Gabriel Bivolaru, 11 ani de închisoare

Judecătorii de la Tribunalul Constanța l-au condamnat pe fostul deputat Gabriel Bivolaru la 11 ani de închisoare cu executare, după ce a fost arestat în 2013 alături de alte persoane, într-un dosar de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost condamnați zece complici ai lui Bivolaru la pedepse cuprinse între trei ani şi zece ani de închisoare.

Totodată, instanţa i-a obligat pe cei 11 inculpaţi, în solidar, la plata a peste 700.000 de lei către statul român, reprezentand TVA şi impozit pe profit, la care se adaugă plata dobânzi şi penalităţi de întârziere la data plăţii efective.

De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească SC CONPET SA Ploieşti, în total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de ţiţei sustrase din conductele companiei.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, poate fi atacată.

Potrivit rechizitoriului întocmit în august 2013 de către procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, citat de Mediafax, fostul deputat Gabriel Bivolaru şi ceilalţi membri ai grupării sale sunt acuzaţi de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ei sustrăgeau ţiţei din conductele societăţii CONPET prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone ascunse în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul declara, într-o conferinţă de presă, că acţiunea a fost declanşată la sfârşitul lunii mai 2013, în urma unei informaţii, şi s-a început supravegherea inculpaţilor, care sustrăgeau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari. Aici, petrolul era încărcat în cisterne ascunse în camioane ce transportau cereale şi ajungea apoi în rafinăria din Năvodari.

„Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că, dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari, nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de către cei de la CONPET. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată”, declara procurorul.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale.

„O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a CONPET au făcut by-pass şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo pentru că brăzdarul plugului nu deranja pe nimeni”, mai spunea procurorul de caz.

De aici ţiţeiul ajungea în maşini care aveau montate rezervoare până la o locaţie din Techirghiol, era transferat într-o cisternă, care ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari.

Prejudiciul probat de către anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.