Extrema dreaptă contestă rezultatul prezidenţialelor din Austria

Partidul Libertăţii din Austria contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale peirdute de candidatul sau, Norbert Hofer, scrie Die Presse.

Hofer, candidatul extremei drepte, a câştigat primul tur al prezidenţialelor, depăşindu-l pe independentul Alexander Van der Bellen, susţinut de ecologişti. Difereneta a fost de peste 13%, circa 600.000 de voturi. În cel de al doilea tur, pe 22 mai, Hofer conducea din nou în faţa rivalului sau. Însă a doua zi, după numărarea a 700.000 de voturi prin corespondenţă, Hofer a pierdut la doar 31.000 de voturi.

Partidul de extremă dreapta a contestat rezultatele din 94 de circumscripţii care totalizează 537.000 de voturi.

Liderul partidului, Heinz-Christian Strache, a declarat miercuri că s-a înregistrat un număr mare de nereguli şi incidente, multe dintre ele legate de votul prin corespondenţă. “Dacă nu ar fi fost aceste nereguli, Norbert Hofer ar fi putut fi ales preşedinte”, a spus Strache.

Curtea Constituţională are acum la dispoziţie patru săptămâni pentru a decide dacă trebuie reluat votul în unele dintre circumscripţii sau dacă se va relua numărătoarea celor deja exprimate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.