Daţi-mi un oscior şi vă dau tot dinozaurul

În 2014, la predarea funcţiei de preşedinte, Traian Băsescu a trebuit să predea şi valiza noastră ”nucleară”: secretul despre echipele mixte SRI-DNA şi ilegalitatea acestor echipe.

În 2006, la un an după prima decizie a CSAT în acest sens, Traian Băsescu a trimis spre Parlament noile proiecte de legi ale securităţii naţionale, incluzând şi noul proiect de lege pentru funcţionarea SRI. În acel pachet de legi erau prevăzute limitele de acţiune ale acestor echipe. Oricare ar fi fost amendamentele parlamentarilor (char neconstituţionale fiind), echipele mixte ar fi intrat sub acoperire legală. Acel pachet de legi a dispărut, însă, în sertarele Parlamentului şi n-a mai ieşit de acolo.

Aurel C. Rogojanu relatează pe larg despre elaborarea acelui pachet de legi în cartea sa din 2015 „Factorul Intern” (Editura Compania). Fusese trimisul SRI în Comisia de lucru de la Cotroceni pentru conceperea pachetului de legi. Întregul an 2015 s-a derulat fără ca noul preşedinte să acţioneze pentru reintrarea Binomului SRI-DNA în deplină legalitate. N-avea încă… ”Guvernul meu”.

În februarie 2016, când avea deja ”Guvernul meu”, i-a permis generalului Oprişor, secretarul CSAT, să facă cunoscută Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România existenţa acelor echipe mixte. Cum-necum, cei de la UNJR au fost intimidaţi şi secretul a rămas fără ieşire în public.

În aceeaşi perioadă a anului 2016, au început demersurile de iniţiere a acţiunii ”Black Cube”. Din mărturia şefului Black Cube rezultă că preşedintele Iohannis avea nevoie de informaţii care să justifice nesemnarea prelungirii mandatului Codruţei Kovesi la conducerea DNA. Acţiunea ”Black Cube” a fost deconspirată de ”băieţii de la FBI Bucureşti”, spune în mărturia sa şeful Black Cube. Mandatul Codruţei Kovesi a fost preungit. În aceeaşi mărturie, aflată la DIICOT, şeful Black Cube spune că toată acţiunea echipei sale trebuia să fie ferită de ochii şi se urechile generalului Coldea.

Avem, aici, un important oscior din scheletul întregului dinozaur. Eşecul acţiunii îndreptate împotriva capului procurăresc al Binomului a fost urmat, începând din vara anului 2016, de înteţirea tirului lui Traian Băsescu împotriva Binomului. În campania electorală din noiembrie-decembrie 2016, s-au adăugat acestui tir trasoarele candidatului PRU Sebastian Ghiţă. La vremea aceea, în contextul acela electoral, viitorul lunetist Sebastian Ghiţă nu trăgea de la distanţă. Trăgea doar trasoare, fiindcă nu era credibil.

Preşedintele nostru a sperat că, după alegeri, va avea din nou ”Guvernul meu”. Mare i-a fost surpriza când a văzut că PSD a luat mai multe voturi decât indicau sondajele şi că o majoritate parlamentară de dreapta va fi imposibilă.

Aici ne lipseşte un oscior: ce va fi gândit preşedintele despre rolul generalului Coldea în apariţia acestei surprize electorale?

Putem reconstitui acest oscior după evenimentele care s-au derulat în jurul lui: tentativa de rupere a ALDE din alanţa cu PSD; amânarea formării noului guvern; tansformarea lui Ghiţă în lunetist şi devastatorul său serial de dezvăluiri care au dus la pensionarea generalului Coldea.

Dinozaurul a rămas cu un cap neafectat încă decisiv de lunetist. Acest cap neafectat era planificat să fie cel al generalului dacă şefa DNA n-ar fi avut protecţia excepţional de eficientă a băieţilor de la FBI Bucureşti (Secret Service).

x
x x

Dacă reconstituirea de mai sus este corectă, ce concluzie am putea avea? Iohannis a încercat demantelarea poliţiei politice SRI-DNA (ilegală şi secretă) dezvăluind-o prin UNJR. Canalul acesta a fost astupat vreme de 11 luni de cineva. Apoi, a încercat demantelarea funcţionării ei printr-o altă numire de şef la DNA. Operaţiunea a fost dejucată de Secret Service. În cele din urmă, a trebuit să cadă capul gânditor al dinozaurului, dar preţul operaţiunii are a fi mult mai mare: acum cad pe masă mult prea multe dovezi ale existenţei politiţiei politice în inima statului nostru de drept pentru ca alte capete vinovate să poată scăpa doar pentru că au binevoit să lovească tardiv în Binom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.