Dacă e luni, e teatru TV

Pe 18 ianuarie 2014 s-au împlinit 135 de ani de la premiera absolută la Bucureşti a piesei „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale.

18 ianuarie 1879, o seară în care Caragiale a fost huiduit de publicul ofensat de ironia nemaivăzută a autorului, care prea împungea cu un deget ironic obrazul subţire al vremurilor. Două reprezentaţii, atât a durat atunci viaţa “Nopţii furtunoase”.

„Să nu te miri că se potrivesc cuvintele înţeleptului de acu o sută treizeci de ani cu starea de azi a artei la noi… Miră-te mai bine că şi peste alţi o sută treizeci de ani, vor fi mulţi, foarte mulţi «epitropi şi ctitori ai intelectualităţii române» cărora vor trebui spuse aceleaşi adevăruri şi… tot degeaba spuse”, afirma I.L.Caragiale la 19 septembrie 1909.

Octavian Cotescu, atent la onoarea de familist

TVR 2 marchează acest eveniment istoric prin difuzarea luni, 20 ianuarie, ora 20.40 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), a unui spectacol realizat în 1984 după textul celebrei piese a marelui dramaturg.

Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Sorana Coroamă Stanca.

Onoarea şi trădarea, familia şi politica, raţiunea şi amorul nebun… aceleaşi situaţii şi personaje caragialeşti care au atras atenţia publicului la prima reprezentaţie a piesei în anul 1879 sunt readuse la TVR 2, în faţa publicului telespectator, prin intermediul unui spectacol din “Arhiva de Aur” a Televiziunii Române.

Mitică Popescu, un Ipingescu de neuitat

Un text pe care toată lumea îl ştie, o poveste care se poate petrece şi astăzi, şi mâine, o distribuţie fantastică: Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache.

,,«Noaptea…» a fost o experienţă fantastică şi îmbogăţitoare, pentru că jucam cu profesorul meu Cotescu, pentru că jucam lângă unii dintre cei mai importanţi actori ai ţării, Vali Seciu, Mitică Popescu, pentru că jucam alături de colegii mei fruntaşi, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Stelică Nistor, pentru că jucam în regia unei frumoase şi drepte femei, Sorana Coroamă. Pentru acea clipă de împreunare, mulţumesc încă o dată destinului”, spune Horaţiu Mălăele, unul dintre actorii care au făcut din acest spectacol un regal teatral.

Horaţiu Mălăele, tânărul jurnalist Rică Venturiano

Televiziunea Română continuă să producă şi să difuzeze teatru tv. Anacronici, ar putea spune unii. Într-o lume în care prima pagină e ţinută de divorţuri celebre, diete minune şi de sfârşitul amânat al lumii, ne încăpăţânăm să mizăm pe valorile clasice.

Ţara asta a fost binecuvântată cu autori care au făcut din vorbă rod, cu actori uriaşi, cu regizori care au ştiut să creeze momente magice. Parcă nu e drept să ne amintim de ei doar în momentul marii treceri, preţ de câteva zile. Merită să îi celebrăm în fiecare zi, să îi preţuim şi să le dăm înapoi măcar o picătură din dragostea pe care ne-o oferă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.