Donald Trump: „Un abuz fără precedent”

Un judecător federal a blocat miercuri, pentru întreg teritoriul SUA, a doua versiune a decretului anti-imigrație semnat de Donald Trump, administrând o nouă înfrângere judiciară președintelui american privind cea mai controversată măsură a președinției sale, comentează AFP, citată de Agerpres.

Cu numai câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noului text din care au fost eliminate, totuși, elementele cele mai contestate, judecătorul Derrick Watson din Hawaii a apreciat în hotărârea sa că suspendarea temporară a decretului evită un „prejudiciu ireparabil”.

În cursul unei reuniuni publice, Donald Trump a denunțat decizia „eronată” a unei justiții care, în opinia sa, comite astfel „un abuz de putere fără precedent”. El a promis că va merge până la Curtea Supremă.

Pentru a-și explica decizia sa, judecătorul Watson s-a sprijinit în special pe mai multe declarații făcute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia că decretul conține „dovezi semnificative și de netăgăduit de animozitate religioasă”.

Decizia sa face referință la afirmații din campanie ale lui Donald Trump, atunci când s-a pronunțat pentru interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care blochează intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane, urma să fie pus în aplicare cu începere de miercuri la miezul nopții, ora Washingtonului (joi, 04.00 GMT).

Alte două audieri s-au desfășurat, de asemenea, miercuri pe cele două coaste al SUA, oferind prilejul unor discuții aprinse în legătură cu acest decret privind migrația.

La Greenbelt, oraș din Maryland, în estul Statelor Unite, o coaliție de organizații pentru apărarea libertăților și refugiaților, printre care puternica American Civil Liberties Union (ACLU), a reafirmat că decretul îi vizează în mod discriminator pe muslumani.

„În spiritul lui (Donald Trump), pericolul asociat cu musulmanii și pericolul asociat cu refugiații sunt unul și același pericol”, a acuzat avocatul ACLU, Omar Jadwat.

„Constituția a permis încă o dată să se pună o frână decretului scandalos și defăimător” al președintelui american, și-a exprimat ACLU satisfacția după decizia judecătorului din Hawaii împotriva căreia guvernul are posibilitatea de a face apel.

Noul decret „nu face nicio distincție între religii”, a insistat Jeffrey Wall, avocatul guvernului cu prilejul audierilor din cursul zilei, unele desfășurându-se prin telefon.

Al doilea decret, în prezent blocat, prevedea închiderea temporară a frontierelor americane pentru refugiații din lumea întreagă și suspendarea acordării de vize pe timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen.

Ordinul, care nu mai cuprinde Irakul și îi exceptează pe posesorii de vize și „green cards”, este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie, care a provocat brusc haos în aeroporturi și o suscitat reacții de indignare în lume și numeroase manifestații în Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.