Guvernul francez și-a prezentat demisia

Premierul francez Manuel Valls a prezentat demisia Guvernului său preşedintelui François Hollande, Valls fiind însărcinat să formeze un nou guvern care să fie “în concordanţă cu orientările pe care el însuşi le-a stabilit pentru Franţa”.

Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să formeze un nou Guvern, care va fi prezentat marţi.

„Manuel Valls a prezentat preşedintelui Republicii demisia Guvernului său. Şeful statului i-a cerut să formeze o echipă în conformitate cu orientările pe care le-a definit el-însuşi pentru ţara noastră”, a anunţat Preşedinţia franceză într-un comunicat.

O criză cu privire la politica economică a zguduit Guvernul francez.

La sfârșitul săptămânii trecute, miniștrii economiei, Arnaud Montebourg, și al educației, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului.

Cei doi miniştri au pledat pentru o reorientare a politicii economice.

Într-un interviu apărut în Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie „să se ridice tonul” la Germania „prinsă în capcana politicii de austeritate”, apreciind că Franța, unde creșterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aștepta ca „lucrurile să vină de la sine”.

„Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe”, a declarat ministrul socialist. „Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franța nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”, a spus ministrul.

Celălalt ministru, Benoit Hamon, i-a cerut președintelui Francois Hollande tot printr-un interviu să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziție a populației, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, și să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminică în Le Parisien, adăugând că: „Germania își vede de propriile interese, nu de cele ale Europei”.

Premierul a spus că cei doi au depăşit limita. Unul dintre cei doi miniştri în cauză, Arnaud Montebourg, precizase luni că nu are de gând să îşi dea demisia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.