Comisarul Creţu şi-a făcut-o cu mâna ei?

“Comisarul Corina Creţu, atacată de jurnalişti apropiaţi regimului Băsescu” sau “Comisarul României la Bruxelles, atacată de un grup de jurnalişti britanici” ar fi putut fi titlul articolului de faţă, însă doar în cazul în care cele relatate despre Corina Creţu de publicaţia Politico.eu ar fi neadevăruri. Surse de la Bruxelles au confirmat pentru Cotidianul.ro că informaţiile Politico.eu, obţinute din interiorul echipei Corinei Creţu, sunt cât se poate de adevărate, relatate însă pe un ton tendenţios.

Nu este pentru prima dată când Politico.eu critică prestaţia Corinei Creţu, avertismentul îi fusese dat. Publicaţia a avut surse bune, căci unul dintre autori a lucrat pentru Comisia Barroso şi a colaborat şi un jurnalist cu o cunoscută orientare anti-PSD. Articoluleste semnat de Ryan Heath si Carmen Păun. Mai multe despre ei, la finalul articolului.

Politico: Stilul de muncă al Corinei Creţu duce la revolta personalului

Corina Creţu este unul dintre comisarii care absentează cel mai mult de la şedinţele săptămânale, a lipsit la aproape un sfert dintre ele, scrie Politico.eu. Actualii şi foştii angajaţi ai cabinetului Corinei Creţu descrie că situaţia de aici este haotică – şeful de cabinet a plecat, la fel şi şeful-adjunct de cabinet, alături de purtătorul de cuvânt şi alţii. Din 19 membri ai cabinetului, opt au părăsit posturile într-un singur an.

Aceste informaţii nu ar lovi puternic imaginea Corinei Creţu dacă Politico.eu nu ar fi aflat şi lucruri mai grave şi mult mai de impact pentru cititor: Corina Creţu combină deplasările oficiale cu cele de plăcere, cere personalului să-i rezolve problemele personale, de la hainele duse la curăţătorie şi cumpărături şi până la deplasări cu maşina pentru membrii familiei. Politico scrie ca mulţi dintre cei care au demisionat au făcut-o de teamă că nu vor putea sa apere imaginea şefei lor în aceste condiţii. Fostul şef de cabinet, spaniolul Mikel Landabaso, un birocrat foarte experimentat, i-a atras atenţia să nu-şi mai anuleze atât de multe întâlniri, pentru că ar putea să pară suspect. Niciun rezultat, pentru că o copie a agendei personale a Corinei Creţu din ultimul an arată că ea nu a avut întâlniri în zilele de luni, joi şi vineri, iar Politico concluzionează că acest comisar nu a lucrat în aceste zile. Mai mult, Corina Creţu fumează în biroul sau, încălcând o interdicţie generală în Comisia Europeană, iar la reproşurile celor din staff-ul ei, Corina Creţu ar răspunde: “În România, un ministru poate face ce vrea”, citează Politico o sursă.

Corina Creţu spune pentru Politico că timpul în care nu are întâlniri este folosit pentru a citi. “Nu fac cumpărături. Nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi”, spune ea pentru Politico.

Nici în zilele în care se prezintă la Comisie programul Corinei Cretu nu este unul care să se înscrie în liniile obişnuite, Membrii staff-ului spun că nu este o persoană matinală şi că trebuie să reprogrameze mereu întâlnirile de dimineaţă.

Mikel Landabaso, fostul său şef de cabinet, a plecat în luna septembrie, în urma unor dezacorduri legate de lipsa de rigurozitate a programului de muncă şi de modul în care aceasta îşi face programul în timpul deplasărilor, spune sursele Politico. Landabaso a rămas în DG Regio, unde a preluat o funcţie de şef de unitate, după plecarea de la cabinetul Corinei Cretu.

Caz similar şi pentru directorul-adjunct de cabinet, Gabriel Onaca, fost secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene. Şi el a plecat, ca şef adjunct de unitate în DG Regio, în septembrie. Sursele Politico spun că acesta a suferit un “burnout” după ce a fost încărcat cu rezolvarea problemelor Corinei Creţu, pe lângă sarcinile din fişa postului. Purtătorul de cuvânt Dragos Bucurenci a demisionat pe motiv că nu va putea să apere imaginea comisarului. Alţi membri ai echipei au plecat din cauza modului în care Creţu lucra – printre aceştia se numără şoferul comisarului. Corina Cretu susţine că numarul mare de demisii s-ar datora faptului că oamenii cu care a lucrat au fost aleşi foarte repede, fără a avea timp să-i cunoască.

Politico scrie cum Corina Creţu a venit de cinci ori în România în luna martie, iar cu una dintre ocazii a rămas în ţară de marţi până la sfârşitul săptămânii, prelungind o deplasare oficială de trei zile. Şapte dintre cele 20 de deplasări ale lui Cretu în primul an de mandat au fost în România, scrie Politico. Cu excepţia şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, care a lipsit la 14 şedinţe ale Comisiei, Creţu este în topul absenteiştilor, cu 10 absenţe sau mai mult, alături de alţi patru comisari. Sar în ochi şi cele 10 zile petrecute de Creţu în Insulele Reunion, în condiţiile în care deplasarea oficială dura doar patru zile. Creţu a petrecut timpul împreună cu soţul ei, Ovidiu Rogoz. “Am plătit pentru deplasarea mea după cele patru zile”, a fost replica Corinei Creţu.

Politico citează surse care spun că şoferul Corinei Creţu a demisionat în luna iunie, nemulţumit că trebuia să aştepte ore în şir dimineaţa în faţa locuinţei comisarului şi că i se cerea să-i plimbe cu maşina pe membrii familiei. Creţu se apără şi pune ca nu a cerut acest lucru decât de două ori într-un an.

Asistenta Arina Stoenescu ar fi plecat pentru că ajunsese să lucreze mai mult pentru gospodăria Cretu. A fost înlocuită de fosta aghiotantă a lui Adrian Năstase, sepepista Aida Bajanaru, care, scrie Politico, ar fi ajuns la o înţelegere cu Cretu pentru a primi una-două zile libere pe săptămână, în compensaţie pentru munca de la birou, dublată de sarcinile “gospodăreşti”.

Politico scrie că noul şef de cabinet al Corinei Cretu, Nicola de Michelis, ar fi ajuns la un compromis cu comisarul – programul nu va începe mai devreme de 10 dimineaţa, vinerile vor fi libere mereu pentru comisar, dar în schimb de Michelis are liber să organzeze lucrurile cât mai profesionist în cadrul cabinetului.

Problemele nu dispar, sugerează însă Politico. Preşedintele Jean-Claude Juncker ar putea avea probleme de imagine din cauza comisarului român. Publicaţia scrie că Creţu a fost numită de premierul Victor Ponta, care a demisionat ulterior şi acum este acuzat de corupţie. Este amintită şi relaţia apropiată dintre Corina Creţu şi soţia fostului premier, Daciana Ponta.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Margritis Schinas, a declarat însă că Creţu „este un membru puternic al echipei Juncker şi face o treabă bună în calitate de comisar pentru politica regională, pentru creştere şi locuri de munca”. Noul şef de cabinet spune că nu este nimic neobişnuit în schimbarea radicală din cadrul echipei, mai ales în primul an. Niciunul dintre membrii foşti sau actuali ai cabinetului Corinei Creţu nu a comentat pe marginea informaţiilor publicate de Politico.

Cine este Politico.eu?

Publicaţia Politico.eu este, la origini o creaţie a The Economist Group, un proiect început în urmă cu 15 ani de către revista britanică, care dorea să aibă o extensie şi la Bruxelles, sub denumirea European Voice. La finalul anului trecut, afacerea britanică de la Bruxelles a fost cumpărată de trustul american Politico și de grupul media german Axel Springer, aparand sub denumirea de Politico. A fost momentul începând cu care tonul articolelor a devenit mai critic şi mai tendenţios la adresa instituţiilor şi a birocraţiei de la Bruxelles.

Carmen Păun scria pentru publicaţia Euobserver în vara anului 2012, poziţie din care a susţinut puternic poziţia preşedintelui Traian Băsescu. A participat la Bruxelles la un protest împotriva guvernului lui Ponta în dublă calitate, de protestatar şi de jurnalist care intervievează puţinii participanţi la acţiune. Carmen Păun beneficiase de o bursă ICR. La protestul amintit a participat şi o cofondatoare a Cnetrului Român de Politici Europene, condus de Cristian Ghinea, acum consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Guvernului, pe care premierul Dacian Cioloş pare că doreşte să o învestească cu puteri mai mari şi să o transforme în nucleul dur al cabinetului său.

Britanicul Ryan Heath este acum corespondent la Bruxelles al Politico.eu. El a fost cel care a criticat România pentru prestaţia preşedintelui Iohannis, în luna aprilie 2015, atunci când a avut loc primul Consiliu European dedicat migraţiei (crizei din Marea Mediterană). A scris atunci că România a venit degeaba la Consiliul European.

Ryan Heath ştie multe lucruri din interiorul Comisiei, are surse bune în aparatul birocratic, pentru ca până la finalul anului 2014 a fost purtător de cuvânt al unei vicepreşedinte a Comisiei Barroso, Neelie Kroes, fost comisar pentru Agenda Digitală.

Articolul publicat joi de Politico.eu a fost precedat de un avertisment. La începutul lunii noiembrie jurnalistul, tot britanic, Tim King, critica prestaţia Corinei Creţu. O considera, alături de comisarul polonez pentru Piaţa Internă şi Industrie, Elżbieta Bieńkowska, drept cel mai slab comisar care, pe deasupra, a primit şi un portofoliu important. King a criticat şi prestaţia întregii Comisii Juncker, furnizând şi o serie de informaţii mai puţin obişnuite – punea parte din eşecurile Comisiei pe seama litiazei renale a preşedintelui Juncker. Mai puţină durere şi mai mult somn ar fi dus la alte rezultate, scria King.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.