori de câte ori este chemat.

În motivarea cererii s-a arătat că dispoziţiile din Codul de procedură penală conferă organului de urmărire penală posibilitatea de a aplica una dintre cele două obligaţii alternative, aspect care ar rezulta din utilizarea de către legiuitor a conjuncţiei disjunctive „sau”, respectiv că obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie după un program prestabilit nu este necesară şi proporţională raportat la scopul urmărit prin luarea măsurii, precizează DNA.

De asemenea, în solicitare s-a arătat că „datorită circumstanţelor cauzei, în principal mediatizarea excesivă a cazului, presa cunoaşte zilele şi orele la care trebuie să se prezinte în faţa organului de poliţie, aşa încât inculpatul ar fi expus public atunci când se prezintă la organul desemnat cu supravegherea, fapt care i-ar afecta iremediabil prezumţia de nevinovăţie, aşa cum aceasta este garantată de art. 4 din C.pr.pen., respectiv de art. 6 şi 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului”.

DNA a anunţat, luni, că respinge solicitarea lui Voiculescu, pe motiv că aceasta este inadmisibilă.

Omul de afaceri este cercetat într-un dosarul pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru „şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.