Klaus Iohannis pune piciorul în prag: Ponta şi Oprea, spuneţi public adevărul!

După 5 zile de la moartea poliţistului din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit cu o declaraţie fermă, cerîndu-le lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea să spună public care este adevărul în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Atitudinea preşedintelui este cît se poate de normală, avînd în vedere semnalele prin care s-a încercat muşamalizarea acestei tragedii, mai exact a scoaterii din zona anchetei a legalităţii folosirii acelei coloane de către vicepremierul Gabriel Oprea în seara zilei de 20 octombrie.

Pentru a înţelege exact de ce reacţia preşedintelui Iohannis este firească, iată, pe scurt, cronologia evenimentelor:

20 octombrie. Bogdan Gigină era în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea cînd a căzut într-o gropă din asfalt, unde şi-a găsit sfîrşitul. Afară era întuneric, ploua şi temperatura era sub 10 grade, condiţii care nu permiteau scoaterea în trafic a motocicletei.

imediat după accident, Diana Sarca, purtătoarea de cuvînt a Poliţiei Capitalei, declara la faţa locului că poliţistul se ducea să fluidizeze circulaţia pe un bulevard din apropiere.

– în acelaşi timp, martorii accidentului vorbeau despre faptul că poliţistul făcea parte dintr-o coloană oficială a unui demnitar.

21 octombrie. În această seară, pe cîteva site-uri apar mai multe declaraţii anonime în care se spunea că acea coloană oficială ar fi aparţinut vicepremierului Gabrie Oprea. Mediafax scrie chiar că procurorii verifică şi acest „zvon”! La telefon, am discutat cu Cornel Nistorescu acest subiect şi, după ce am făcut investigaţii suplimentare, am decis împreună să publicăm a doua zi ştirea că, într-adevăr, poliţistul mort în accident făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

22 octombrie, ora 6.30: Apare pe cotidianul.ro articolul „Poliţistul mort era cu motocicleta în coloana vicepremierului Gabriel Oprea?”, lăsînd un semn de întrebare în speranţa că Gabriel Oprea va ieşi cu o declaraţie despre acest subiect.Articolul devine viral şi toată presa scrie despre prezenţa poliţistului în coloana lui Oprea. Apar din ce în ce mai multe mărturii care confirmă coloana oficială.

22 octombrie, ora 12.00: Apare Comunicatul Poliţiei, în care se anunţă că poliţistul făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea! În acelaşi Comunicat, Poliţia spune că această coloană oficială ar fi fost legal constituită, întrucît Oprea ar fi participat la o „activitate din domeniul securităţii şi ordinii publice”. În cotidianul.ro apare acest comunicat, dar şi suspiciunile noastre despre intenţia de a se muşamaliza acest caz, bazate pe 3 întrebări: 1. de ce s-a minţit iniţial că poliţistul nu era în coloana oficială, 2. care era urgenţa care să justifice deplasarea lui Oprea cu o coloană oficială şi 3. cine a dispus ca motocicleta să circule în condiţiile din acea seară.

23 octombrie. Premierul Victor Ponta, înainte de şedinţa de Guvern, declară că moartea poliţistului aflat în coloana oficială a lui Gabriel Oprea ar fi exploatată politic, deşi vina este a celor care efectuau lucrările în acea zonă. Bogdan Gigină este înmormîntat cu onoruri militare, fiind avansat post-mortem chiar de Gabriel Oprea. Alina Gorghiu cere demisia sau demiterea lui Gabriel Oprea. Apare informaţia că şi pe 21 septembrie încă un poliţist din coloana oficială a lui Oprea a fost accidentat, totul fiind muşamalizat cu complicitatea TVR.

24 octombrie. Sute de motociclişti, între care şi colegii lui Bogdan Gigină, organizează un priveghi la locul accidentului, făcînd un adevărat altar cu lumînări aprinse în memoria celui dispărut.

25 octombrie. La ProTV, întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să-şi dea demisia, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei deputaţilor, spune: „Nu ştiu ce să răspund! E o discuţie care se duce în zona emoţionalului. Eu, ca preşedinte al Camerei, nu am beneficiat şi nu am cerut niciodată aceste chestiuni. Îmi fac programul zilei în aşa fel încît să ajung la timp la aceste întîlniri. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat de Ziua Armatei la Alba Iulia, face o declaraţie tranşantă: „Sîntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului. Este inadmisibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri. Îi poftesc de urgenţă pe Ponta şi Oprea să dea lămuriri”.

Pînă în acest moment, Gabriel Oprea nu dat nici o declaraţie despre accident, deşi pînă şi soţia sa a exprimat un punct de vedere, în care a recunoscut că în acea seară urgenţa care a determinat folosirea coloanei oficiale era faptul că Gabriel Oprea trebuia să ajungă… acasă!

După cum se vede, lucrurile par simple: un motociclist aflat în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea a căzut într-o groapă din asfalt, însă cei din Ministerul de Interne au încercat să ascundă faptul că Bogdan Gigină era în coloana oficială.

Din acest moment, în loc să iasă public şi să spună adevărul, Gabriel Oprea tace şi aşteaptă ca subiectul să se stingă de la sine, ratînd astfel fiecare prilej care i s-a oferit, unul dintre ele fiind acela în care l-a avansat post-mortem pe poliţist! Gabriel Oprea a lăsat ca bulgărele acestui subiect să se rostogolească, pînă cînd a devenit de maxim interes pentru opinia publică. A crezut că declaraţiile aliaţilor săi politici vor arunca atenţia pe starea drumurilor din Capitală, astfel încît s-a abţinut chiar să mai apară în public în aceste zile.

Victor Ponta, care este şi finul lui Gabriel Oprea, a încercat să-i întoarcă acestuia serviviul de la moţiunea de cenzură, cînd preşedintele UNPR putea să-l trimită acasă, însă declaraţia sa a pus şi mai mult paie pe foc, accentuînd intenţia de muşamalizare.

Evident, la prima ocazie, preşedintele Klaus Iohannis n-a ratat ocazia de a profita fie de tăcerea lui Oprea, fie de declaraţia alunecoasă a lui Ponta, şi le-a cerut celor doi să iasă public şi să lămurească toate chestiunile legate de moartea lui Bogdan Gigină!

În acest moment, putem spune că atît prim-ministrul, cît şi vicepremierul nu au încotro şi trebuie să vină cu declaraţii concrete care să lămurească în primul rînd dacă acea coloană oficială era legală. Precizăm că absolut toate informaţiile care au scos la iveală faptul că Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficialăau fost scoase la iveală de presă, prin publicarea mai multor mărturii din partea unor persoane care au fost de faţă la accident, pe care pînă atunci nimeni nu le întrebase nimic! În acest fel, a fost oprită toată operaţiunea de muşamalizare din partea autorităţilor, în intenţia de a-l proteja pe vicepremierul Gabriel Oprea.

Acesta se apropie cu paşi repezi de o demisie carenu va mai putea fi evitată, în cazul în care tăcerea va continua sau se va mai încerca muşamalizarea cazului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.