Hillary Clinton a scris istorie, însă nu e suficient

Hillary Clinton a scris istorie marţi, când a devenit prima femeie care se califică în cursa finală pentru Casa Albă. Candidata a întrunit numărul de 2.383 de delegaţi necesar pentru nominalizarea în cursa pentru alegerile de 8 noiembrie. Este estimarea făcută de Associated Press înaintea alegerilor cruciale din California şi New Jersey.

Marti au avut loc alegerile primare democrate din California, New Jersey, Montana, Dakota de Nord şi de Sud şi New Mexico. Toţi ochii s-au îndreptat către California, cel mai populat stat american, acolo unde pentru candidaţii democraţi – Hillary Clinton şi Bernie Sanders – erau în joc 475 de delegaţi la convenţia partidului care va decide formal cine va merge în cursa finala pentru Casa Albă. Unele publicaţii arată că un sondaj efectuat de Associated Press printre delegaţii deja “câştigaţi” de Clinton, sondaj care a arată că fosta primă doamnă se poate considera candidata Partidului Democrat, a ruinat lupta electorală şi miza votului din California. Clinton şi-a adjudecat în cele din urmă şi acest stat.

Luând în calcul rezultatele de marţi, Clinton a ajuns la 2.755 de delegaţi, faţă de cei 1.852 de delegaţi. În ce priveşte votul popular, Clinton conduce cu 3 milioane de voturi în faţa rivalului ei democrat.

Sarcina lui Hillary Clinton este mai grea decât pare în acest moment. Ea trebuie să convinga o parte dintre susţinătorii “socialistului” Bernie Sanders să i se alăture. Nivelul animozităţii este mare între cele două tabere democrate. Cel puţin 30% dintre susţinătorii lui Sanders arată că nu vor vota în niciun caz pentru Clinton.

Cât despre Bernie Sanders, acesta a anunţat că nu are de gând să renunţe la lupta politică. Dacă ar fi câştigat primarele din California şi New Jersey, două state foarte populate, Sanders ar fi avut suficientă muniţie politică pentru a continua campania, cu şanse, e drept, minime la nominalizare. Sanders nu doreşte să renunţe la “revoluţia politică” pe care şi-a dorit-o pentru America şi continuă campania. În aceste condiţii, Clinton are doua strategii disponibile – fie va încerca să atragă de parte sa o parte din tabăra stângii democrate ce votează cu Sanders, fie va căuta să atragă electoratul independent şi electoratul republican dezamăgit de candidatul Donald Trump.

Indiferent ce strategie va alege, Clinton va trebui să lucreze la imaginea sa, care acum, spun unii specialişti, este aceea de femeie rece şi ipocrită. Aici Clinton beneficiză de sprijinul preşedintelui Barack Obama, care are un bilanţ pozitiv al celor două mandate şi o popularitate ridicată, şi de al al fostului preşedinte Bill Clinton. Rămâne de văzut daca acest sprijin va fi suficient pentru a o ajuta pe Clinton la nivelul popularităţii, acolo unde Trump are marele atu al autenticităţii, iar candidata democrată are marele dezavantaj că întruchipează ipocrizia.

Lipseşte încă un element important, sunt de părere analiştii. Lui Clinton îi lipseşte o viziune proprie şi bine definită. Donald Trump are o viziune foarte limpede, fie ea contestată sau nu – “Make America great again”. Candidata democrată s-a definit până în acest moment prin raportare la rivalul ei republican, însă acum, în cursa finală, trebuie să vină cu propriile linii directoare.

În acest moment, toate sondajele o dau favorită pe Clinton în faţa lui Trump, însa marea problema este că ecartul se reduce simţitor. După luni de zile în care depăşea chiar şi 20%, acum distanţa s-a redus la 10%, iar unele sondaje oferă şi procente mai mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.