Surprize, surprize la festivalul salariilor de la Sinaia

Liderii coaliției de guvernare au dat undă verde joi seară legii salarizării unitare la Sinaia, după mai multe momente de incertitudine în spațiul public, traduse în două ședințe maraton.

Soarta legii, programată la semnat de către liderii coaliției după o gură de aer proaspăt de munte, era sub semnul întrebării joi la ora 18.00.

Semnarea proiectului de către liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a fost întârziată din cauza faptului că reprezentanţii ALDE au ridicat o serie de probleme cu privire la lege, au declarat surse politice. Dragnea a precizat ulterior că legea a trebuit recitită de către cei de la ALDE.

„Nu a existat nicio divergență între PSD și ALDE pe legea salarizării unitare. În ultimele două săptămâni, eu și colegii din PSD ne-am adus contribuția la proiectul redactat de guvern. Colegii de la ALDE nu au avut această posibilitate și au recitit legea, au făcut niște simulări, pentru a veni cu proiectul de lege finalizat și pentru a putea fi asumat de cele două partide”, a spus Dragnea într-o conferință comună cu premierul Sorin Grindeanu, ministrul Muncii Olguța Vasilescu și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit liderului PSD, „au fost câteva corecturi”, dar „nu de substanță”.

„Cel mai important era ca decizia politică a coaliției să existe. După ce această decizie politică a fost luată și noi am semnat, urmează ca parlamentarii coaliției, dacă vor dori, să devină co-inițiatori la această lege care va intra în procedura de dezbatere și aprobare parlamentară. Au fost câteva corecturi, nu de substanță (…) Calculul nostru de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, în sensul că noi am sperat să finalizăm discuțiile în coaliție mai repede, și asta a fost o estimare greșită a mea, în așa fel încât în partea a doua a zilei, în grupul parlamentar, inclusiv la care a participat și CExN sa discutăm despre lege și să începem semnăturile. (…) Au fost calcule serioase pe care le-am făcut (…), în așa fel încât grila finală să respecte principiile pe care le-a enunțat ministrul Muncii”, a mai precizat Liviu Dragnea.

Tăriceanu a anunțat la rândul său, răspunzând unei întrebări: „Ne-am asumat politic proiectul de lege, va fi introdus în Parlament pentru a nu mai pierde încă 30 de zile termen de dezbatere. E imposibil ca o lege să mulțumească pe toată lumea”.

Potrivit noii legi, salariile procurorilor vor crește cu un procent mai mic decât cel al judecătorilor. Salariile poliţiştilor şi militarilor se majorează de la 1 iulie, ale medicilor din 2018. Indemnizaţiile parlamentarilor se dublează.

Cel mai mare salariu din România îl va avea președintele – 17.400 lei, urmat de premier, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale – 15.950 lei, iar miniştrii vor primi 14.500 de lei brut pe lună. Salariile celor mai înalţi demnitari în stat vor scădea practic potrivit noii legi a salarizării.

Premierul Grindeanu a precizat că se dorește ca legea să fie adoptată până în iunie.

Liderii PSD s-au dus la Sinaia ca să se reunească în cadrul Comitetului Executiv Naţional și în ședința coaliției, principalul punct de pe ordinea de zi fiind, alături de alte chestiuni politice, această lege.

Alte momente de la reuniune

Președintele PSD Olt Paul Stănescu a cerut, în Comitetul Executiv, excluderea lui Victor Ponta din partid. Liviu Dragnea nu a dorit însă să supună la vot această propunere, conform unor surse din partid. Paul Stănescu ar fi spus că, prin declarațiile din ultima perioadă, Victor Ponta nu „lovește” doar în Liviu Dragnea, ci în tot partidul.

Liderii PSD au mai decis, în cadrul reuniunii, să propună Guvernului organizarea de alegeri parţiale, la începutul lunii iunie, în localitățile care au rămas fără primari, în urma alegerilor parlamentare.

Deputatul-„mitralieră” Cătălin Rădulescu a fost suspendat 6 luni în urma afirmaţiilor pe care le-a făcut cu privire la protestatarii din Piaţa Victoriei.

Premierul Sorin Grindeanu a primit mai multe reproșuri în ședința PSD cu privire fondul suveran de investiții, conform Antenei 3.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi dorit ca fondul, din programul de guvernare, să fie într-un stadiu mult mai avansat. Comitetul Executiv al PSD a început, după ce Dragnea, a avut o ședință cu fiecare dintre membrii guvernului în parte.

De la ora 10.00, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu miniștrii lui Sorin Grindeanu, pentru a discuta aspecte care țin de evaluarea lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.