Despre origini şi original. Cu Aman şi iluminiştii

Artmark deschide noul sezon al pieţei de artă 2015 – 2016 cu un tur de forţă spectaculos: 6 licitaţii, 6 lumi fascinante, 3 tematici originale, peste 300 de loturi şi un număr nelimitat de poveşti. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 11 – 28 septembrie la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar sesiunea de licitaţii va avea loc între 29 şi 30 septembrie la Athénée Palace Hilton.

Hora de la Aninoasa, de Theodor Aman

Licitaţia de deschidere este deopotrivă dedicată întemeietorului primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti – Theodor Aman şi celor pe care i-a influenţat şi inspirat de-a lungul activităţii sale artistice. Recunoscut drept primul artist modern autohton, Theodor Aman este o prezenţă rarissimă în licitaţiile de artă, majoritatea picturilor sale fiind conservate în reţeaua muzeistică naţională, inclusiv în proaspăt redeschisul Muzeu Theodor Aman din Bucureşti. Astfel că identificarea în colecţiile private şi atragerea la vânzare a unui număr de nu mai puţin de 10 picturi de Aman reprezintă un eveniment fără precedent în piaţa românească de artă.

Fetiţa cu cocoşul, de Nicolae Vermont

Totodată, Aman este prezent în premieră într-o licitaţie din România cu două opere ale căror estimări depăşesc 100.000 mii euro fiecare, Natură statică cu căpşuni (estimare: 150.000 – 200.000 euro) şi Hora de la Aninoasa (estimare: 100.000 – 150.000 euro). Totalul estimărilor minime, doar ale operelor maestrului, depăşeşte 500.000 euro. Printre elevii săi se numără Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Constantin Artachino, cu toţii recunoscuţi atât pentru valoarea lor culturală originală, cât şi pentru volumul tranzacţiilor.

Timbru Cap de Bour 27 parale

Un alt punct zero în istorie este abordat de Licitaţia România iluministă – de la Brâncoveanu la Cuza, care aduce în atenţia publicului documente şi manuscrise cu valoare muzeală încă din secolul XVI. Cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858 (preţ de pornire: 10.000 euro), ce face parte din primele timbre tipărite pe teritoriul Ţărilor Române. Tirajul iniţial de 6.000 de exemplare a circulat doar 3 luni, fiind retrase la sfârşitul lui octombrie 1858. Important este şi Hronicul vechimei a romano-moldovlahilor (preţ de pornire: 1.200 euro), ultima carte scrisă de Dimitrie Cantemir şi una dintre cele mai complexe recenzii asupra originii poporului român de până la acea vreme (1719 – 1722).

Pentru a descoperi cum arăta un Firman emis de sultanul Selim al III-lea sau a răsfoi ediţia princeps din 1812 a lucrării Istoria pentru începutul românilor în Dacia de Petru Maior, ce rectifică denaturările adevărului istoric de către istoricii maghiari ai vremii, vă invităm la Palatul Cesianu-Racoviţă începând cu vineri, 11 septembrie.

Cele două licitaţii discutate au loc marţi, 29 septembrie, la Athénée Palace Hilton, la ora 19.30.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.