Efectul anunțului referendumului în Grecia

Grecii golesc ATM-urile băncilor după ce premierul Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui referendum pe tema planului creditorilor internaționali ai țării.

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineață, în fața sediilor băncilor din Grecia și au golit ATM-urile după ce prim-ministrul Tsipras a anunțat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după ședința Eurogrupului, prevăzută sâmbătă după-amiază, relatează Agerpres, care citează Bloomberg.

Doi reprezentanți ai unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul țării au rămas fără numerar sâmbătă dimineață și este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecție suplimentară de lichidități din partea Băncii Greciei.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a declarat că se fac eforturi pentru a furniza bani în sistem.

„Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu știu pentru ce sunt chemați să voteze”, a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre persoanele care stăteau la coadă în fața unui ATM al Băncii Naționale a Greciei.

Unul dintre bancheri a precizat că instituția pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineață până la ora locală 11,30. Alpha Bank a oprit toate tranzacţiile online, potrivit The Telegraph.

Deponenții au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliția anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

Pe de altă parte, în unele supermarketuri din Atena s-au format cozi lungi cu persoane care își fac provizii, potrivit Reuters.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunțat vineri noapte organizarea unui referendum în Grecia pe 5 iulie pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.

„Cu un discurs la miezul nopții, premierul a pus în spatele oamenilor responsabilitatea eșecului său răsunător, anuțând un referendum pe 5 iulie”, a titrat publicația greacă Eleftheros Typos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.