Cum ajung serviciile secrete să fie ”orbite de Allah”

Un tânăr belgian pleacă în 2014 la jihad în Siria și devine cunoscut pentru că a legat cadavre decapitate de camioneta lui și pentru ca și-a adus fratele de 13 ani la război. Deși poza îi apăruse în presă în 2014, deși poliția spune că nu intrase pe pista falsă a jihadiștilor care doreau să se creadă ca a murit, deși îi asculta convorbirile, el reintră nestingherit în Europa, în spațiul Schengen, și apoi revine acasă, în Belgia. Pune la cale un atentat în ianuarie 2015 și pleacă la fel de nestingherit înapoi in Siria, de unde le dă cu tifla serviciilor secrete și sugerează că va organiza alte atentate. Iar apoi are aproape un an la dispoziție pentru a pune la cale atacurile de la Paris, colaborând de la distanță cu ”frații” săi dintr-un ”no man’s land” din Bruxelles. Pentru a nu mai spune că acum, după atentatele de pe 13 noiembrie, apar voci oficiale care susțin pentru AP că același individ s-ar afla și în spatele atacului nereușit din trenul de mare viteză Amsterdam-Paris, în luna august.

Comedie neagră în două acte cu servicii secrete, poliție și un tânăr de 27 de ani

”Polițiștii din forțele antitero au lichidat doi suspecți și au arestat 15 indivizi suspectați de jihadism în Blegia și Franța. La ora 11 a fost dejucat un complot islamist de amploare care viza asasinarea mai multor polițiști. Odată cu aceste acțiuni au fost împușcați mortal doi suspecți, iar altul a fost rănit în orașul belgian Verviers, lângă frontiera germană”.

Astfel începea un articol publicat de The Guardian pe 16 ianuarie 2015. Se întâmpla la doar o săptămână după atacurile de la Charlie Hebdo, la Paris. Trei zile mai târziu apărea informația cum că organizatorul complotului era Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocană în vârstă de 27 de ani.

Poliția belgiana nu a reușit să-l prindă. Nu reușiseră decât să-l rețină și să-l aresteze pentru furt, ani buni înainte. ”S-au efectuat descinderi în cartierul Molenbek din Bruxelles, acolo unde locuia Abaaoud, scrie presa. Doi suspecți care au plecat din Belgia imediat după atac au fost arestați în Franța”, se mai arată în articolul publicat de The Guardian pe 18 ianuarie.

La scurt timp după atentatele de pe 13 noiembrie de la Paris, procurorul general al Frantei declara că atacurile nu au fost puse la cale pe teritoriul Frantei și nici măcar in Europa, ci in Orientul Mijlociu. Iar pe 16 noiembrie era numit ”creierul” atentatelor soldate cu 129 de morti – Abdelhamid Abaaoud, belgianul care scăpase printre degetele poliției belgiene la începutul anului.

La începutul anului, convorbirile lui Abaaoud erau interceptate de serviciile belgiene. Vorbise cu cei doi jihadiști care urmau să fie lichidați de poliție. Telefonul lui Abaaoud a fost localizat în Grecia. Poliția elena a intervenit, a arestat câțiva suspecți, însă Abaaoud nu se afla printre ei.

Iar pe 24 ianuarie, presa belgiană vine cu informații excepționale – conținutul telefonului mobil al celui mai căutat jihadist belgian. Până pe 7 ianuarie, Abaaoud făcuse fotografii cu apropiații din Belgia, descărcase de pe internet caricaturi, lucruri banale, după cum scrie presa belgiană. Pe 7 ianuarie începe însă să caute sa închirieze o mașină spațioasă și rapida, ca și cum ar fi vorba de o călătorie lungă. Imagini din călătorie nu apar, însă este limpede că destinația a fost Siria. La începutul lunii februarie, tursitul jihadist străbătuse deja întreaga Europă, cu o oprire dovedidă în Grecia, și ajunsese in Siria.

Nu era pentru prima dată când întreprindea o asemenea călătorie. Mai fusese în Siria în urma cu un an, în 2014. Faptul a trecut neobservat. Abaaoud a intrat în atenția autorităților și a presei după ce l-a adus în Siria pe fratele sau cel mic, de doar 13 ani, la câteva luni dupa ce fusese pentru prima dată în Siria. Această atenție a presei se concretizează printr-un articol publicat pe 24 ianuarie 2015 în New York Times. Aflăm aici, chiar de la sora mai mare a lui Abaaaoud, că în toamna anului 2014 a primit un telefon din Siria și i s-a spus că fratele ei devenise ”martir”, adica a fost ucis.

Poliția belgiană spune că acel telefon era menit să ducă autoritățile pe o pista falsă, sa le determine sa creada ca Abaaoud este mort, astfel încât el să se ocupe în liniște de planificarea complotului de la Verviers.

”Allah i-a orbit”

După a doua plecare în Siria (și ultima, cel puțin deocamdată…), Abaaoud a ajuns chiar si in ”oficiosul” Statului Islamic, revista Dabiq – toponim legat de escatologia musulmană – (se pare că orice organizație teroristă care se respectă editează și o revistă – cea a Al-Qaeda se numeste, mai putin inspirat, ”Inspire”).

Iată ce spune Abaaoud pentru revista Dabiq după ce a ajuns în Siria, în luna februarie.

A fost greu să ajungi în Blegia?

Am avut mai multe cumpene. Ne-a luat luni de zile să găsim o cale să ajungem în Europa si, prin puterea lui Allah, am ajuns în Belgia. Am reușit să obținem arme și o casă conspirativă unde am planificat operațiuni împotriva cruciaților.

Cum a obținut presa imagini cu tine ca soldat al jihadului?

Un frate mi-a făcut o poză înainte de o bătălie, dar și-a pierdut camera care a fost vândut de un murtadd unui jurnalist occidental. Brusc mi-am văzut poza în toata presa, însă poliția a fost orbită de Allah. Am fost oprit de un polițist care s-a uitat la mine ca să mă compare cu poza mea, dar m-a lăsat să trec ca și cum nu aș fi semanat. A fost un alt dar de la Allah.

Dacă nu ai fost cu ei când a avut loc raidul, de ce ai devenit suspect?

Serviciile știau de mine dinainte. Am fost arestat înainte. După raidul de la casa conspirativa au considerat că am fost împreună cu frații. Au adunat informații de la agenții din toată lumea pentru a mă reține. Au arestat musulmani în Grecia, Spania, Franța și Belgia pentru a ma prinde.

Povestește-ne despre călătoria spre Siria.

Allah i-a orbit si am putut să vin in Siria cu toate că eram urmărit de atâtea servicii secrete. Toate astea dovedsc că un musulman nu trebuie să se teamă de serviciile cruciaților. Poza si numele meu erau la toate știrile și, cu toate astea, am reușit să stau în țara lor, să planific operațiuni împotriva lor și să plec în siguranță când a fost nevoie.”

”Gaura neagră” din Bruxelles

Abdelhamid Abaaoud s-a născut în familia unui marocan care a imigrat în Belgia și s-a stabilit în Bruxelles. Familia sa părea să nu o ducă rău. Tatăl său avea un magazin de încălțăminte si l-a trimis la liceul catolic Saint-Pierre din Bruxelles, o școala bună. Abdelhamid nu era un tânar religios. Sora sa mai mare spune că nici măcar nu trecea pe la moschee. Unul dintre foștii colegi spune că era unul dintre elevii ce creau buna dispoziție în clasă, făcea glume bune si flirta cu colegele.

A trăit în Molenbek, cartierul musulman din Bruxelles, acolo unde rata șomajului este foarte mare, unde legăturile cu centrul orașului sunt greoaie, unde exista 22 de moschei oficiale, unde serviciile sunt precare. Aici au avut loc descinderi și dupa atacurile din ianuraie, si dupa atentatul recent de la Paris. Salah Abdeslam, organizatorul direct al atentatelor de la Paris, locuia tot în Molenbek, la 30 de metri de locuința lui Abaaoudi.

”Observ că de fiecare data este o legătură cu Molenbek” ”, a spus premierul belgian Caharles Michel după atentatul de la Paris. ”Este o problemă uriașă. Nu avem controlul asupra situatiei din Molenbek”, a spus si ministrul de Interne Jan Jambon.

În presa internațională au apărut speculații că până și poliția SUA și statele europene are zone din marile orase în care nu intră, în care bandele de infractori și de radicali acționează liber. Publicația The Atlantic a trimis un reporter și un fotograf în Molenbek. Nu au observat nimic care sa facă o legătură clară cu jihadismul. ”Este o zonă săracă a orașului. Dar poate să fie foarte plăcută dacă știi unde să mergi”, spune fotograful Johannes Vande Voorde.

Totuși Belgia, cu 6% musulmani din totalul de 11 milioane de locuitori, se pare că are o problemă. Franța și Belgia dădeau circa 25% din totalul tinerilor europeni care luptau în Irak de partea jihadiștilor la mijlocul anilor 2000. Apoi sute de belgieni au plecat să lupte în Siria (516 potrivit unor cercetători, mult peste statistica guvernului). Practic, Belgia are cei mai multi luptători jihadiști pe cap de locuitor între țările europene. Si in Belgia a fost descoperita și cea mai mare celulă de recrutare a jihadistilor, organizatorii, tot din Molenbek, fiind condamnați în decembrie 2014.

Noua generație de jihadiști

Aceasta este povestea lui Abdelhamid Abaaoud, ”nume de scenă” în Siria – Abu Umar Al-Baljiki.

Nu este un mujahedin din peșterile afgane, antrenat de CIA și finanțat de saudiți pentru a lupta împotriva sovieticilor, nu este călit în luptă, nu a ținut de mic o armă în mână, nu știe mai nimic despre primele intifade, despre Yasser Arafat, așa cum a fost cazul primei generatii de lideri jihadiști. Abdelhamid avea doar 13 ani când cădeau turnurile gemene și SUA invadau Afganistanul. În schimb, noii lideri jihadiști vin din Europa cosmopolită, din cartierele musulmane, dintr-o lume ce vorbește cu un accent de care angajatorii se feresc, unde serviciile sunt mult mai proaste decât în zona vecină a orașului, o lume gri în care pata de culoare este dată de realitatea virtuală și unde sursele de venit sunt ajutoarele de la stat.

”Sunteți mulțumiți cu viața pe care o trăiți, o viață umilitoare, fie că sunteți în Europa, Africa, țările arabe sau în America? Sunteți mulțumiți cu această viață, cu această viață în umilință? Doar jihadul violent poate să vă redea mândria și onoarea. Veți găsi asta doar în religia voastră și doar în jihad. Este oare ceva mai bun decât jihadul și martirajul?”, scria Abdelhamid Abaaoud.

Liderii UE au decis ca imigranții din Orientul Mijlociu și Africa să fie adunați în Europa în mai multe așa-zise hot spot-uri, de unde să fie apoi trimiși pe baza unor cote obligatorii în țările membre, care, la rândul lor îi vor găzdui în centre de primire. Mai poi, inserția lor socială rămâne neclară, se spune doar că vor salva economia unei Europe îmbătrânite. Dar este suficient să ne întrebăm ce impact ar putea avea cele scrise de un ”Abaaoud” oarecare asupra celor adunați în aceste hot spot-uri, în centrele de primire în care vor avea de petrecut luni și poate chiar ani, aceasta după experiența și ea de ani de zile a drumului către Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.