Consiliul Diasporei este rezultatul manipulării PNL și PSD

Singurul delegat care a cerut participanţilor la primul Congres al românilor din diaspora, desfăşurat recent, la Bucureşti, să pună înaintea bătăliei pentru funcţii o listă a problemelor care trebuie rezolvate a venit în redacţia Cotidianul şi ne-a acordat un interviu în exclusivitate. Daniel Ţecu este preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, locuieşte şi trăieşte de mai mulţi ani în Spania.

Eu cred că acest Consiliu care a fost ales este rezultatul manipulării unui grup de politicieni din cele două partide mari, PNL şi PSD. Și cred că fac rău diasporei. Niciodată n-am văzut diaspora mai ruptă ca astăzi. Cert este că diaspora este ruptă de acest Congres. Mi-ar fi plăcut ca diaspora să fie unită de acest Congres, nu s-o rupă”, a explicat Ţecu principala consecinţă a organizării defectuoase a unui eveniment de la care mulţi aveau speranţa că va însemna un debut al unei colaborări cu rezultate între oficialii de la Bucureşti şi românii de pretutindeni.

Congresul ar fi trebuit organizat de diaspora, spune Ţecu. ”E o ruşine pentru noi să treacă două zile în care nici un minut să nu fie dedicat românilor. Păi, cum să fiu eu reprezentatul românilor, dacă eu nu încerc să rezolv problemele lor?”, afirmă liderul FADERE, care explică de ce în loc de 300 de participanţi, au venit doar 49, de ce nu s-au înscris din mai multe ţări, comunităţile tradiţionale evitând implicarea în acest eveniment, şi alte detalii din culisele unui eveniment aşteptat de şapte ani şi care, în final, s-a dovedit un fiasco.

Care sunt însă problemele reale ale românilor de pretutindeni despre care ar fi trebuit să se discute? Daniel Țecu vorbeşte despre relaţia cu consulatele şi ambasadele – mergând până la nevoia reducerii birocraţiei şi costurilor pentru eliberarea unor acte necesare precum cărţile de identitate (în prezent cei care au nevoie de astfel de documente sunt nevoiţi să îşi ia concedii şi să vină să stea în România o perioadă, până la eliberarea actelor); situaţia dramatică a copiilor lăsaţi acasă care ajung să se sinucidă de dorul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate; pericolul reducerii alocaţiilor pentru copii în urma unor semnale din Austria şi Marea Britanie care au solicitat micşorarea la nivelul din România, deşi copiii locuiesc în diferite ţări ale Uniunii Europene unde nivelul de trai este diferit de cel de acasă; accesarea de fonduri europene pentru integrarea romilor; dificultăţile pe care le au românii din ţară care doresc să îşi înmormânteze acasă, creştineşte, rudele decedate în condiţii dramatice, în străinătate. Un alt subiect abordat se referă la numărul extrem de mic al românilor care s-au înscris până acum să voteze prin corespondenţă, precum şi al celor care ştiu să profite de noile reglementări legislative şi pot cere să înfiinţeze noi secţii de votare dacă există 100 de solicitări dintr-o localitate.

Despre relaţia românilor cu funcţionarii din Uniunea Europeană, preşedintele FADERE declară: ”Există trei tipuri de abuzuri pe care statul român le poate ignora, dar ele există. Cine îşi imaginează că un român este primit în străinătate cu braţele deschise, se înşeală”. Din interviu puteţi afla care sunt tipurile de abuz, dar şi despre unele legi care se fac la marginea directivelor europene astfel încât să-i favorizeze pe conaţionalii autorilor. Angajatorii profită de vulnerabilitatea românilor care acceptă să lucreze mai mult şi în condiţii mult mai proaste este un alt exemplu oferit.

Statul român ar trebui să aibă tot timpul contact cu autorităţile unde există comunităţi de români şi să trateze problemele acestora. Preşedintele, prim-ministrul ar trebui ca înainte de orice să planifice întâlniri cu comunităţile de români şi să facă o listă a obiectivelor şi problemelor semnalate pe care apoi, la întâlnirile bilaterale, să le semnaleze cerând rezolvarea lor.

L-am întrebat pe Daniel Ţecu şi dacă românii ştiu să-şi apere drepturile, dacă sunt organizaţi şi colaborează cu oficialităţile statelor în care trăiesc încercând să participe la elaborarea legilor, deciziilor astfel încât să reuşească să preîntâmpine tot felul de probleme referitoare la migraţie. ”Dacă românii ştiu? Eu cred că ar trebui să se implice mult mai mult. Cred că ar trebui să se implice şi în politica ţării respective. Durerea cea mai mare este că românii ceilalţi, pe deasupra faptului că avem candidaţi puţini, care ar trebui să se strângă pentru că, în sfârşit, au acest pol care reuşeşte să se ridice şi să fie candidat, nu fac acest lucru. Nu pot să-i înţeleg. Românii nu sunt solidari cu poporul lor! Românul este un om inventiv, muncitor, dar când apare o chestiune de invidie este dispus să trădeze”.

După Brexit, problemele românilor din Marea Britanie au devenit extrem de complexe. Ţecu le enumeră pe cele transmise către FADERE recent. El confirmă şi povestirile unor români despre felul în care, după ce au fost auziţi că vorbesc în limba română, au fost sfătuiţi, pe stradă sau în magazine, să se întoarcă în ţara lor. ”Este adevărat că am citit mai multe mesaje de la români, şi nu numai din Anglia. Și din Olanda, de exemplu, am văzut o fotografie cu un mesaj împotriva românilor. S-ar putea să fie izolate. Ce este cert este că am transmis o cerere către autorităţile române, către preşedinte şi către primul ministru să aibă mare grijă şi să negocieze clar poziţia noastră. Am avut o întâlnire şi cu ministrul nostru de Externe, care m-a asigurat că negocierile vor fi la pachet şi că Uniunea Europeană ne va apăra”. Ce ar putea face însă autorităţile române, vă invităm să ascultaţi în interviu.

UPDATE
Risipă de bani publici pentru mofturile a doi parlamentari

Într-un comunicat de presă, astăzi FADERE a anunțat că din punctul de vedere al Federației procesul de înscriere a delegaților la Congres nu a fost respectat, alegerile au fost manipulate de organizatori, diaspora este scârbită de toate aceste murdării cu iz dâmbovițean.

”E inadmisibil să înființezi un Consiliu, fără să existe un regulament de funcționare. Întreaga acțiune a fost o risipă de bani publici pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai și a senatorului Ovidiu Iane. Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu pentru că este nereprezentativ și nelegal ales”, este poziția FADERE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.