Kievul se teme că Rusia va nucleariza Crimeea

Ministerul de Externe al Ucrainei a protestat ferm în fața încercărilor Federației Ruse de a trece facilitățile nucleare ale Ucrainei din Crimeea sub jurisdicția Moscovei, se arată pe site-ul radiolui public ucrainean.

Un comunicat al diplomației ucrainene arată că partea rusă a primit o notă care arată că facilitățile și materialele nucleare de pe teritoriul Crimeii și din Sevastopol sunt proprietatea Ucrainei.

”Statutul lor legal, operarea și procedurile de întreținere sunt definite în legislația Ucrainei, la fel și în prevederile acordului dintre Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru aplicarea garanțiilor prevazute de Tratatul de Neproliferare al Armelor Nucleare de pe 21 septembrie 1995. În plus, Ministerul de Externe a amintit că amplasarea de arme nucleare sau folosirea în scopuri militare a materialelor nucleare si a facilităților este interzisă pe teritoriul Ucrainei, inclusiv pe teritoriile temporar ocupate Crimeea și Sevastopol. Având în vederea acestea, Ministerul de Externe al Uacrainei atenționează partea rusă să nu se angajeze în activități care pot duce la violarea statutului denuclearizat al teritoriului Ucrainei ocupat de Federația Rusă sau la violarea acordului dintre URSS si AIEA din 21 februarie 1985”, se arată în comunicatul diplomației de la Kiev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.